söndag 11 oktober 2015

Kokböcker för barn


Nu har jag gått igenom alla böcker jag fick som recensionsexemplar på Bokmässan. Efter att ha vilat ut min onda rygg/bäcken har jag nu delat upp böckerna i olika temahögar så att jag ska kunna visa dem ordentligt.
Först ut är de här kokböckerna för barn i åldern 9-12 år, fast recept är ju för alla åldrar.

Sen längre fram ska jag och mina yngre släktingar testa de här böckerna och se vad de tycker om dem som är villiga att bli Pockethexor de också.

Böckerna är: "Musse Piggs kokbok" av Walt Disney från Karrusel forlag, "Min mumsiga bakbok" från Karrusel forlag, "Jag fixar maten!" av Maja Ljung från Tukan förlag och "Recept för små bagare" från Karrusel forlag.

Är du en sådan som jag och är helt sålda när det kommer "Sveriges yngsta mästerkock" på TV? Blir du också helt matt när du ser en 11-åring göra sin egen pastadeg till sin ravioli när du själv i samma ålder hade fullt sjå med att få upp konservburken med färdig ravioli?

Eller när 9-åringen gör panna cotta som efterrätt till sin trerätters middag och det djärvaste du vågade på dig i den åldern var att använda den vassa kniven för att dela på ett 1/2-liters glasspaket för att kunna äta direkt ur paketet med en sked.

Då känner du säkert igen Maja Ljung som kom tvåa i "Sveriges yngsta mästerkock" 2014? Hon har nu gett ut sin kokbok "Jag fixar maten" på Tukan förlag.

Här hittar du bland annat receptet på hur ditt barn (eller du själv) kan göra egen pastadeg till raviolin eller göra en Panna cotta efter egen smak. 

Proffsig gjord bok med fina foton och tydlig text. 


"Musse Piggs kokbok" är en nyutgivning av samma kokbok från 1960-talet.

De relativt enkla recepten beskrivs stegvis  i den här klassiska kokboken.

Det stora pluset är de fina Disneybilderna som säkert går hem hos de lite yngre barnen.
Men det som är riktigt bra är att de även har sidor som både visar och beskriver hur man använder de olika redskapen i köket som t.ex. hur man mäter upp de olika varorna.
 
"Min mumsiga bakbok" riktar helt klart in sig främst till flickor för hela boken går i rosa färger och det man bakar dekoreras främst med typiskt tjejiga saker. Fast det finns även det som passar för killar som att göra dessa godis fjärilar som dekoration.
Boken innehåller både sidor med recept och sidor med tips på hur man dekorerar sina bakverk. Liten text men fina bilder.

"Recept för små bagare" är verkligen en överskådlig kokbok med tecknade bilder vid varje steg så att det blir riktigt enkelt att följa plus att det även är söta djur som bakar.

De har även sidor som beskriver vad alla saker i köket heter och ser ut.

Överskådlig, färgrann och gullig bok medel svåra recept.

Ett stort plus för de här två sista böckerna är att de är inbundna med en spiral som gör att sidan man ska baka eller laga mat efter gör ligger kvar i samma läge och inte stängs igen som det kan bli med en klassisk bok.

1 kommentar:

Polargrevinnan sa...

Vilket härligt inlägg med kokböcker för barn. Det är säkert roligt att som 10-åring
kunna sätta fram något gott på bordet.
Nu har jag börjat läsa igen.Du har kanske något intressant för mig framöver.
Ha det bra.
Kram