måndag 21 november 2016

Senhöstens recensions exemplar



Tack alla förlag och vänner som har skickat böcker till mig och mina hjälphexor. Vi kommer att läsa och sedan skriva om böckerna här på bloggen men även på Pockethexans sida på Facebook och Instagram.


Från Gilla böcker förlag har jag fått pocketarna:
 Ur askan av Leigh Bardugo som är sista delen av Grisha-trilogin.

Ur askanSkuggmästaren har intagit huvudstaden och styr Racka från en tron av mörker. Alina och Mal gömmer sig i underjorden. Snart börjar jakten på Morozovas tredje främjare, eldfågeln. Den är Rackas enda hopp om räddning, men att använda den skulle kunna kosta Alina allt. Men har hon något val?
Grisha-trilogin har legat på New York Times Bestseller List och översatts till ett tjugotal språk. Den utspelar sig i en fantsyvärld inspirerad av 1800-talets Tsarryssland. I händelsernas centrum står Alina Starkov, en ung kvinna som slits mellan ljus och mörker i en värld av magi och politik på liv och död. Ur askan är den tredje delen i serien, efter I ljusets makt och Stormens öga. 

Som stjärnor i natten av Jennifer Niven. Det här är hennes första roman för ungavuxna och den ges ut i 30 länder.
-"Alla är övertygade om att populära Violet Markey räddar skolans ”freak”, Theodore Finch, från att hoppa, den där dagen uppe i skolans klocktorn – men sanningen är egentligen en annan.
Ända sedan hennes syster dog i en trafikolycka har Violets liv varit skevt. När hon lär känna Finch öppnas dörren till något nytt. En tillvaro där allt är möjligt – som rymmer den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa.
Som stjärnor i natten är en hjärtskärande roman om hopp och förlust, om att välja livet och om vem man vill vara. Men det är också en roman om kärlek som dyker upp när man minst anar det.


Den danska älskarinnan  av Göran Magnusson från Hoi förlag.
DANSK-O-HOI-WEB -"Tjänstemannen Erik Hammarström som är skild sedan några år, tar efter pappans dramatiska död över föräldragården Källetorp. Han hyr ut torpet på gården till en familj från Köpenhamn, vilket blir inledningen på en dramatisk sommar där kärlek och otrohet bryter nya fåror i de steniga smålandsåkrarna. Vi får följa passion och dramatik med starka personligheter från vitt skilda miljöer som driver den spännande historien framåt mot oväntade upplösningar.
Den danska älskarinnan är en relationsroman där lantbrukarlivet i Småland och det febriga arbetet på en reklambyrå i Köpenhamn tecknar en realistisk bakgrund till en historia där otillåten åtrå kämpar mot samveten. Där också vänskap slår rot och utvecklas på den kargaste av platser. Vi får rika miljöbeskrivningar, fängslande personporträtt och en berättelse om livets ytterkanter. Ytterligheter som berövar oss livet, men som också kan skänka det omätbart stora i tillvaron."

I persikoträdets skugga av Joanne Harris har jag fått av min vän Anni med bloggen
 Med ögon känsliga för blått . Vi har läst och recenserat Joannes tidigare böcker och det kan ni läsa om HÄR. Den här boken är tredje delen i en serie som börjar med den kända boken Choklad som även har blivit film och den andra delen är Karamellskorna. Det är Norstedts förlag som har gett ut den här boken.

-"Joanne Harris Choklad blev en internationell succé och filmatiserade av Lasse Hallström. Nu återvänder Vianne Rocher till den lilla franska byn Lansquenet.
Det gått fyra år sedan Vianne och Roux återförenades i Paris. De lever tillsammans med barnen på hans husbåt som numera också hyser ett chocolaterie. En dag får Vianne ett brev från Lans­quenet, med bud om ett dödsfall och en gåva som gör att den lilla familjen återigen bryter upp och flyttar tillbaka till byn där allting började.
Men inget är längre sig likt i den lilla byn, även om allting finns kvar: kullerstensgränderna, bykyrkan Saint Jérôme och de nedlagda garverierna längs floden Tannes. I det kvarter som kallas för Les Marauds har en koloni med invandrade marockaner slagit sig ned och plötsligt har luften i Lansquenet fyllts av orientaliska dofter. Den unga muslimska kvinnan Inès Bencharki ber inte om ursäkt för sitt ursprung och konfronterar byprästen Francis Reynaud i samband med ett moskébygge. Han vänder sig i sin nöd till Vianne, en gång hans svurna fiende, för att försöka överbrygga klyftorna mellan kristna och muslimer. Är Vianne den enda som kan rädda freden och samförståndet i Lansquenet?"
Bazar förlag har gett ut de här två böckerna.
Jag vet var du bor av Claier Kendal det är en deckare och det är hennes första bok.

-"Han heter Rafe, och vart Clarissa än vänder sig är han där. På jobbet. Utanför hennes lägenhet. I parken. Lämnar meddelanden på hennes mobilsvar och utanför hennes dörr står oönskade presenter på rad. Och hans budskap är tydligt: han kommer aldrig släppa henne.
Clarissas enda tillflykt är rättegångssalen där hon gör jurytjänst, och gemensamt tycke uppstår mellan henne och en av jurymedlemmarna.  Men Rafes outtröttliga fixering, nu påeldad av svartsjuka, trappas upp samtidigt som fallet i rättegångssalen börjar visa en oroväckande utveckling för offret… 
Clarissas enda utväg är att röja Rafes planer. Bit för bit avslöjar hon det makabra nätet Rafe har spunnit kring henne och upptäcker att det lyckliga slut han föreställer sig är värre än hon någonsin kunnat ana.
Claire Kendals debutroman är mästerligt konstruerad med nagelbitande spänning som håller läsaren i ett fasansfullt grepp medan hon utforskar gränsen mellan besatthet och kärlek i ett hjärtslitande porträtt av en kvinna fast besluten att överleva."


Spionen av Paulo Coelho handlar om den verkliga personen Mata Hari som var en känd aktris under första världskriget men hon blev dömd för spioneri.

-"Spionen är baserad på de verkliga händelserna kring Mata Hari, den berömda kurtisanen som anklagades för att vara spion och avrättades för detta för etthundra år sedan. Mata Hari var en berömd dansös under första världskriget, och blev nära vän med flera av dåtidens rikaste och mäktigaste män. Hon ställde sig ovanför moralismen och den politiska korrektheten som rådde under den tidiga delen av 1900-talet, men priset var högt, och så småningom fick hon betala med sitt liv. Under tiden hon inväntade sin avrättning i ett fängelse i Paris beviljades hennes önskan om penna och papper för att kunna skriva brev.
Under de senaste 20 åren har säkerhetstjänsterna i England, Tyskland och Holland offentliggjort sitt material om Mata Hari vilket gav Coelho en stor mängd information som kunnat användas till Spionen.
– Jag fick ett berg av dokument, säger Coelho, men frågan kvarstod: Vad skrev Mata Hari i sina brev? Och hur fångades hon i så många fällor, av både vänner och fiender?
Coelho återger Mata Haris liv genom hennes sista brev som skrevs en vecka innan avrättningen. Där, från fängelset, avslöjar Mata Hari sina livsval och sin egen sanning – från barndomen i en liten nederländsk stad till de olyckliga åren som hustru till en alkoholiserad diplomat på Java och slutligen den väl uträknade vägen mot kändisskapet i Frankrike.
– Mata Hari var en av våra första feminister, säger Coelho. Hon motsatte sig den tidens manliga fördomar och valde istället ett oberoende och okonventionellt liv. Vi kan dra lärdomar från hennes liv än i dag där anklagelser från de mäktiga fortfarande kostar oskyldiga deras liv.
Vid sin avrättning, arkebusering av exekutionspatrull, såg hon på patrullen, vägrade ögonbindel och yttrade de numera berömda orden “Jag är redo”.
– Hennes enda brott var att vara en självständig kvinna, säger Paulo Coelho"


Hoi förlag skickade över dessa böcker från författarna som var med de Hoi hade bokevent hos Akademibokhandelns den 12 nov.
Färglösa får främmande av Sölve Dahlgren.
Färglösa får främmande_hires_WEB-"Att leva i en femstjärnig stad är ingen garanti för ett femstjärnigt liv. Det får Louise Hathaway och Filip Fredriksson erfara. De hanterar sin stora tragedi på olika sätt. Filip flyttar till Gran Canaria för att bli chefredaktör och framgångsrik författare. Louise återvänder till sin gård och startar en annorlunda restaurang.
Det kriminella husbilsgänget har blivit laglydigt. Nästan. Husbilsbyn Smaklösa växer, trots att somliga vill kalla det husbilsghetto.
Författaren till Fem stjärnor för Färglösa är tillbaka med en ny besk samhällssatir – en fristående fortsättning där Johannes Perssons ande fortfarande vilar över Färglösa. Den påhittade skånska byn utsätts denna gång för smått övernaturliga, eller bara oförklarliga, händelser.  En skröna som med absurd humor gör en djupdykning i några av de allvarligaste ämnen en kommun kan ställas inför."

0126-TILL-OMSL-HOI-webTills någon annan tar vid av Agneta Vorberg

-"Kristin och Marie lever två helt olika liv i varsin del av landet. Trots att de är systrar har de ingen kontakt med varandra. Gemensamt för dem båda är drömmen om en förändring.
Kristin är advokat och gift med den framgångsrike stjärnadvokaten Johan Adelsten. De bor i centrala Stockholm och har två små döttrar. Hennes liv kantas av lyxiga middagar och glamorösa fester. När hon förväntas bli delägare i advokatbyrån hon arbetar på inser hon att hon egentligen vill göra något helt annat. Något som hennes svärmor med alla medel försöker stoppa.
Marie är gift med Håkan och bor i ett renoveringsobjekt på landet utanför Göteborg. Hon arbetar som barnskötare men vill skola om sig till ekonom. Motvilligt inser hon att hennes äktenskap knakar rejält i fogarna. Frågan är om hon vill få ordning på förhållandet eller om hon vill lämna honom.
Båda gör en inre resa mot själslig tillfredsställelse. Omständigheter gör att systrarna till slut träffas. Något de inte är beredda på.
Tills något annat tar vid är en underhållande relationsroman om drömmar, förhoppningar och otillräckligheten när man inte har makten över sitt eget liv."

                                 Kaufmans utvalda av Karl Almén Burman
KAUF-Kaufmanns-utvalda-omslag-2-Sverige 1947. André är 14 år och blir till följd av en desperat lögn inlåst på ett mentalsjukhus. Doktor Kaufmanns nycker och experimentlusta fjättrar sjukhuset och kommer att prägla hela Andrés liv. Som vuxen börjar han gräva i det förflutna.Karl Almén Burmans debut är ett gastkramande psykologiskt drama om fångenskap, makt och det förtvivlade sökandet efter värdet som människa."
Grynings pyromanen av David Widlund och Monica Wallden
GRYNINGSPYROMANEN_omslag_web-"I slutet av april 2016 släpptes den så kallade Gryningspyromanen Ulf Borgström fri från sitt fängelsestraff. Han har enligt egen utsago anlagt 200 bränder men endast blivit dömd för tre. Notan för de bränder han har varit misstänkt för, spaningen och rättegångskostnaderna uppgår till minst en miljard kronor. Vem är denne man, och vad är det som format honom till den han är idag? Svaren får vi i denna dokumentära bok som också ger en inblick i vad vi kan vänta oss av honom efter frigivningen.
Med 1 000 timmars research bakom sig har författarna gjort en djupdykning i Ulf Borgströms liv. Genom samtal med grannar, familjemedlemmar och tidigare vänner får vi veta hur hans barndom såg ut i ett splittrat hem präglat av misshandel och övergrepp. Utifrån samtal med polis och räddningstjänst, åklagare, vittnen, förhörsprotokoll."
Gruvdamen av Daniel Svanberg GRUVD_inbunden_web-"När den hyllade författaren Bergdahl hittas död i sitt townhouse på Upper East Side i New York City rasar Jakob Jonssons värld samman. TV-producenten Jakob är Bergdahls enda arvinge och när han hittar ett gammalt ljudband på sin döda mentors vind får han inblick i ett mörkt förflutet vars rötter sträcker sig långt bak i tiden till Bergslagens djupa skogar. På det knastriga bandet hörs hur två barn mördas. När Jakob beger sig till Sverige för att nysta i Bergdahls förflutna rullas den gamle författarens smärtsamma barndom upp. Den ensamma uppväxten på barnhem, sadismen och de täta granskogarna precis runt knuten. Och Gruvdamen. Maja. Hon som vill ha kött. Kort därpå blir Jakobs liv ännu mer förvirrat. Under sitt besök i Sverige kopplar det där mörka och onämnbara som vilar i skogen grepp om honom. Det vägrar att släppa taget."

Samtidigt börjar de döda att komma tillbaka…

1 kommentar:

Anni sa...

Ja tänk vad jag är tacksam för att du visade mig Joanne Harris! Jag blir alldeles glad bara jag ser hennes böcker och kan tänka mig läsa flera av dem igen. Framför allt måste jag skaffa den första jag fick av dig för att recensera, den gav jag ju vidare men glömmer aldrig. Tre av de jag läst är jag väl inte lika begeistrad i, men de har aldrig varit direkt dåliga.

Vad gäller ljudet så låter det onekligen helt annorlunda i studion än på teve. Teven kan man ofta ställa in på olika ljudvarianter (spel, film, sport, musik ...)och det påverkar såklart vad man tycker. Sedan kan jag bara konstatera att när jag tyckte att det lät riktigt dåligt fick artisten beröm av juryn för att det lät så bra! Så vem är jag att döma? Att Rebecka sjöng "skiten ur" de andra var det dock inget snack om!

Kram på dig, hoppas du får en mysig helg!