torsdag 6 april 2017

Fotoboksvinnare Kalle Assbring


När jag i höstas var på Bokmässan i Göteborg fick jag till min stora glädje Kalle Assbrings underbara fotobok "Fadern, sonen och Göran" av bokförlaget Dokument press shop. Boken handlar till stor del om hans far Göra Assbring som också var fotograf. Fader var under 1980-talet i Eritrea för att fånga bilder på livet och människorna under kriget mot etiopiska regeringstrupper i deras kamp om ett fritt Eritrea. Han blev en stor del av frihetskriget då han blev mördad under ett uppdrag där han var med och fotade de eritreanska separatisternas kamp mot de Sovjetstödda regeringstrupperna.När Kalle kom ner till Eritrea för att göra kompletterande foton till sin fotobok som skulle utgå från faderns foton blev han glatt överraskad då han fick höra talas om hans fars stora påverkan på det eritreanska folket. För vart han än kom möttes han av killar som heter Göran eller som de själva stavar namnet Yuran. En av dem är sonen till den tillfångatagna Dawit Isaak. Nu har den här boken få Svenska fotobokspriset 2017 som delas ut av Svenska Fotografers Förbund.

Juryns motivering: En berättelse som rör sig mellan olika tider, platser och generationer. Händelser på 1980-talet påverkar samtiden tvärs över landsgränser. Detta är en bok som utvidgar den traditionella dokumentära skildringens ramar, med en form som överraskar. Den privata tragedin växer till ett politiskt sprängstoff som påverkar många. Och alla heter de Göran.

Vinnare av Svenska Fotobokspriset 2017!

Fadern, sonen och Göran är en berättelse om Sverige och Eritrea.
Om att vara son och om att vara far.
Om livet och döden och livet igen.
Om Dawit Isaak.
Om att kämpa för sitt liv genom öken och över hav, och komma till Sverige, och bli utvisad.

Om kolonialism, politik och svenskt bistånd.
Om inbördeskrig i Afrika och bilbränder i Stockholm.
Om parallella världar som är sammankopplade.

1 kommentar:

Anni sa...

Efter att ha läst "Vända hem" känns den boken väldigt angelägen. Vilken upplevelse för sonen (och fadern!). Jisses, det där som som att det vore värt en tv-dokumentär! Tänk vad Searching for Sugarman gjorde - här har vi Searching for Yuran :-)