tisdag 28 mars 2017

Vårens recensionsexemplar

Vårens recensionsexemplar har verkligen börjat ramla in. Det är extra roligt att det är blandade böcker från olika förlag som barnböcker, deckare, historiska och böcker för ungar-vuxna. Det kommer även ifrån några som är egenutgivare och de får hjälp av Vulkan förlag med att få ut dem. En sådan bok är Lisbet Olofssons bok "Från gift till änka på 17 timmar". Den har min make Peter Olofsson recenserat på Facebook-"Har jobbat helg och har en skön solig ledig dag idag, självklart så ägnar jag mig då åt en av mina favoritsysselsättningar, läsa böcker.
Hade inget pågång i läsväg just nu, så det var kul att posten kom tidigt imorse och med den kom Lisbet Olofssons bok "Från gift till änka på 17 timmar SMS till Himlen!
Boken skickades visserligen inte till mig utan till min duktiga bokrecencerande Hustru Gitte Olofsson alias Pockethexan , men hon får så mycket böcker att jag ibland får taförmig ur den digra bokskörden.

Självklart fastnar jag för allt som det står "Olofsson" på, jag är barnsligt förtjust i mitt eget efternamn. "Sonnamnen" är ju dessutom utrotningshotade eftersom var och varannan numera vill bli lite mer unika i sina efternamnsval..........fast vad är inte mer unik än just Olofsson, inte många kvar nu.
Självklart så fastnar jag också för titeln "Från gift till änka på 17 timmar".......innan jag ens börjat läsa får jag mina föraningar om vad den ska handla om.
Självklart börjar jag läsa med en gång. Kort och koncist skriven, fint flöde i språket och säkert trösterik och igenkännande för den som mist en partner alltför tidigt i livet.
Jag har ju själv arbetat i vårdträsket i snart över 30 år, så ämnet för tidig död är inte för mig främmande, men ur den "anhöriges perspektiv" så blir det självklart en annan infallsvinkel för mig.
Som sagt fin och läsvärd liten bok/novell om ett tungt ämne i våra liv, som drabbar de flesta förr eller senare, förhoppningsvis mycket senare.
"Jag har gift mig! Jag har blivit änka! Allt på 17 timmar.
Livet har stannat.
Varför pausar inte resten av världen då?
Hur fan kan man köpa julklappar!
Döttrarna väljer låten ”My heart belongs to Daddy”. Jag väljer “Stairway to heaven”.
Jag vill att hans myggjagare ska stå nedanför eller bredvid kistan så att det ser ut som om han hoppat ur skorna och försvunnit. Men jag sätter dit ett foto, en miniatyr av hans bil, och hans skinnväst.
Mod är inte alltid något som ryter högljutt. Ibland är mod den stilla rösten som vid dagens slut säger; I morgon ska jag försöka igen."
Mary Anne Radmacher
Framtälld av Vulkan.se Vulkan"


Från Atrium förlag: Barnet i mossen av Siobhan Down, Tystnade av Shusaku Endo och Iggy och jag av Jenny Valentin.

Från Gilla böcker förlag kom det: Som stjärnor i natten av Jennifer Niven och Ur askan av Leigh Bardugo 

Från Hoi förlag har jag fått: Ensamfararen av Maria Isacsson, Det havet gömde av Cecilia Lindblad och Labyrint av K Pasche

Från Norstedts förlag fick jag Vända hem av Yaa Gyasi
söndag 12 mars 2017

Kaosutmaningen 2017

Jaha nu gör jag ett nytt försök att klara av Kaosutmaningen fast vi redan har kommit till mars månad. Men har man som jag redan hunnit med två besök på akuten med efterföljande utredningar, har bara en MR.röntgen kvar nästa vecka för att se om jag har diskbråck högre upp i ryggen än var min vanliga ryggsmärta brukar sitta som är i ländryggen/bäckenet. Trodde nämligen att jag hade magsår först för min ryggsmärta började i magsäckshöjd på framsidan.
Som ni hör har jag redan kaos i mitt liv så vad kan passa bättre för mig än att ta mig an den. 
I år är det Sofies bokblogg som ansvarar för utmaningen ifall det är någon mer än jag som vill pröva på den så här några månader senare.

                                           ........................


Kaosutmaning 2017

De senaste året har ansvaret för Kaosutmaningen cirkulerat mellan olika bloggare, och inför 2017 har Sofias bokblogg knåpat ihop en lista. Utmaningen går ut på att mellan 1 januari och 31 december pricka av minst 20 av de 35 punkterna. Varje bok får bara förekomma en gång på listan.

Om du antar utmaningen skriver du det i en kommentar, så samlar Sofie ihop alla medverkande (på den här sidan). Uppdatera gärna på din blogg hur det går under året, så kan vi få tips av varandra.

Varsågoda, här är årets utmaningar:

1. En bok i en genre du vanligtvis inte läser
2. En bok med ett djur på omslaget
3. En bok på ett annat språk än svenska
4. En bok från Afrika
5. En bok från Asien
6. En bok från Amerika
7. En bok från Oceanien
8. En bok från Europa (inte Sverige)
9. En bok med en tonårig huvudperson
10. En bok med fler än tre hbtq-personer
11. En bok med något rött på omslaget
12. En bok som kommer som film under 2017 eller 2018
13. En bok publicerad 2017
14. En bok publicerad innan 2000
15. Ett seriealbum
16. En bok du tycker att alla borde läsa
17. Sista boken i en serie
18. En bok som har mer än en författare
19. En bok du valde på grund av bilderna
20. En bok om något du brinner för
21. En tegelsten (på över 500 sidor)
22. En bok på under 150 sidor
23. En lånad bok
24. En faktabok
25. En bok för barn
26. En klassiker
27. En hyllvärmare
28. En bok som vunnit ett pris
29. En bok du länge velat läsa
30. En somrig bok -Den danska älskarinnan av Göran Magnusson
31. En bok som utspelar sig före år 1900
32. En bok som utspelar sig under eller handlar om andra världskriget
33. En bok som utspelar sig norr om Uppland
34. En hypead bok
35. En bok vars titel börjar på L

Den danska älskarinnan av Göran Magnusson

På ett event i höstas med Hoi förlag mötte jag författaren och agronomen Göran Magnusson. Där jag fick hans bok "Den danska älskarinnan" signerad och en trevlig pratstund där han beskrev boken och bakgrunden till historien (det är han till höger på bilden). 

Efter att ha pratat med Göran och han presenterat sin bok som ett relationsdrama såg jag verkligen fram emot att få läsa ett den. Det är inte så vanligt med manliga författare som skriver om detta tema. Tyvärr blev jag lite besviken. Problemet ligger inte i språket för Göran Magnusson skriver väldigt bra. Boken är fylld med fina miljöbeskrivningar tillsammans med mycket känsla.


Boken börjar med att man kastas direkt in i handlingen, vilket jag tycker är bra. Man får snabbt lära känna huvudpersonerna och miljön med ett enkelt och tydligt språk. Första halvan av boken är precis som man tänker sig att ett relationsdrama ska vara med romantiska möten i den Småländska landsbygden och de ljumma kvällarna med vackra solnedgångar, man njuter av förväntningarna på vad som ska hända. 

Den danska älskarinnan är en bok som handlar om mötet i mellan lantbrukskonsulten och lantbrukaren Erik Hammarström och Mette Rasmussen som tillsammans med sin man och dotter hyr en stuga på Eriks gård i Småland. Det är när familjen Rasmussen flyttar in i stugan på hans gård som Eriks inrutade liv tar en dramatisk vändning. Erik inleder nämligen en relation med Mette, frun i familjen. Hans inrutade jordbruksliv byts ut mot förbjuden kärlek och en het passion.


Eriks liv kör ihop sig på fler sätt då hans bror uttrycker sitt missnöje över att det var Erik som fick ärva släktgården efter faders död. Det tycker brodern är extremt frustrerande eftersom det var han och hans fru som bor nästgårds som alltid fick rycka ut och hjälpa till på gården när det blev för mycket för fadern. Det var precis det som hände när han dog i en olycka med traktorn.

Efter halva boken när hösten och vardagen kommer är det som att det blir en annan typ av bok, en faktabok om jordbruk och reklambranschen. Tyvärr känner jag som halvdanska inte alls att författaren beskriver en dansk kvinna och hennes familj eller när handlingen utspelar sig i Danmark är de inte så danskt där heller. 

Fast det var så trevligt att träffa Göran Magnusson på Hois förlagsträff blev läsningen av boken inte fullt lika angenäm. Därför får "Den danska älskarinnan" bara ett litet "Hu!" (en 2-a) av mig i betyg.