onsdag 24 januari 2018

Recension Dödlig kod

Nu har Pockethexan Malin recenserat boken "Dödlig kod" av Mark Greaney från Bookmark förlag. Hon har fått en gosig "huvudkudde" som håller henne sällskap medans hon läser. Det är den här "lilla" vovven som får vara fotomodell tillsammans med boken.  
                                       _________________

Tycker du om spänning, detaljrikedom, militärer, politiska utspel och taktiska krigsplaner? Kryddat med intriger, hat och hemliga uppdrag? Då ska du absolut läsa Mark Greaney´s ”Dödlig kod”. Den 608 sidor långa boken innehåller nämligen det mesta av militära fackuttryck, attackflygplans utförande och användningsområden samt vapenhanteringens konst.
Greaney är upplärd av den store författaren, Tom Clancy (1947-2013), mest känd för sin thriller ”Jakten på Röd Oktober”. Han var en författare med ett stort intresse och en enorm kunskap om den amerikanska militären och dess utrustning, taktikspel och ledarskap. Något som Greaney verkligen tagit lärdom utav. 
Tillsammans skrev de några böcker om en fiktiv amerikans marinsoldat, Jack Ryan, som så småningom avancerar och blir USA´s president. När Clancy dog, 2013, fortsatte Greaney ensam med berättelsen om Jack Ryan. Den här boken är den tredje utav hans egenskrivna fristående thrillers.

”Dödlig kod” börjar direkt med ett attentat mot en kommendörkapten i den amerikanska flottan och det blir startskottet på en rad allvarliga terrorattacker som skakar om hela USA. IS tar på sig skulden och en jakt på jihadister och dess högste ledare, Abu Musa al-Matari, påbörjas. Ganska så snart inser man att IS på något sätt fått tillgång till hemligstämplade dokument innehållande alla privata uppgifter om höga officerare inom militär-och underrättelsetjänsten och dessa verkar vara islamisternas målgrupp. Underrättelseorganisationen Kollegiet med bl.a. presidentsonenJack Ryan Junior får i uppdrag att finna dataintrånget och stänga läckan, något som verkar vara en omöjlig uppgift. Och medan de famlar i blindo, fortsätter IS med sina bombdåd. 

Det är en tung bok att läsa, både känslo- och tankemässigt. 
Den innehåller många händelser som sker inom kort tid, mycket folk och departement att hålla reda på och ~för en novis som jag ~ (för) många detaljerade tekniska beskrivningar och förkortningar på organisationer/samfund. CIA, FBI, IS, GIMF, DIA, ARTD, JTAC mfl och alla har de en viktig roll i denna fängslande thriller. 
Som tur var har författaren lagt till ett persongalleri inledningsvis som man ständigt bläddrar till för att se vilken arbetsplats och sysselsättning personerna har.

Trots väldigt mycket informativt överflöd av vissa skeenden är det en fantastiskt bra bok och efter halva boken var jag helt fast i mitt läsberoende. Författaren låter läsaren få ta del av båda sidors kamp. Underrättelselivets spänning och klurigheter varvas med IS-cellernas uppbyggnad och tillvägagångssätt. Synvinklar från båda håll visar hur olika man kan uppfatta exakt samma situationer. Det är en intressant, fascinerande läsning samtidigt som den skrämmer rejält. Som dagens världssituation ser ut 2018 så är det fullkomligt möjligt att händelserna kan ske i verkliga livet. Ja, några hemska terrordåd har ju redan hänt och det gör mig så rädd. Var är vi på väg? Var finns närheten, gemenskapen, vänligheten, värmen, kärleken?!

// Kram Malin2 kommentarer:

Anni sa...

Jag ser bara hunden. Vilken godbit! <3

Pocket Hexan sa...

Ja hon ser verkligen mysig ut fast jag är lite rädd för stora hundar o trivs väldigt bra med mina två "barnbarn" fluffisarna som vi kallar dom.