lördag 10 juli 2021

Recension av Alla de som brann

Nu var det dags igen för Pockethexan Anni att recensera en bok. Den här gången har hon läst Alla de som brann av Peter Sitell på Visto förlag. Det som är speciellt för Visto förlag är att det är en blandning av egenutgivning och förlagsutgivning där författaren står för marknadsföringen och förlaget för distributionen. Sedan väljer författaren själv om de vill betala för korrekturläsning eller bara ge ut boken. 
Läs nu Annis recension så förstår ni nog säkert varför jag berättar om hur det här förlaget fungerar.

             ________________



Recension av Alla de som brann

Peter Sitell
Visto förlag

-"Katarismen var en religion och livsfilosofi som hade sin storhetstid under medeltiden. Dess centrum var i Languedoc i Frankrike och när den var som störst bredde den ut sig från Konstantinopel i öster till Bordeaux i väster, från Köln i norr till Madrid i söder. Katarerna förenade den västerländska kulturen med ickevåld, vegetarianism, reinkarnationstro, jämlikhet mellan könen och var kända för sin starka tro på det gudomliga i naturen och
 blev ett så stort hot mot katolska kyrkan att påven Innocentius III utlyste det 20 år långa Albigenserkorståget 1209.

Jag var på semester i Pyrenéerna 2010 och tog mig upp till tre av de svårtillgängliga fästningar där katarerna sökte skydd och det var först då jag hörde talas om religionen och det grymma sätt på vilket folket utrotades. Sedan dess har jag läst Kate Moss romaner där förföljelsen av katarerna spelar stor roll så jag var full av förväntningar när jag såg att glaskonstnären Peter Sitell hade skrivit en egen roman om tiden och folket.
 

I flera parallella handlingar följer vi ungdomarna Martin, Maria och hennes två bröders olika öden samtidigt som krigsherrar förbereder och hetsar sina mannar. I de många korta kapitlen, som hoppar i tiden och inte alltid är så lätta att följa, berättas om förföljelse, slavhandel, katedralbygge, harem, skeppsbrott, glaskonst och mycket annat som de fyra huvudpersonerna får uppleva. Allt som oftast handlar det om slumpen att vara på fel plats vid fel tillfälle, eller på rätt plats vid rätt tillfälle, och kasten däremellan är många.

Sitell har gjort en grundlig research och har kunskaper som imponerar. Han har satt sig i människornas vardag, i olika byggnationer och dåtida resvägar. Miljöer och strider är målande beskrivna, men ibland väl detaljerade för att vid andra tillfällen bara svepas förbi. Det är inte alltid helt enkelt att se den bild framför sig som Sitell försöker beskriva.

Tyvärr förstörs det som kunde blivit så läsvärt helt av tokiga meningsbyggnader, kommateringar och missbruk av kolon. Bitvis är det som att läsa i staccato när språket inte flyter. Ålderdomliga och högtravande ord blandas med ”buskablyg” och ”revirpinkande”. Jag kämpar mig igenom språket och hoppas innerligt att uppföljaren, för det ska bli fler böcker, blir ordentligt korrekturlästa. Som det är nu kan jag inte ge bok
en mer än ett Hu (2)."

Inga kommentarer: