fredag 13 december 2019

Lucka 13


 LUCKA 13

Vilma och den LÖSA TANDEN
av
Abby Hablon
från Alfabeta
och 
Slalom sabotören
av
Micaela Annas
från
Opal

Vilma är lillasyster i sin familj och hennes storasyster och storebror kallar henne för Vilda i stället och det är ett passande namn på henne. Det är nämligen så att det händer mycket runt henne både hemma och när hon är i skolan. Den här boken riktar tyvärr mest in sig på Vilmas hyss som man kallade Emils livsbejakande upptäckter, i stället för att visa på även andra sidor av hennes liv. Kanske det finns andra sidor av henne som också skulle vara värda att ta med i boken.
Böckerna om Vilma är kapitelböcker där varje innehåller en egen berättelse om henne och hennes liv. Det här är den fjärde boken om Vilma och hennes äventyr. Boken riktar sig till barn i lågstadieåldern alltså 6-9 år. Boken innehåller mycket bilder och inte så mycket text per sida så det är verkligen en bok för dem som har börjat läsa kapitelböcker. 
Här får Vilma och den lösa tanden en fartfylld 3-a.
___________

Slalomsabotören handlar om en familj som åker upp till fjällen under sportlovet. Det är syskonen Nike och Enok deras mamma och pappa plus deras två små bebis tvillingar som sitter i ett babysel på ryggen av deras mamma medans hon åker slalom i backen.
Pappan känner ägaren till skidanläggningsägaren Mustafa men som han sen deras barndom alltid har kallats för Musse. När Nike ska dricka sin varma choklad spottar hon ut första klunken och skriker -"Blä! Tvi tusan, det är någon som har hällt i salt i chokladen." -"Ännu ett sabotage, säger Musse sammanbitet." Sedan berättar han varför han har bjudit upp familjen till skidanläggningen, det är för att han vill ha hjälp med att hitta den som är sabotören och förstör för gästerna.
Det som jag inte gillar med den här boken är att i stället för att det är en helt vanlig familj som åker upp till fjällen för att ha en semester ihop och för att hjälpa en vän så ska de ha magiska krafter. Sedan tycker jag inte att texten i boken är speciellt bra. 
Jag ger Slalomsabotören en förtrollande 2-a.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 



Inga kommentarer: