tisdag 10 mars 2009

Har du någon gång ljugit om att ha läst en viss bok!

Jag är lite "risig" idag, lite mer ont än vad som känns okej, dax för "påfyllning" av smärtlidnring i ländryggen, men det struntar vi i nu. Nu till viktigare saker hur mycket ljuger vi i egentligen vi bokälskare? Orkar inte skriva så mycket idag, men lite "kul" måste jag hitta på till Er få men "naggande goda" läsare som jag fått. Tack för ni finns! Har tagit en del ifrån en artikel i Svenska Dagbladet om just den frågan, hur och vilka böcker man ljuger om att ha läst. För att inte dömas för upphovsrättslig verksamhet så får du själv gå in på deras hemsida och testa dig, lite kul faktiskt! Personligen så har jag nästan inte alls läst dessa böcker, hoppas ni stannar kvar hos mig i allafall? Barack Obamas bok är en av de böcker som kommer vara på "utflykt" se tidigare inlägg. Har du lust att berätta om någon boklögn, så skriv en rad/kommentar! Nedan har du delar av artikeln i Svenska Dagbladet, länk underst:

"Har du någon gång ljugit om att du läst böcker som du i själva verket aldrig öppnat? Då är du inte ensam. I en brittisk undersökning avslöjar två tredjedelar av de tillfrågade att de någon gång ljugit om sin bokläsning för att imponera på omgivningen.
Enligt BBC News deltog 1 342 personer i undersökningen som genomfördes med anledning av Världsbokdagen, ett evenemang som firades i Storbritannien den 5 mars.
Deltagarna fick också en lista på tio böcker och ombads avslöja ifall de ljugit om att de läst någon av dem. Allra flest, 42 procent, prickade in George Orwells framtidsdystopi "1984". På andra plats hamnade Leo Tolstojs "Krig och fred" och på tredje plats James Joyce mastiga klassiker "Odysseus".
1. "1984" av George Orwell
2. "Krig och fred" av Leo Tolstoj
3. "Odysseus" av James Joyce
4. Bibeln
5. "Madame Bovary" av Gustave Flaubert
6. "Kosmos - en kort historik" av Stephen Hawking
7. "Midnattsbarnen" av Salman Rushdie
8. "På spaning efter den tid som flytt" av Marcel Proust
9. "Min far hade en dröm" av Barack Obama
10. "Den själviska genen" av Richard Dawkins

Som sagt gå in på länken nedan och tasta dig i all "hemlighet". Ha en fin dag önskar Hexan själv!
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2555209.svd

6 kommentarer:

TEFROSSA sa...

Hej vännen!

Vad jobbigt att du inte känner dig så rask idag. Tänker på dig.

Intressant artikel, men jag känner personligen att det känns litet löjligt att ljuga om att man läst vissa böcker. Visst, pinsamt att erkänna om man gjort det, men varför ens ljuga från början? I och för sig har jag verkligen läst några av dessa böcker på listan. Men nej, jag känner inget behov av att ljuga om en sådan sak.

Bloggullet sa...

Trist att du känner dig krasslig.
När det gäller böckerna så tror jag att det även är så med filmer tex av Bergman och andra kulturella högstatusverk att få har läst eller sett dem, och ändå säger att de gjort det.Man skäms liksom.Kul att få statistik på det.;0)
Kramar

Pockethexan sa...

Tack för era snälla ord, lite smärtfriare idag o passar på att skriva några rader.

Ja jag förstår inte hur man kan ljuga om vad man har läst eller inte, men det säger en del om vad man är för en människa både i det man läser o i det man ljuger om. Själv har jag bara läst delar av "1984" på Sv i gymnasiet 1984 som en jämförelsestudie.

Ha en bra dag o Kramis till alla/sagt av Hexan själv

Gabrielle sa...

Hej! Tack för "välkommen hem"- hälsningen och lycka till i tävlingen.

Jag ska lägga till dig i mina bloggfavoriter då jag tycker du har en väldigt bra blogg och jag älskar att läsa. Senast läste jag Carlos Ruiz Zafón. Jag älskar den boken. Så om du har tips på liknande litteratur. Storvulen och romantisk så blir jag jätteglad. Jag läser föresten det mesta men gillar inte deckare eller för vardagsrealistisk litteratur.

Ha det gott/Gabrielle

Fru Pusselbit sa...

Jag har aldrig ljugit om vad jag har läst eller inte... och måste erkänna att jag tycker väldigt mycket om Shakespeares komedier, men inte hans tragedier...

George Orwells "1984" har jag läst, men efter att ha sett filmen "Flugornas herre", vill jag inte läsa den boken... hur känd och klassikeraktig den än är!

Ha det så gott! =) kram

Gabrielle sa...

Hej hej! Du glömmer väl inte att kolla ikväll vem det är som vunnit prinsessklänningen ska dra en lott idag och vinnaren presenteras på bloggen. Kan kanske vara du!! Lycka till