fredag 27 mars 2009

Läsvärd amerikansk deckarserie

länk till hemsida


Har ni läst Jeffery Deavers deckare?
Grattis till er som inte har läst hans böcker och har det framför er, för det här är en riktig deckarskatt! Ja jag ska erkänna att jag är inte så mycket för amerikanska deckarförfattare, de brukar skriva om den klassiske manlige polisen som alla kvinnor faller för, men det här är en amerikanare som jag har fastnat för och det med besked. Nu kanske det också beror på att han har valt en kvinnlig polis Amelia Sachs i huvudrollen tillsammans med en nästintill totalförlamad man som är kriminaltekniker Lincoln Rhyme , så kanske det berör mig extra mycket eftersom jag själv är smärthandikappad. Känner ni igen upplägget men inte har läst böckerna då kanske ni har sett filmen där Angelina Jolie och Denzel Washington spelar huvudrollerna.

De här pocketarna är en blandning av pusseldeckare och psykologiska thrillers och är sjukt spännande och jag ser fram emot varje ny pocket som kommer och vad temat ska vara den här gången. Som i den senaste "Tid att dö" där mördaren ställer en klocka vid varje lik, är han/hon en urmakare? är de verkligen mördade? Ingenting är självklart i Deavers deckare och man hoppar till många gånger när man läser och handlingen vänder igen. En till kul sak med hans böcker är att man som läsare blir expert på det aktuella temat som i "Mannen son försvann" där det handlar om magiker, illusionister eller som vi säger "Trollkarlar" och får ta hjälp av en för att lösa det klassiska tricket "det låsta rummet".

Här kommer nu en sammanställning av alla böcker och grattis till er som har det här framför er för de är verkligen läsvärda dessa Rhyme deckare!

1: "I samlarens spår" utspelar sig i New York och väver in den gamla stadens historia med den morderna i jakten på mördaren.
2: "Dans med döden" den enda ledtråden de har är att mördaren har en tatuering där döden dansar med en kvinna och de har bara 48 timmar på sig att lösa morden.
3: "Den tomma stolen" har den totalförlamade kriminalteknikern rest till ett sjukhus i södra USAs träskområde för att genomgå en operation, men den får skjutas upp för ett fall med kidnappade unga kvinnor kommer i mellan.4: "Stenapan" här handlar det om människosmuggling från Kina med män som hellre spränger en båt med flyktingar än åker fast och apan är ett av deras astrologiska djur och har en betydelse i berättelsen.5: "Mannen som försvann" här är det frågan vad man ser eller vad man tror att man ser för det är det som illusionister och magiker gör för att lyckas.
6: "Det tolfte kortet" nu måste de gräva i nationens historia för att hitta vad som ligger bakom mordet på en svart flicka med ett brev från tiden med slaveri och ett Tarokort det 12-e
som enligt Anna-Lena betyder;
Möjligheter och risker:Den hängande mannen (12): Detta är ett kort som visar att man är passiv och kanske gör sig till offer för en yttre situation. Man ställs inför att ge upp något för att få in något nytt, som kanske betytt mycket i ens liv men som man nu måste släppa taget om men som man inte riktigt är beredd att göra. Kortet kan också visa att du står för en ny viktig utveckling i ditt liv och att du går in i en inre kunskap. Drar du detta kort så står det för att du måste släppa taget, städa upp och göra dig av med gammalt. Det kan vara människor, vänner, relationer, materiella ting dvs du ska släppa taget om det som du inte längre behöver, det som inte längre ger dig något eller tankar och det du är rädd ska hända om du går din egen väg.

7: "Tid att dö" här är boken jag beskrev tidigare där tid och klockor är en del av storyn...
... och den blev även utsedd till "Årets Bok 2007" i Japan.

Hoppas att jag har väckt någons deckarläsnings lust nu så här i ruskväderstider, för då passar extra bra med thrillers och smarta sådana som dessa!
Spännande läsning på er alla och skriv gärna vad NI tycker om dessa böcker både "Hi" o "Hu" som vi Pockethexor säger! Kramis!

6 kommentarer:

Anonym sa...

ohhh, jag har faktiskt inte läst en enda bok av honom så jag har nog verkligen något att se fram emot vad jag förstår. Men visst finns det en filmatisering av boken "I samlarens spår"?

Mz.olsson sa...

Jag gillar deckare, men har inte läst något av den här författaren. Så de böckerna får jag nog ta o kolla upp!!

Pia sa...

Åh, har alla i min bokhylla, han är en favoritförfattare!!! :o)

Måste faktiskt säga att filmen I samlarens spår med Denzel Washington och Angelina Jolie var suverän och jag önskar att det skulle göras filmer på alla böckerna..

Tant Brun sa...

Oj vilken bra blog..följer dig direkt, har så svårt att hitta bra böcker, men här får man tips så det förslår.
sååå bra
tack o hej/ Bibban

moonroose sa...

Hej, snubblade in här via polargrevinnan, läser väldigt mycket men denna serie har gått mig förbi, förstår att jag missat något här så det får jag göra något åt.
Dags att åka till bibblan då...

Boktips tar jag gärna emot så jag följer dig lite i smyg...

Ha en underbar bra dag!

UltraV:s värld sa...

"Stenapan" köpte jag i en boklåda på ett varuhus. Vilken bok, den lever med en efteråt och den är väldigt välskriven och ger en stor inblick i politiken mellan Kina och USA, och om flyktinghanteringen.
Samtidigt skrämmande och en intressant skildring av polisarbetet och alla personer och miljöer är mycket trovärdiga. Man hamnar mitt i dramatiken och "är med" i det hela.