måndag 25 juli 2011

En norsk mans kamp...


grossistens topplista ligger det en norsk bok på åttonde plats, "Min kamp" av Karl Ove Knausgård. Det oroväckande att det första man tänker på när man hör Norge är en annan norsk man, men tyvärr, vad passande att få läsa om en norsk mans liv och hans kamp mot bl.a sin far som han har en uppgörelse med.
HÄR har DN intervjuat honom om hans bok som är den första av 6 delar och de ska alla handla om hans liv fast allt är inte dokumentärt utan en del är påhittat bara för att det ska bli en mer levand historia eller bra för att hans liv inte räckte till!?
Knausgård är även en av sommarpratarna på radio P1 den 14 augusti och då kommer vi att få höra ännu mer om han själv och hans kamp men kanske även om det hemska som har drabbat Norge.
"Min kamp" inleder och avslutar med död och i inledningen av boken ser den då 8-årige författaren på nyheterna hur en fiskebåt med 7 man förliser och besättningen drunknar. Senare tycker han sig se ett människoansikte i vattenbrynet och rusar ut till sin far i trädgården och berättar vad han har sett men hans far tror honom inte och i stället för att prata och förklara för 8-åringen vad det kan vara han har sett och att han har blivit påverkad av TV-nyheterna förnedrar fadern honom och gör ned honom och det följer honom hela livet. Man kan ju inte låta bli att tänka på hur verkligheten ser ut nu i Norge och TV-rapporteringen med nyhetsredovisningar om allt det hemska och alla barn som ser det och vilka frågor de får. Det är bara att hoppas att man inte gör som Knausgårds far.
Boken har fått många bra recensioner av de olika bokrecensenterna och man pratar om en norsk Norén är född eller något liknande.
Är det någon av er som har läst honom?
Vad tycker ni om hans bok?
Skriv gärna och berätta och kommer ni att lyssna på honom när han ska sommarprata det kanske kommer att bli väldigt känsligt.
I april varu han med i Svt-s TV-program Babel

Inga kommentarer: