lördag 9 juli 2011

Pockethexans sykurs

Har ni haft drömmar här i livet som har varit lite för svåra att genomföra?
Tänker sen, sen efter jag har gjort klart de och det oc...
Tiden går och man tar aldrig itur med de där drömmarna men de ligger där och gnager.

Så är det med mig och min dröm är att bli kläddesigner, jag har kommit så långt så att jag kikar på vart enda program av "Prodject Runway" på Tv3 och tänker om jag fick det uppdraget, vad skulle jag då ha gjort för plagg?

För ni minns väl hur det var på 80-talet då alla skulle sy sina egna kläder, fråga Lena Philipsson hon får väl fortfarande höra det... Det gjorde jag också! Man köpte Burdas mönstertidningar o så ritade man av mönstrena och ändrade på dem så att måtten stämde, fast jag har inte kommit så långt så att jag har gått någon tillskärningskurs så att jag kan göra egna mönster. Sen är det ju det här med min rygg och bäckenet, jag kan ju inte sitta så väldigt länge på en vanlig stol + kilkudde. Eller stå böjd över ett bord för att rita, nåla och klippa ut tyget som man har lagt.
Därför blir jag så glad när jag får ett syuppdrag som inte tar så lång tid att göra och inte har så stor yta att arbeta med. Det fick jag när mellansonen fick en skjorta av sin flickvän som hon hade köpt när hon var utomlands och alltså inte kan byta den för det hade behövts för den här skjortan är gjord efter det gamla modet när det skulle vara extra bredd i den istället för som det är nu när det ska vara figursytt.
Men har man nu en 19 årig son som är nästan 2m lång o inte har så mycket "fluff" på sig så är det ett perfekt mode, sagt och gjort jag fick fram symaskinen (jag ropade på maken!) och så började jag;1. att klippa upp i ryggen där det är ett stort motveck


2. sprätta loss en bit att nacktyget (vad nu det var den tygbiten heter..skäms!)
3. nålar ihop det nya rygg tygstycket som får en mittsöm, snyggt!4. kontrollera på insidan att mitten möter mitten

5. nu är det bara att sy mittsömmen och göra en stickning över= synlig söm som på tex. jeans6. sy fast den där nacktygbiten som jag ännu inte har kommit på vad den heter på syspråk, snälla, kan ni hjälp mig att minnas!


7. prova och få godkänt av sonen eller om han vill ha den ännu snävare


(det vill han!)
8. sy infodringar i ländryggent längs med ryggen på var sidan om mitten
Vips så har man en modern figursydd skjorta istället för den stor fyrkantiga innan med extra vidd och det blev supersnyggt (enl. svärdottern) och sonen har en ny (nygammal) skjorta och jag har fått visa mig duktig och att det kanske finns hopp för mina designerdrömmar fast jag inte minns alla facktermer längre..)Nästa gång visar jag hur man lappar mellansones favojeans som har gått sönder lite för mycket eller om man ska tala sanning så är det slitet på fel ställen.

4 kommentarer:

Lippe sa...

Vad du kan! Kan det heta ok? Gissar men är inte säker.
Undrar om nästa projekt är jeans med bortslitet skrev? Fast det kanske det inte heter? Näe, gren heter det nog! Ja, i så fall så ska jag läsa noga innan jag ger mej på sönernas jeans!
Kramar

Ruta Ett sa...

Ja, det heter ok.
Bortslitet skrev låter fasansfullt - gren låter bättre. =)
kramar

Pockethexan sa...

Tack för att ni hjälpte mig att minnas o när jag läste att det heter ok kände jag ju igen det på en gång, hur kunde jag glömma det, det som ska vara OK?! <;p

Ja nu får ni fundera vad det ska bli för spännande nästa gång när jagska ha syskola, men jag ska läsa på bättre till nästa gång!!!

kramis från Pockethexan själv som e superglad för tjejerna som har gått vidare till semi!!!

4U2! sa...

Vissa har dolda kunskaper som plötsligt visas upp tydligen ;) Duktigt!
ps. jag vinner sällan själv ds