måndag 27 augusti 2012

Konsten att själv ge ut en bok


Jag hade äran att få författarbesök i hemmet här om dagen. Det kan jag varmt rekommendera för er som har möjlighet, för det var verkligen trevligt. Efter ett viss pratande om den nya medborgaren som hon går och bär närmast sitt hjärta så kom vi igång med frågorna.

Min gäst var den vackra författarinnan Anna Granström som har gett ut sin första bok "Halva min Måne" och det som egenutgivare.

Det var vid det här besöket som jag fick boken så intervjun kommer mest att handla om hur det är att vara egenutgivare och de tips hon kan ge.


Så här gick snacket:

Vad är bakgrunden till din bok?

-Kan nog säga att Ida som har huvudrollen har vissa likheter med mig för precis som Ida har jag också bott en tid i Puerto Rico. Under den tiden lärde jag känna och uppskatta det underbara och komplicerade landet. Jag träffade en hel del människor och de bekantskaperna har jag använt mig av som grund för karaktärerna i boken.
Tyvärr är även killen med narkotikaproblem tagen ur verkligheten.

Varför skriver du för åldersgruppen "Unga Vuxna?

-Huvudkaraktären är i 18-årsåldern när boken börjar och det är till den målgruppen jag vill vända mig för de känner mest igen sig i problematiken och kan ha glädje av mina livserfarenheter i boken. Där Ida är den naiva tjejen som tror gott om alla och vägrar inse att Luis festande har lett in honom på tyngre droger samtidigt som hon är beroende av honom eftersom hon inte tror att hon kan klara sig själv.

De problem som dyker upp i boken kan vara svåra att hantera för en som är "ung vuxen", men självklart är det problem för alla i alla åldrar. Därför tror jag och hoppas att alla vill läsa min bok!

                                 Varför egenutgivning?

-I början hörde jag av mig till flera förlag men det var ingen som nappade, då satte jag igång planerna för att ge ut boken själv. Under 9 år har jag skrivit på den här boken och sedan jag skickade in den till förlagen har jag skrivit om den flera gånger och fem personer har korrekturläst min text innan jag bestämde mig för att ge ut min första bok.

Min pappa ger ut sina Haikudikter på Alligator förlag och det var dit jag vände mig när jag ville ge ut min bok. Hans haikusamling Plötsligt slår blixten ned har det gått rätt bra för, till exempel var han veckans boktips av författaren Kerstin Ekman på Babel en gång, så jag har fått mycket inspiration av honom att ge ut själv.

Vad har du för tips att ge en som vill ge ut en bok själv?

- För det första kan du köpa handboken Förverkliga din bokdröm, som ges ut i september. Mer finns att läsa på http://www.dinbokdrom.se/ Du ger ut din bok precis som du vill ha den. Det innebär att du kan välja vilken slags boktyp du vill ha, bokens typsnitt, omslag och du måste lägga upp en reklamkampanj för dig och din bok. Det som är extra viktigt som egenutgivare är att du själv ordnar med korrekturläsning av din text bland dina vänner och bekanta som är kunniga och erfarna att göra sådant och helst även av proffs. Det är ett måste eftersom man blir blind för sina egna fel och misstag. Det är också ett tips att gå med i föreningen Egenutgivarna (http://www.egenutgivarna.se/) där man kan ställa frågor om precis allt och få svar direkt av andra som alltifrån är på väg att ge ut själv eller har gett utöver 20 böcker. Att vara medlem hos Egenutgivarna kostar bara 200 kronor per år och är en växande förening.

Det stora valet du har som egenutgivare är vilken form av utgivning som du vill ge ut "baby" i. Jag valde att anlita ett stort tryckeri (ScandBook AB i Falun) för att få ned kostnaden på boken. Fördelen är just att varje bok får ett lägre pris och man kan välja vilken typ av bok man vill att den ska ges ut i. Om den ska vara som den jag har valt, det klassiska pocketformatet, eller om man vill ha storpocket, hård pärm... Nackdelen är tyvärr att man betalar i förväg och ligger ute med alla pengar, man tjänar alltså inget förrän man har sålt alla...om man lyckas sälja dem?! Det beror nog mest på hur väl man har lyckas med sin bok och att marknadsföra den. Om man inte vill lägga ut pengar finns Print on demand (POD) som då trycker efter behov. Exempel på dessa är Publit och GML.

Jag tycker att du har ett sådant fint omslag, vem har gjort det och varför valde du en målad bild?

-Konstnären heter Benny Ekman och han har illustrerat bilderna i Plötsligt slår blixten ned samt omslaget på min pappas roman Vattenkedjan. Jag har alltid tyckt om hans konstnärsstil och tog kontakt med honom när det var dags för att ge ut min bok. Först hade jag tänkt något fotografi, men jag hittade aldrig något som riktigt passade. Det var då jag kom på idén att låta en professionell konstnär ta över jobbet. Det tog ett tag men till slut fick jag bilden som jag ville. Jag talade om för honom vad jag ville ha med i bilden och det var saker tagna ur boken. En tjej som jobbar med reklam hjälpte mig även med font layout på omslaget.

Hur går det med skrivandet blir det en uppföljare eller skriver du på något nytt?

Anna skrattar och klappar sig om magen.
-Jag har ju lite annat att tänka på nu och kommer nog att få lite ont om tid också!
Men jag har två böcker liggande så jag får väl se vilket mottagande den här boken får innan jag tar ställning till hur jag ska göra.

_____________________________

Sen avslutar vi träffen med att prata ännu mer om bebisar och förlossningar (jag har ju ett visst försprång där) för att avsluta med att jag får ett signerat exemplar av "Halva min Måne" och en försäkran om att vi ska träffas senare när jag har läst ut den och kan recensera den. Förhoppningsvis är vi 3 st på den träffen och då menar jag inte min Oumberlige make...

Tack för träffen Anna Granström jag ser fram emot att få läsa din bok och till er som har blivit nyfikna på att läsa hennes bok gör ni enklast i att gå in på hennes hemsida HÄR och där står det hur man gör när man vill köpa hennes bok. Den kostar 75 kronor inkl. porto genom henne. Annars har Adlibris lägsta pris med sina 88 kr. Smakprov på boken finns även att läsa här: www.smakprov.annagranstrom.com
 

6 kommentarer:

Anna Granström sa...

Vad roligt att läsa, tackar!
indre kul att se ett foto på mig själv när jag ser ut så där, uff! ;)

Anna Granström sa...

MINDRE kul, ska det stå. Slant på tangenten...

Ann-Britt sa...

Trevlig artikel!

Kristina Svensson sa...

Intressant läsning. Jag tycker att du ser fin ut Anna och jag måste instämma med att omslaget på din bok är snyggt och genomarbetat. Ju fler gånger jag ser det ju snyggare tycker jag att det är.

Tack också för att du gjorde reklam för vår bok Förverkliga din bokdröm. Vi hoppas att den ska hjälpa alla som drömmer om att följa i dina och andras fotspår!

Joanna Björkqvist sa...

Trevlig artikel, men ingen av länkarna med .com-adresser fungerar eftersom vi har .se-adresser!

Ändra gärna till www.dinbokdrom.se och www.egenutgivarna.se, så blir det lättare för läsare att hitta! :)

Titti Nilsson, Töreboda sa...

Tackar för en informativ artikel, som jag hamnade vid tack vare Nillas blogg!
Nu fick jag plötsligt ny energi för skrivande!