lördag 30 mars 2013

På date med Engelfors skaparna

Vet ni vilka de är, Engelfors skaparna?  Vet ni att det är hex...häxor de har skapat? De har i och för sig blivit fler sen deras senaste bok kom ut. Det är nämligen ett serialbum som de har gett ut tillsammans med tre kända serietecknarna Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.


Ja visst är det författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som har skrivt de två första delarna Cirkeln och Eld i trilogin om gymnasie eleverna i Engelsfors som upptäcker att de har fått magiska krafter, de har alltså blivit häxor!
Nu har författarna gått samman med tre av Sveriges främsta serietecknare och skapat albumet "Berättelser i från Engelsfors". Det är alltså åtta små berättelser som utspelar sig före "Cirkeln" och efter "Eld". Tecknarna har delat upp berättelserna och har tecknat en varsin figur som de har skapat efter författarnas beskrivningar i böckerna.
 

"Daten" som jag var på förra helgen var i Akademibokhandens lokaler på Mäster Samuelsgatan 28 i Stockholm.

Den första frågan de fick av moderatorn var vilken av de olika karaktärerna de känner sig som idag. Jag tror nog att de sa sin favorit som de har lärt känna lite extra eller som en av dem sa att man blir "kär" i sin figur som man för tillfället tecknar. Fast Lina kom med en lite annan vinkel på frågan för hon var sist ut att svara och hade längst tid på sig att tänka ut ett svar:

-"JAG KÄNNER MIG SOM ANNA-KARIN FÖR JAG SKULLE HELST VILJA ÄTA EN OSTMACKA OCH DRÖMMA MIG UT I NATUREN PÅ EN PROMENAD."

För det är nämligen så att de här häxorna i boken är helt vanliga tjejer som har upptäckt att de har olika gåvor men i grunden är de också helt vanliga tonåringar. De är alltså en som är den populära tjejen som alla killar vill vara med, hon som har anorexia, hon som har problem hemma och skär sig själv och hon som bor på en bondgård och luktar djur.
Samtidigt händer det kostiga saker i samhället de bor i, Engelsfors en fiktiv ort. De här tjejerna ska alltså tränas till att möta det mörka hotet som hotar att förgöra dem.


De berättade hur de gjord när de letade idéer till hur bokens karaktärer skulle se ut och då sa de att de hade stor glädje av mobilen och dess kamera.
Som tex. Mona Månstråle som driver en viss butik med varor som de här häxorna har glädje av + att hon spår i kort. Kim berättade att han blev överlycklig när han såg en film från 1980-talet, pudelhårets era, för där var hon, Mona. Det är han som har skapat henne fast han behövde hjälp av författarinnan när han skulle få de rätta minerna. Så fram med mobilkameran för Sara och fota sig själv när hon skulle vara självupptagen och disträr på det sättet hon ville att Mona skulle se ut. Jag tycker att det blev en lyckad Mona Månstråle precis så föreställde jag mig henne när jag läste böckerna. 

Den stora frågan var självklart; -"Kommer det att komma fler böcker?" Det svarade de båda författarna unisont på med ett kraftfullt: NEJ!!!
 
-"Efter "Nyckeln" som kommer ut i höst kommer det inte fler böcker utan vi håll oss till det vi sa från början att vi ska göra en trilogi.".....-"Men det kommer att bli fler seriealbum!".

Det var riktigt kul att få träffa både författarer och tecknare eftersom de båda är favosar för mig, se tidigare inlägg HÄR. Jag fick lära känna en ny tecknare som jag inte mött tidigare och det var Karl Johnsson. Jag var bara tvungen att avbryta honom när jag hörde hur han tänker när han tecknar. Han stävar efter att få det så snyggt som möjligt och det är nämligen så att jag tycker att han har gjort det snyggaste uppslaget i boken. Det berömde jag honom för! Tror han blev lite berörd av mitt beröm, för han såg nog extra lycklig ut när jag sa det...eller så kanske han blev sugen på en kopp te eftersom jag höll en koppen i handen.

När det var dags för autografer fick jag även hans signatur på det snygga uppslaget!

För er som vill har recension av boken får ni vänta t.o.m till den 2 april för det är recensionsdagen.


3 kommentarer:

Anni sa...

Oj, vilken upplevelse! Jag har bara läst första boken än så länge, men den där teckningen du visar ger ju mersmak på serierna också!

Hoppas att du och de dina har en fin påsk. Nu är det dags för oss att boka in en liten dejt så att du och mamsen får era saker. I veckan är jag faktiskt i stan varje dag, ifall att vi kan få till det.

Anna Granström sa...

Vad roligt!!

Anni sa...

Tänk att jag funderat över hur du mår ♥ Skulle skriva en rad hos mannen din och kolla läget. Så skrev du.

Vet du, jag kan ju faktiskt röra på mig. Inte sjutton är det väl omöjligt för mig att komma hem till dig om det skulle vara enklare för dig?

Jag har inga silverarmband hemma. Ska kolla på era saker med armbandsögon och fundera. Vila nu, så hörs vi igen!

Stor kram!