söndag 13 juli 2014

Bokrec. om livet som missionärsbarn i Afrika

Ett glas vin och liggandes på en filt i solskenet, så underbart kan man ha det när man läser en hexpocket som är med i bokringen "Pockethexorna på utflykt". Det är Malin Samson som har läst och recenserat "Mörka nätter, ljusa minnen" av Bernt Fransson från Vulkan förlag ett förlag för egenutgivare.
                                                                                            
-"Mörka nätter, ljusa minnen" är en fängslande självbiografi skriven av Bernt Fransson vars uppväxttid präglades av livet som missionärsbarn. Vid fyra års ålder tog hans föräldrar med honom in i Afrikas inland, Tanganyika, där de spenderade fyra händelserika år. Medan föräldrarna byggde upp en bedrägligare tillvaro för invånarna och spred Kristi budskap, sökte Bernt glädjeämnen och lärdomar i det farliga men vackra Afrika. Efter ett års hemmavistelse i Edsele, Ångermanland, for de åter tillbaka till Afrika för fyra år till. Denna gång var Bernt installerad på diverse internatskolor runtom Afrika. Som sökande, nyfiken, sprallig svensk pojke följde han inte alltid de stränga regler skolledningen satte upp och hamnade stundtals i trångmål.

Boken är lättläst med korta kapitel (läste ut den på ett dygn). Varje kapitel handlar om någon speciell händelse, känsla eller minnesvärd stund, Hyenaattacker, farliga ormar, elefantrusning, dödliga myror o andra Afrikanska djur som är vardag där men inte finns i Sverige.
Bernt skriver varmt, kärleksfullt o engagerat om en annorlunda uppväxt som givit honom perspektiv och säkert mer tolerans gentemot världens alla varelser.
De dofter, smaker, ljud och vyer han beskriver gör han med sån inlevelse att det känns som om man var på plats.


Boken känns ändå hoppig och jag hade föredragit en helhetsbild istället för händelseutdrag. Tre plus ger jag den. Hi hi hi +
Boken kommer nu att skickas som en sommar-överraskning till en fin vän i Sundsbruk som liksom jag slukar minst två böcker i veckan Leende ansikte med öppen mun
Kram Malin Samson

Har du läst den härboken? Det vore kul att få höra vad du tycker om den!

1 kommentar:

Marie Eggimann sa...

Nej den har jag inte läst men har en del annat fint.
Är helt underbart med lite vin och solsken.
Mia