tisdag 29 juli 2014

Rec. av herr och fru Åbergs böcker

Här om dagen fick jag ett mail ifrån debutanten Stefan Åberg som har gett ut sin bok på förlaget Andra rum. Det visade sig att han driver tillsammans med sin fru Marie Åberg. Nu undrade han om jag var intresserad av hans bok "Vid fyrtio börjar livet" och om jag vill ha den som recensions exemplar?
Efter att jag läst igenom förlags hemsida skrev jag ett svarsmail och sa att jag gärna läser och rec. hans nya bok för nu när jag har passerat 40 årsstrecket måste det vara något för mig. Men i mitt svarsmail skrev jag att jag också blev väldigt nyfiken på hans frus debutantbok "Och kvar stod en röd resväska" och att jag även gärna läser o rec. den. Det tog inte lång tid innan jag fick ett svarsmail med ett ja, de skickar mer än gärna båda böckerna hem till mig.


För några dagar sen kom då mina rec. ex. ifrån Andra rum förlag men den här gången var min Oumberlige make snabbare med att kika vad det var i mitt bokpaket och nappade åt sig Stefans bok "Vid 40 börjar livet" nu när han har fyllt 50 och kämpar med det.
Det innebar att jag fick Maris bok "Och kvar stod en röd resväska" för mig att läsa. Det märkte jag snabbt var ett bra val för det är en bok som snabbt fångar ens intresse. För vem blir inte fast om man läser en bok om en 13-årig flicka som 1933 mister sin mor, pappan gifter om sig med en ung kvinna som inte vill veta av hans tidigare barn. När sen den nu 15-åriga flickan kommer hem ifrån skolan har hennes nya mamma ställt ut hennes röda resväska på trappan och talar om för henne att hon inte längre är välkommen i hemmet och att hennes pappa inte vill veta av henne längre och inte kommer att leta efter henne. Hon har fått med sig några ombyten och lite pengar för att klara sig ett litet tag, men för att kunna försörja sig måste hon få tag på ett arbete även fast hennes pappa är en av landets rikaste. 

Med hjälp av en klasskompis föräldrar får hon ett arbete som servitris i Stockholm och de har även ordnat ett boende hos en av hennes arbetskamrater. Först måste hon ta mod till sig och klara av att åka tåg i från Göteborg till huvudstaden och till den nya bostaden på Söder. Allt det är helt nytt för henne och det blir alldeles för känslosamt för henne och hon faller i gråt när hon sitter på centralen i Stockholm och inte alls vet hur hon ska ta sig till sitt nya boende. Därför blir hon så lättad när den eleganta damen så gärna vill hjälpa henne till rätta och till och med betalar för droskan till lägenheten och insisterar på att hon måste komma över på middag några dagar senare . Den 15-åriga Hanna trivs både på det nya arbetet och i sitt nya rum i sin arbetskamrats lägenhet och familj. Hon blir nästan som en familjemedlem och en storasyster till barnen. När hon sen blir bjuden hem till den eleganta damen kan hon inte tro sin lycka att hon nu har två vänner och fast hon får varningssignaler från damens egen son kan hon inte alls tro att hon kan ha några onda avsikter för henne. Därför gör hon som damen säger när hon vill att hon ska sitta till bords med hennes två manliga vänner som frikostigt bjuder både på öl, vin och snapsar. Tyvärr var varningarna sanna och det fick hon dyrt känna på då hon förutom alkoholen blev drogad till ett fogligt sexobjekt för männen.

 
Jag ger ett stort "HI!" till den levande, spännande och överraskande boken "Och kvar stod en röd resväska" av Marie Åberg. Helt klart en bok jag kan rekommendera till alla som vill läsa om ett livsöde som är skrivet med ett lättläst språk som ändå är händelserikt och livfullt. Sedan älskar jag beskrivningarna av ett Stockholm som byggs ut under 1930-talet  där man får ta del av förändringarna av staden som tex. bygget och färdigställandet av Katarinahissen och Gondolen med tillhörande gångbro till Söder. När man är en sådan byggnadsnörd som jag är, är det de detaljerna tillsammans med Hannas/Anitas livsöde som gör att jag tar till mig boken och gör så att jag nu vill läsa de övriga böckerna i hennes trilogi. Vill du det också?!

Är det någon mer än jag som har läst den här boken?l  

4 kommentarer:

Marie Eggimann sa...

Nej den skulle jag vilja läsa. Hur är det annars med dig i sommarvärmen? Deodorant har behövts, hihi.
Mia

Mari Åberg sa...

Trevligt att du tyckte om min bok! 6/9 släpps uppföljaren LÖFTET på LAVA förlag. Hälsningar från Mari Åberg

Västmanländskan sa...

Jag har läst! Tyckte mkt om den.

Marie J sa...

Jag har inte läst men det låter som en bok jag skulle tycka om. Personskildringar är spännande!