tisdag 23 december 2014

Julklappstips

Har du inte hittat de sista julklapparna än? Då har jag några tips på böcker och det finns något för alla i alla åldrar.

Till lillasyster Lisa 1 år:

Pekboken "Vad är det som låter i naturen?" från Tukan förlaget. En supercharmig pekbok med knappar att trycka på för att höra vad det är som låter ute i naturen. Det kan vara regndroppar eller en fågel som kvittrar. En garanterad favorit bland de små som älskar att få trycka på saker som låter, men att det sedan även är allmänbildande att få en bild till ljudet ger leken en dimension till.
Det finns fyra böcker till i serien: Vad är det som låter? : instrument, bondgårdsdjur, fordon och djur.

Omslagsbild: Jobbargubbar: Vera och Vilgot i byggvaruhusetTill mellanbror Melvin 3 år:

Här är det en som "kan själv" vad är då bättre än Rabensjögrens bok om "Jobbargubbar: Vera och Vilgot i byggvaruhuset" av Emelie Andrén. Den handlar om bästisarna Vera och Vilgot som är jobbargubbar och kan fixar allt. Som den gången då Barbro i från byggvaruhuset ringde och bad om hjälp med att ta hand om alla kunder som behövde hjälp med att blanda till målarfärg, visa hur man tapetserar, hitta rätt verktyg och till och med fixade kassaapparaten när den gick sönder.
Det här är andra boken om Vera och Vilgot som är som många andra barn, de älskar nämligen att hamra, snickra, bygga, måla, skruva, greja och fixa!

Till mellansyster Moa 6 år:

Hon älskar att sjunga hela tiden, speciellt visorna från Astrid Lindgrens filmer. Vad är då bättre än boken "Och nu så vill jag sjunga" från Raben&Sjögren där alla de sångerna är samlade i en bok och inte vilken typ av bok som helst utan en ljudbok där hon kan spela upp visorna och sjunga med. När hon har kommit längre i sitt pianospelande kan hon även spela efter noterna i boken eller om hon väljer att börja spela gitarr finns det även ackordarrangemang som hon då kan spela efter. Alltså en bok som följer med när man växer och man har ändå glädje av den.

Till storebror Albin 12 år:

Det tog ett tag innan han hittade något han ville läsa för han ville inte ha något töntigt småbarns larv men inte heller så svårläst som t.ex., "Hungerspelen" som många äldre ungdomar läser. När man dessutom har lite svårt för läsning är det helt perfekt med Åsa Larssons och Ingela Korsell nya ungdomsboksserie "PAX" som också är tecknad. Boken handlar om kompisparet...det blir mycket enklare om du klickar in på Youtube länken och ser presentationen av den nya succéserien av den tidigare deckarförfattaren som bara har skrivit för vuxna.  

Till kusinen som studerar till psykolog och slänger sig med namn och utryck för att visa hur mycket hen kan i ämnet

Psykologen Mattias Leivinger har skrivit boken "Freudland" på Hoi förlag. Det är en surrealistisk saga om  rastlöshet och längtan. Här drabbar några av psykologins hjältar samman i en blixtrande slutuppgörelse. Vem bemästrar livskraften och den sanna vägen till fulländning?
Det är nämligen så att någon har stulit Freuds minnen. Plågad av mörka tankar lever han en bräcklig fred med sina gårdskarlar i det dystra huset Freudhall. De gräver försvarsdiken mot storskogen intill och i källaren tätnar skuggorna. När huset attackeras av krigaren Jung inser Freud att det finns fler som han själv därute. Vem ska hitta nyckeln som kan lösa Freundlands gåta och vem är egentligen den verkliga fienden? Om du vill ha svaren på dina frågor efter ha läst den här fantasyberättelsen kan du gå in på hans hemsida och få samtalsterapi med inkännande samtal, baserade på psykosyntesens synsätt.

Till 40-årskrisande morbror

Stefan Åberg har på Andra rum förlag skrivit boken "Vid 40 börjar livet". En bok som ger den krisande hopp om att det finns ett liv efter 40 och att det kan vara värt att ta tag i det där man har skjutit på hela livet. För personen i boken är det att försöka hitta en ny partner när den man levt med inte visade sig vara den rätta utan att livet bara rullat på utan att de verkligen levt och njutit av varandra. Så nu börjar det nya livet och det innebär många nya kontakter från flertaliga kontaktannonser i tidningar och på nätet. Det är en lättläst bok som ger hopp för den krisande 40-åringen men det är nog även många som känner igen sig i boken även om man inte krisar eller bor i Malmö.


Till släktingen som bara vill läsa böcker med berättelser tagna ur verkliga livet

Då är Elise Lindqvist "Ängeln på Malmskillnadsgatan"  från Libris förlag verkligen en sådan bok där man både får följa hennes tragiska uppväxt med incest, pedofili och misshandel. HÄR kan du läsa mitt inlägg om henne på min blogg.

1 kommentar:

tankar från mitt fönster sa...

Kikar in på det nya året och önskar dig ett riktigt Gott Nytt År. Boken Ängeln på Malmskillnadsgatan verkar intressant. Ska anteckna till kommande läsning och försöka få tag på den. Kram