fredag 19 februari 2016

Spänningsutmaning 2016


Nu ska jag göra ett nytt försök med att klara av Spänningsutmaningen 2016 hos Mias bokhörna. Förra årets utmaning gjord jag för svår för mig själv genom att jag bara skulle läsa böcker som börjar på H. Man ska alltså läsa en bok per månad och sedan skriva om boken i ett inlägg på bloggen. Jag kom till maj månad förra året och sedan sprack det när jag fick sommarens pocketskörd som jag skulle recensera under sommaren.
Januari- Regisören
Februari-
Mars- Motvind
April-
Maj-
Juni-  
Juli-
Augusti-
September-
Oktober-
November-
December-

I år har jag under januari läst Angelika Brauns bok "Regissören" från Lava förlag. Det är en bok där man får följa mördaren som lämnar sina kroppar överallt i Stockholm. Det som är speciellt med det här fallet är att kropparna har olika symboler på sig. Därför måste polisen ta in en specialist på symboler som ska hjälpa Rikskrims Gärningsmannaprofilgrupp att lösa de här fallen. Det blir beteendevetaren Björn Fors som får det uppdraget. I den kommande filmatiseringen av boken kommer skådespelaren Per Moberg att spela den rollen och det är därför han är med på framsidan av boken.
Samtidigt som de här morden sker får man följa filmskaparen Signe Grahn. Hon skrev ett drömmanus till en film som sedan en manlig kollega helt fräckt stal av henne och gjorde till sin ide istället. Hon kämpar med att få ekonomin att gå ihop samtidigt som hon försöker komma på vad hon ska skriva om som ska ge henne samma karriärs lyft som hennes skrupelfria kollega. Därför blir hon glad när den okände Ola börjar skicka uppdrag till henne via nätet för då känner hon att nu ska hon få upprättelse för att ha blivit snuvad på sin tidigare story. 

Det här är en lättläst bok som jag läste ut relativt fort. Det är korta kapitel och det känns att boken är planerad att bli film för det är snabba hopp mellan karaktärerna. Även fast boken har en del brutala inslag går författaren inte till överdrift utan håller de blodiga scenerna till att förklara hur mördare jobbar. Jag tror boken kommer passa som film och Per Moberg känns som klippt och skuren för rollen som Björn Fors. Regissören är första boken om Björn Fors.

Boken "Regissören" av Angelika Braun får ett litet "Hi!" av mig i betyg = en fyra.
"Under en kall och mörk januarivecka hittas döda män runt om i Stockholm. De är alla mördade på ett våldsamt sätt, till synes utan samband och med kryptiska tecken lämnade på kropparna ... Signe Grahn är en kämpande filmskapare som desperat söker efter nästa actionfyllda blockbuster. Hon har stått på randen av berömmelse men blivit blåst av en manlig kollega som skrupelfritt tagit över hennes idé. Därför tar hon tacksamt emot det oväntade uppdrag som erbjuds henne via nätet, av en man som kallar sig Ola. Björn Fors, lärare och beteendevetare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, blir inkallad som specialist för att ingå i Gärningsmannaprofilgruppen på Rikskrim. Spåren är många men namnen få. Det är med lika delar frustration och lättnad som Björn involverar sig i jakten på mördaren. Han har en trasslig skilsmässa och ett häftigt temperament att bearbeta. Och så måste han ta hand om hunden Aska. När Björn börjar få brev med filosofiska citat och rituella symboler med koppling till morden tätnar mystiken. Har de att göra med en eller flera mördare? En seriemördare, en psykopat, någon som dödar med njutning och iskall precision. Och varför dyker det upp döda djur på brottsplatsen? Regissören är en snabb och filmisk pusseldeckare med brutala inslag som ytterst handlar om skuld, straff och identitet om rätten att vara den man är. Angelika Braun är filmare och författare och skriver för närvarande på ett filmmanus utifrån boken. Hon har i både bok och film skapat sin berättelse med skådespelaren Per Morberg i rollen som kriminalpsykologen Björn Fors."

Inga kommentarer: