fredag 25 mars 2016

Påskens häxböcker

Här är tre böcker som jag känner extra mycket för nu så här i påskhäxetider. Det är:

En häxa sitter barnvakt av Suzanne Mortensen från Wahlströms förlag


Jag är ingen häxa av Kim M Kimselius från Roslagstext

Häxans tid av Árni Thórarinsson från Bazar förlag.En häxa sitter barnvakt är första delen i serien om häxan Maja Stormhatt. Boken riktar sig till åldern 6-9 år eller den åldern när man lärt sig läs och kan ta sig an lite längre texter och få ut något av den. 

Boken handlar om Danne som är själv hemma och väntar på att den nya barnvakten ska komma och passa honom medans hans föräldrar är på fest. Till Dannes stora förvåning kommer inte den vanlig barnvakten utan istället står där en äldre kvinna med vårtor på hakan, en stor hatt på huvudet. Det som var mest annorlunda med den här barnvakten var att hon kom flygandes på en kvast.
Det här boken är både en kul och spännande plus att det är härlig bilder här och där i boken. Jag ger den ett stort HI! betyg=5-a


Jag är ingen häxa är andra delen i serien om Ramona och Theo som reser i tiden. I första delen reser hon till Pompeji precis innan vulkanutbrottet som täcker hela staden i ett askregn och lyckas rädda Theo från en säker död. I den här boken reser de tillsammans tillbaks till häxjaktens Europa under 1400-1600-talet. Under den tiden förföljde man de människor som var läkekunniga och i deras ögon var trollkarlar och häxor. När man fångade in dem blev de oftast dömda till döden genom att brännas på bål. 
När Ramona och Theo har rest i tiden hamnar de precis vid ett brinnande bål och en ung kvinna står bunden vid en påle i bålet och elden börjar närma sig henne. De lyckas precis få loss henne och bege sig in i skogen och där den hinner gömma sig innan förföljarna hittar dem. I resten av boken får vi följa Anna som den unga kvinnan heter och hennes mamma. Det här är en bok där man verkligen får inblick i den tidsperiod som boken utspelar sig i. Det är nästan som en faktabok eller som en skolbok men det är skrivet på ett sådan sätt att det aldrig blir tråkigt. Jag ger boken ett litet Hi! i betyg=4-a  


Häxans tid har jag redan skrivit om HÄR  och den fick ett litet Hi! i betyg men jag har hans senaste bok liggandes i min "Skasnartläsaochrecensera" hög och det är Den sjunde sonen
-"Mörka mordmysterier i en aktuell och fängslande thriller som utspelar sig i bedövande vacker isländsk natur. När Eftermiddagsbladets reporter Einar blir skickad till det lilla isolerade samhället Vestfirðir i en otillgänglig del av landet för att rapportera om den lokala ekonomin hyser han inte något större hopp om att hitta något intressant att skriva om; den lilla orten för en tillvaro lika tynande som tidningen Einar jobbar för. 
Men innan Einar vet ordet av inträffar den ena dramatiska händelsen efter den andra. En välkänd fotbollsstjärna och hans vän försvinner. Ett gammalt fint hus brinner ned till grunden. När Einar ska intervjua husets ägare blir de praktiskt taget rammade av en stulen husbil; samma husbil som snart ska hittas utbränd i skogen. Ett par dagar senare hittas också en välkänd alltingsman med en lovande politisk karriär död i Reykjavik. Men varför har han varit så hemlighetsfull om sin tid i Vestfirðir? 
En fängslande, aktuell thriller om hämnd, girighet och främlingskap."

Vill du ha extra fakta om vad en häxa eller en hexa är för något ska du absolut läsa "Häxor djävulens förbundna" av Jean-Michel Sallmann från Berghs förlag.

Glad Påsk 
till alla mina älskade vänner!


Inga kommentarer: