måndag 31 oktober 2016

Boktips till nya läslovet

Nu har skolans höstlov bytt namn till läslov i stället. Det är en satsning som man gör för att öka läsningen av böcker för barn i alla åldrar. Hoppas att det här kan leda till att fler barn får upp ögonen för glädjen att få försvinna in i böckernas värld. Spelar ingen roll om det är en sagobok eller faktabok det är lika härligt att få ta del av dem. Eller om man läser själv eller om man lyssnar till när någon annan läser, huvudsaken är att de blir lästa eller varför inte bara kika på alla bilder.
Krubilum hittar ett hus av Anna Andersson 3-6 år
Pärlan förlag

Den här boken vill författare locka barn att bli kreativa och använda sin fantasi. För här hittar Krubilum ett clementinskal  som får bli ett hus, ett hårspänne gör han till en stol. I sann återvinningsanda kan allt skräp bli till nya saker, sanna skatter ligger och väntar på att bli upptäcka bland våra sopor.

-"Det är tråkigt hemma så Krubilum flyttar in i ett vackert clementinskal istället. På marken hittar han möbler och mat. Han har det lugnt och skönt. Tills Krimsan och Bäbben kommer på besök…"Frågor och svar om djur av Katie Daynes 6-9 år
Tukan förlag

Det här är egentligen en bok för alla barn i alla åldrar för vilka barn tycker inte om djur och vill vet allt om dem. I den här boken får man svar på de där frågor som barn ställer om djur. Boken är gjord i tjocka sidor så även de minsta kan vara med och "läsa" böckerna som de gör alltså att de även tåls att bitas i eller bara att få bläddra i den för egen hand. En underbar bok där man själv får öppna luckor 

-"Den här spännande boken svarar på alla sorters frågor som barn har om djur. Öppna luckorna, läs svaren och lär dig om olika djur. På ett roligt och enkelt sätt får barnen här svar på alla svåra frågor som som de har om djur. 
Var sover fiskar?
Har elefanter tänder?
Varför hoppar grodor?"


Hemliga trean blåbärsmysteriet av Sanna Juhlin 7-10 år
Ordalaget Bokförlag

Här är en bok för den som nu har lärt sig läsa och kan läsa böcker som har lite längre text och inte så många bilder. Bokslukarålder har börjat och vad kan då vara bättre än en deckare. Hemliga trean består av tvillingarna Fanny och Felix, deras halvvuxne, detektivtokige farbror Charlie och hans lata hund Taggen.

-"Deras första mysterium handlar om försvunna blåbär. Metodiskt undersöker de motiv och misstänkta, kollar upp alibi och lämnar inget åt slumpen. Som små Sherlock Holmes knyter de samman ledtrådarna och löser fallet."

Ljus som varit dolt av Hanna Höglund 12-15 år
Vilse förlag

Det här är första delen om Lianne och det är en fantasy och magisk realism. Boken handlar om en värld bortanför jorden i en annan dimension där lever häxor, magi och ljus.


-"Men hur ska det gå när Lianne börjar sin nya skola och varför vill onkel Eli att hon ska gå där? Vilka upptäckter kommer hon att göra om sin magiska släkt och hur ska hon passa in? Medan Lianne både fascineras av sin nya värld och känner sig utanför, försöker något dolt göra sig hört."

3 kommentarer:

Ulla Anderstedt sa...

Läslov. Det visste jag inte. Jag har hela veckan sagt höstlov till mina vänner. Vår "hundvalp har höstlov" till exempel. Han är hos min dotter där barnbarnet Elsa tar hand om honom. Hon håller den här veckan på med sitt "gymnasiearbete", vilket hette "specialarbete" då det begav sig för mig i skolan. Hoppas att alla barn använder lovet bra och också läser mer. Skön allhelgonahelg!

Pocket Hexan sa...

Kul att höra ifrån dig igen Ulla. Kul att även din hund får lov men jag undrar hur mycket läsande det blir för den lilla vovven. <:-D

vaiybora sa...

Very nice post really ! I apperciate your blog Thanks for sharing,keep sharing more blogs.

ดูหนัง