onsdag 2 maj 2018

Recension av Våren kommer krypande

Den här boken "Våren kommer krypande" fick jag direkt av författaren och bildillustratören Jenny Lindqvist från Idus förlag. Den helt bedårande boken är för de i åldern 0-6 år. Fast jag tycker att den även skulle kunna passa lite äldre barn, för att man får lära sig om vad de första blommorna som kommer upp på våren heter. 

Jag minns nämligen hur det var för min dotter när hon var i lågstadieåldern och en äldre släkting till henne upptäckte att hon inte visste namnet på alla de blommor som växte runt vår stuga. Varje sommar gick de längs vår lilla grusväg och plockade blommor som min dotter sedan skulle berätta för oss om vad de heter. 
Nu när min dotter är i 20-års åldern och vår äldre släkting inte längre finns med oss minns min dotter ändå med värme de här somrarna när hon fick lära sig om blommorna som man fick göra förr i tiden för då skulle man pressa 20 blommor varje sommar och lära sig både de svenska och de latinska namnen. Det har även min mellanson fått göra men då på sin universitetskurs som han gick under sommaren och då skulle han hitta 50 svenska blommor och 50 svenska djur. Han gjord precis som barnen i boken han låg på alla fyra i gräset och följde de strävsamma myrorna längs deras stig där de bär hem förnödenheter till stacken. Vill du också ha en mikrobiolog i familjen som har letat myrstigar och sällsynta blommor då ska du nog läsa den här boken för dina barn det kommer säkert ge resultat. Den här boken kommer definitivt väcka nyfikenheten för djur och natur i vår närhet. Hos oss var det Bra Böckers lexikon som gjorde det jobbet. 

I boken "Våren kommer krypande" får man alltså följa de två syskonen som sitter och leker i sandlådan. Plötsligt ser de en rad svart prickar som är ute och går i sandlådan. Lillebror vet att det är myror och de blir nyfikna på vart de små prickarna ska ta vägen och följer efter dem. 

Myrorna går över stenar och ner under jorden. De små barnen gör som myrorna för de försöker också gå över de stora stenarna men ned under marken går inte. Men till deras stora glädje kommer de upp igen längre fram längs stigen och följa-John kan fortsätta.

På varje sida får vi se en ny blomma som myrorna går förbi. Storasyster plockar en och ger den till lillebror och avslutningsvis har han en hel bukett. Vad ska han ha den till? Det får bli en glad överraskning när ni läser boken!

Jag tycker verkligen att Jenny har lyckats med den här boken som är den andra delen i serien Årstiderna. Den första var "Hösten knackar på" och kom ut i höstas.

Halva glädjen med den här boken är de vackra bilderna på blommorna som hon har tecknat. Man kan verkligen se hur de ser ut och barnen kommer definitivt att kunna känna igen den vekliga blomman. 

Den enda nackdelen med de här blommorna är att de inte blommar samtidigt. Här hos oss i huvudstaden kommer iallafall tussilago mycket tidigare än t.ex. förgätmigej och när hundkexen blommar i vår stuga har alla vitsipporna blommat ut. Det man får göra i det här fallet är väl helt enkelt att man får förklara det för barnen att det är den konstnärliga friheten att blommor kommer samtidigt i böcker men inte i verkligheten.

Jag ger Jenny Lindqvists "Våren kommer krypande" ett Hi! (=4-a). 

Jenny tack för den härliga boken, den kommer att lämnas vidare till en yngre Pockethexa som kanske också kommer att recensera den. 
Extra tack för den gulliga hälsingen i boken den värmde, speciellt den söta myran som kom med!
Kramis från Pockethexan själv.

1 kommentar:

Polargrevinnan sa...

Vilken härlig barnbok. Jag tror att barn gillar att lära sig namn på blommor
och småkryp.
Kram