fredag 14 december 2018

Lucka 14

Bokjulkalender
Lucka 14


Nu har jag läst "Kvarnpojken" av Erika Larsson Norlund Visto förlag.
Boken börjar med att vi under halva boken får följa den halvfinska pojken Eero under början av 1900-talet. Han har det väldigt kämpigt i sitt liv sen hans pappa emigrerade till USA och det skulle vara tillfälligt men åren går och hans mamma måste ta hjälp av en avlägsen manlig släkting som gör allt för för att ta över gården genom att försöka få hans mor att gifta sig med hon istället för hans pappa. Åke som han heter är ingen snäll styvfar utan han dricker och slår både honom och hans mamma. I skolan blir Eero både retad och utstött plus att han har svårt för att läsa och att skriva och det var hans pappa som hade hjälpt honom med läxorna men nu finns det ingen som kan göra det för hans mamma kan inte läsa alls.   


I den andra delen av boken får vi istället följa Adrian i nutid han har liknande problem som Eero hade med sin skolgång. Han flyttar med sin familj från en förort till sin döda morfars stuga på landet. Där får han börja i en ny skola och ska försöka få nya vänner. Båda killarna har läs och skrivsvårigheter men så är ju också Eero hans morfar. Adrian får upptäcka mycket som hans morfar också fick uppleva som t.ex kvinnan vid bäcken som inte levande eller hur är det är det dimma? 
Det här är en lite annorlunda bok speciellt för någon som är i åldern 9-12 som den riktar sig emot. Men det som är bra i boken är det historiska och det som handlar om de unga killarnas liv och besvär, det som gör det verkligt alltså. 
Pockethexan själv ger Kvarnpojken en trevlig trea och hoppas att det är någon annan som uppskattar boken bättre med de mystiska delarna.

1 kommentar:

maria sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)