tisdag 13 oktober 2020

Recension Den konserverade änkan

Nu har Pockethexan Peter, min kära make, skrivit en recension om en bok som handlar om hans favorit ämne, gamla byråar. Det är förlaget

som har gett ut den här historiska boken.

-------------
Vissa böcker ska inte recenseras, de ska "upplevas", Den konserverade änkan är just en sådan bok. Försöker inte färgas av mitt eget intresse för 1700-talets Sverige. Här finner man inte bara en spännande intrig, klokt och nyfiket skrivet, utan även en målande och levande berättelse. Efter några få raders läsande så befann sig min fantasi redan hemma hos Familjen Haupt. Kände igen föremålen ifrån inventarielistorna ifrån bouppteckningen efter Georg Haupts död. Vill inbilla mig detta i allafall. Mina slutord över detta konstverk till skönlitterärt historiedokument blir: Köp den, låna den eller i värsta fall stjäl den. Skrivet av Oumberlige Peter, nådens år 2020.
"
Det är höst år 1779 i Stockholm. Sara ligger förvirrad kvar i sängen efter bröllopsnatten med sin dubbelt så gamle make, den store möbelkonstnären Georg Haupt. Föga anar hon då att hon bara fem år senare är änka, har sju barn och ensamt ansvar för den berömda verkstaden.
Påtryckningarna att hon ska gifta om sig bli konserverad hopar sig. Hennes ivrigaste uppvaktare är också den man hon fruktar mest, en man som inte skyr några medel i sin jakt på att ta över verkstaden. Ska Sara lyckas stå emot honom och det mäktiga skrået?
Den konserverade änkan är en historisk roman om kärlek, möbelkonst och kvinnors livsvillkor under gustaviansk tid. Med mustigt språk och högt tempo skildrar Hélène Gullberg verkliga personers oberättade öden.
Hélène Gullbergär intendent på Kungliga slottet och har tidigare arbetat som möbelspecialist på Bukowski Auktioner."1 kommentar:

Anni sa...

Den lånar jag gärna av Peter vid tillfälle :-)