måndag 20 april 2009

Känner ni igen era böcker som tv-serie?

Är ni som jag, älskar att läsa deckare och har era favoriter som när ni läser dem blir ni "ett" med dem får en bild av hur personer o miljö SKA se ut? Och handlingen, storyn, problemlösningarna och tankarna i boken SKA också vara som det är i boken och så kommer tv-serien eller filmen och det blir någonting helt annat än hur det var i DIN bok, eller hur känner ni? Är det okej att sno lite av handlingen i boken eller ska det vara så att man utbrister -"det var precis SÅ det var i boken"....?
Det går ganska många av mina favosar på TV nu, så här kommer dommen på några av serierna. De får ett "Hi" eller "Hu" på hur bra de har lyckats med att överföra en bra bok till en tv-serie.

Det har varit flera svenska författares deckare som har visats nu på senaste tid och under påsken visade de Anna Janssons deckare. Jag har följ hennes böcker under åren och sett hur polisen Maria Wern flyttat från fastlandet till Gotland och varit med under hennes skilsmässa så jag tycker att de har gjort en förenklad version av henne som person i tv-serien. Men själva spännings momentet o storyn tycker jag de har lyckats ganska bra med men det får bli att:
tv-serien av Anna Janssons bok får ett litet "hu".

I helgen satt jag och tittade på Håkan Nessers "Van Veetern; Svalan, katten, rosen, döden" med min 15 åriga dotter (hm passande film..) vi bet på naglarna och skrek åt "gubbslemmet". Så här måste jag nog säga att tv-serien är bättre än boken. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i Nessers böcker, har bara läst 2 st av hans "gubbiga" deckare men som tv-serie passar de och så får man höra hur man uttalar de Holländska namnen, så därför får:
tv-serien av Håkan Nessers bok ett stort "HI"


Några av mina utländska favorit författare går också på tv just nu som den eviga serien av Reginald Hills böcker "Ett fall för Dalziel & Pascoe" på 9:an. "Dalziel & Pascoe" var nog precis som jag hade tänkt mig både som rollfigurer och miljö och handlingen är lika spännande (nästan) som i böckerna så:
tv-serien av Reginal Hill får "Hi"."Bones" av kanadensiskan Katie Reich går varje sön kl 20.00 på 3:an och bygger på en av mina största favoböcker om patologen Temperance Brennan som bor i Montreal som lever ensam med sin katt, går på hockey o ser NHL-matcher(!!!) . Men tv-serien är klassiskt amerikansk där allt talas om för en som om man vore en treåring och alla går runt och ler. Jag tycker att hennes böcker är värda mycket mer så det blir:
ett super stort "HUUU" till tv-serien på Kathy Reichs böcker

Är det här några av dina deckarfavosar och vad tycker du? Är det "rätt" att boken oftast är bättre än filmen, eller?

5 kommentarer:

TEFROSSA sa...

Jag har inte sett de deckare du tar upp på TV så jag kan inte uttala mig. Däremot måste jag säga att filmatiseringen av Camilla Läckbergs böcker inte får tummen upp. Åtminstone inte valet av skådespelare! Jag kan inte för mitt liv känna igen huvudpersonerna i böckerna. En film som däremot är klockren i skådespelarval är ju Män som hatar kvinnor.

Kram

Veronica Tingvall sa...

Anna Jansson är en av mina absoluta favoriter men tv-serien får ett stort HU av mig tyvärr. Jag blev så glad när jag såg att den skulle komma men besvikelsen blev stor.

Hoppas du har en bra dag idag
Kram/Veronica

kicki sa...

ja jag måste säga att håkan. s bok är bättre som film men annars kan jag nog säga att jag föredrar böcker eftersom man får låta fantasin flöda som man vill och jag håller med tefrossa om camilla ..kände inte heller igen mig i huvudrollerna där. böckerna KLART bättre

Mz.olsson sa...

Böckerna brukar nästan alltid vara bättre än filmerna, tycker jag! Håller med Tefrossa, filmatiseringen av Läckbergs böcker var jag inte förtjust i. MÅSTE få se Män som hatar kvinnor när vi kommer till Sverige i sommar! Böckerna var ju sååå bra!!
Även Låt den rätte komma in älskade jag!! Boken. Såg även filmen för ett tag sen. Och tyckte faktiskt den var rätt bra också. Tyckte de lyckats bra med huvudrollsinnehavarna. Och det är ju SÅ viktigt!! Det måste stämma med bilden DU fått!

Pia sa...

Håller med om att karaktärerna i Camilla L:s böcker inte kommer till sin rätt i tv-filmerna, spec huvudpersonerna.

Jag älskar serien Bones och har nog bara läst en bok av Kathy och det var ganska länge sedan.. Jag har nog inte ens tänkt på att det var samma person i den boken och serien på 3:an..