fredag 8 oktober 2010

Har du skrivar drömmar?



Hur är det, med handen på hjärtat, är det så att vi alla med bokbloggar egentligen drömmer om att skriva "den där boken". Att bara sätta sig ner och så strömmar orden och meningarna formar sig till eviga konstverk som kommer att läsas av generationer av kvinnor eller även män för den delen.
Drömmer du också om att det är du som är nästa Mario Vargas Llosa eller får hela bokvärden att flämta när du säger att du "kanske" ska skriva en bok till i din avslutade bokserie som det nu är runt J K Rowlings kommentar om en ev. Harry Potter bok till, fast serien egentligen är slutad.

Du kanske är en sådan som nöjer sig med att få ge ut så pass många böcker att man får vara med i TV-sofforna här i vårt hemland, för man vågar väl inte drömma om att ha en ny Stieg Larsson Millenniumtrilogi i sig?

Eller, jag har ju nämligen början till en deckarserie på tre böcker som utspelar sig...

Hur är det? har du också försökt att skriva men upptäckt att hur mycket du än sliter de små grå så kommer du inte längre än till ett par sidor, för att sen knöggla ihop allt och slänga det, fast du har spart det på en fil längst bak i dator ifall att det ändå inte var så dåligt.

Okej ska jag vara helt ärlig så är kanske ett Nobelpriset att sikta lite för högt med mina 3-or i svenska (motsvarar dagens G) men att få "folkets pris" där man i alla fall få ge ut böcker så att man märks kanske man ändå törs drömma om, eller?

Men då måste man faktiskt börja skriva och då passar det faktiskt väldigt bra med bloggar, för går man in på författarbloggarna så bjuder de flesta faktiskt på saker att tänka på när man ska bli författare eller som någon klok person sa att författare blir man inte, det är man!

10 Tips ifrån Katerina Janouch blogg:

Så blir du romanförfattare i 10 steg:

1. Skaffa bra dator (helst bärbar). Skriv igång dig, tex på en blogg. Bli ett
med skrivandet, om du inte redan har det som yrke. Att skriva är ett hantve
rk som kräver rutin och vana. Orutinerade kan skriva, förstås, men för att göra detta till sin livsstil måste man skriva ofta och mycket. Marinera sig i orden, låta dem bli en del av din personlighet.

2. Läs mycket! Sluka romaner, om det är romaner du vill skriva, samt gärna böcker om litteratur och skrivande. Vilken stil är din stil? Vilka författare gillar du? Scanna av skönlitteraturen, muta in ditt eget område där du känner dig hemm
a. Att läsa andra både tröstar och inspirerar. Kan dom, så kan du.

3. Saknar du något speciellt i romanernas värld? Något du själv vill läsa men inte hittar? Bra, då är det det du ska skriva. Tänk ”vilken bok skulle jag köpa om jag kom in i en bokhandel?” Den boken finns ännu inte, för det är den
du har inom dig. Har du ett spännande öde i familjen har du mycket gratis där. Gräv där du står. Det personliga, intima, såriga lämpar sig mycket bra för att bli litterärt.

4. Öppna ett tomt word-dokument (eller vilket skrivprogram du använder). Börja skriv. Att börja med ett synopsis /skiss över innehållet underlättar, men är inte nödvändigt. Ibland föds en story när du freebejsar.

5. Gör ett konkret/praktiskt upplägg. 10.000 tecken inklusive mellanslag/dag. Varken mer eller mindre. För att få en roman av medelomfång tar det 30 dagar att skriva ihop 300.000 tecken råmanus. Tänk
katedralbygge. Man lägger en sten i taget, på det sättet byggdes tex Sixtinska kapellet. Du måste börja med första stenen, annars kan inte taket nånsin bli klart! Finns inte heller några genvägar. (Reservation: Råkar du in i ett flöde, avbryt inte. Låt flödet föra dig framåt, njut av att orden sprutar. Detta är mycket mindre vanligt förekommande än motsatsen, nämligen skrivtorka, så utnyttja flödets k
raft. En dag med 25.000 tecken kan kompensera för en dag med NOLL.)

6. Ha penna o papper bredvid sängen, många idéer smyger sig på i drömmen eller nattetid. Bär med dig anteckningsbok i väskan, vart du än går. Skriv ner dialoger, idéer, allt. Du kommer ha användning av detta. Ju mer fantasi du frisätter, desto mer får du.

7. Gå inte tillbaka. Ruscha bara på, skriv även om det känns segt.
Kom ihåg, 10.000 tecken per dag, behöver vare sig vara mer eller mindre!

8. Det är lättare att arbeta med ett råmanus än med ett tomt word
-dokument, om jag säger så. Så skriv, skriv, skriv, som om varje dag var den sista.

9. Visualisera. Se din färdiga bok framför dig. Omslagsbild, baksidestext. Författarporträtt. Ha målbilden levande.

10. Belöna dig själv. När du arbetat flitigt, ge dig själv små presenter, klappar på huvudet. Sök skamlöst bekräftelse hos andra. Du är värd varje komplimang.

6 st tips från Unni Drougges blogg:

Du har alltså kommit över den första tröskeln och insett att det inte finns några genvägar. Ingen som viftar med feta kontrakt, ingen hågad journalist som vill göra jobbet åt dig, inga släktingar eller kompisar i bokbranschen, inget kändisskap.

Återstår bara att göra jobbet. Skriva en roman. Då behöver du:

1. En story av något slag. Helst bör du veta slutet i förväg. OM du inte vill skriva experimentellt, i drömsekvenser eller bara gestalta ett tillstånd. Men då minskar chanserna för utgivning radikalt.


2. Tydliga karaktärer. Du ska kunna känna hur personerna i boken luktar och veta precis hur de ser ut. Även nakna. Du hör hur deras röster låter. Du känner det de känner.

3. Ett språk, eller en stil. (Ja, det är vad jag tycker. Förlagen tycks bry sig allt mindre om det.) Det ska vara roligt att skriva men helst också intressant att läsa. Ett vanligt fel som många gör, särskilt män, är att redovisa sin research i lååånga haranger. Ofta räcker det med en liten kommentar om en grej du kan allt om för att visa att du är insatt. Längre fram i handlingen kan du då och då mata in mer. Är det tråkigt att skriva? Ja, då är det sannolikt också tråkigt att läsa det du skrivit. Tempo!

4. Bra dialog. Fråga dig ständigt: Talar man så här? Läs högt för dig själv. Försök se till att inte alla talar på samma sätt, använder samma vokabulär.

5. Gestaltning. Låt vissa saker finnas mellan raderna eller komma fram mer subtilt medan du skildrar annat. När du ska beskriva ett par intensiva klarblå ögon, skriv då inte: “Hon hade intensiva, klarblå ögon.” Skriv hellre: “Det var inte den intensivt knallblå blicken som fick honom att helt komma av sig. Förklaringen låg snarare i …” Och undvik helt onödiga och klumpiga metaforer, som: “Han hade ett väldigt uttrycksfullt ansikte. När han var arg blev han röd som en kamin, när han var glad strålade han som en sol och när han var förvånad såg han ut som ett frågetecken.” Få inte komplex nu, dessa rader är ungefärligen tagna från Liza Marklunds senaste bok. Undvik traggiga redogörelser av interiörer, ge små ledtrådar bara. Skriv inte läsaren på näsan, lev dig in i känslan istället.

6. Hitta leken. En roman är ingen redogörelse. Skrota konventionerna, men låt dig inspireras av författare du gillar. Eller teveserier. Eller dataspel. Eller performance. Eller bloggar. Försök finn en känsla för hur du vill uttrycka dig och håll kvar den känslan. Det är den som sedan blir det som vissa förläggare så högtidligt kallar för “The Voice”.

Ovannämnda råd är inget som jag själv tänker på när jag skriver. Men efter alla manus jag fått läsa som författaraspiranter skickat till mig är dessa tips en sammanfattning av vad jag skulle vilja förbättra i deras texter.

Och så då, till sist: Läs igenom och läs igenom och läs igenom. Lägg undan och läs igenom på nytt. Stryk allt dödkött du hittar (det kommer ändå att finnas mer att stryka).

Sedan skickar du ditt manus till alla förlag. Inte ett och ett. Då kommer det att ta åratal innan du får ett eventuellt ja. Skriv kort om dig själv i ett följebrev. Och var beredd på kallvänliga svar där det står att förlaget inte har plats för din bok.

Lycka till! Och tänk på att författare blir man inte – det är man.

8 kommentarer:

Anonym sa...

skrivardrömmar, i ett ord tack!

oumberligating sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Skrivardrömmar finns definitivt här hos mig. Men inte för att bli känd och tjäna massor av stålar. För mig är upplevelsen hellre att nå fram och hjälpa andra människor att finna sin lycka och helhet. Har hur mycket påbörjat som helst som ligger i lådor och i anteckningsböcker. Min diktsamling, som jag gav ut 2006, gjorde inget väsen utav sig i tidningar och blev inte uppmärksammad alls, tror inte Nobelprisutnämnarna ens hade mig i tankarna ;-) MEN de kommentarer jag fått av vänner och vänners bekanta och vänners vänners bekanta gav mig bekräftelse på att jag gjorde rätt som skrev och gav ut. Att hjälpa en enda människa var helt klart värt det! Att förverkliga sina drömmar är ett steg mot lycka. Kramar

tankar från mitt fönster sa...

Tack för fina tips! Jag har redan ca 200 sidor på min dator, men har inte hittat något bra språk. Det där med dialoger är en brist, men det ska jag träna på. Min roman bygger på mitt liv, men det är så svårt att banta ned och hitta en röd tråd. Jag ser på mitt bloggande att jag använder ett alltför affärsmässigt språk, har ju undervisat i Svensk Affärskommunikation. Men jag läser och läser och är en boktoka. Inte bara för att fånga bra dialoger! Jag tänker i alla fall slutföra det utan att ge ut. Mina barn och barnbarn är redan intresserade.
Ha en bra lördag!
kram

Ann-Mari sa...

Vilket härligt och inspirerande inlägg! Jag tror att jag flyttat över mina författardrömmar på min dotter :-). Är det inte redan ok att "kräva" av barnen att de skall bli allt det du inte hade mod till ;-)
Jag har städat lådor och hittade ett häfte jag namngett "Hjälp på vägen" (1981 som ung studerande) och där har jag reciterat en dikt av Gunilla Åkervall som i korthet går ut på att så länge hon inte har tid att skriva en roman pga byk, barnpass och städning så skriver hon dikter, fragment ur hennes kvinnoliv...
Nu bloggar vi, ger fragment ur våra liv - får fragment av andras liv.
Kram, Ann-Mari

PS Pockethäxorna är en jättefin idé...finns inte i Finland?

Anni sa...

Å så härligt - och så många bra och användbara tips även för tonåringarna som ska skriva uppsatser!

Jag vet en fantastisk historia som mig veterligen inte finns som bok än, men den skulle kunna vara en riktig fantastisk dokusåpa - och sann! Men hu, så mycket research som krävs föratt skriva den boken... (och just därför lockar det så...)

♥♥♥

Freedomtravel sa...

Oj, vilken massa bra tips! Jo, visst har jag väl lite skrivardrömmar... Inte om kändisskap eller Nobelpris direkt... men vissa saker skulle vilja komma ut i form av ord nån lämplig dag... ;)
Har faktiskt gått en 20-poängskurs i kreativt skrivande på Södertörns högskola. Var en riktigt bra kurs!
Men längre har jag ju inte kommit... ;)

C. Tvillingmamma sa...

"Författare blir man inte,det är man." *sitter och nickar glatt*