måndag 10 januari 2011

Läser du historieböcker?

Tycker du om att gräva ner dig i fakta om historiska händelser eller perioder?

Känner du att du bara måste få veta lite mer om hur det var då, förr i tiden och du upplever att du själv nästan är där eller kanske till och med att du är övertygad om att du har levt i ett tidigare liv och det var under en viss historisk period?

Har du då läst arkeologen Catharina Ingelman-Sundbergs böcker? Alltså inte hennes faktaböcker utan hennes romaner?

Jag har läst några av hennes böcker som utspelar sig under vikingatiden bl a. "En mäktig mans kvinna" som den verklighets baserade boken om Ingegerd som levde på 1000-talet och var dotter till Olof Skötkonung. Hon skickades till det nya landet Rus i öst som en fredsgåva och blev en av Rysslands stora historiska personligheter.

Där blev hon storfurstinna och hennes kungliga ättlingar lever vidare idag genom det spanska kungahuset och kung Juan Carlos. Inom den ortodoxa kyrkan hedras hon under namnet St:Anna för det var det namnet hon fick när hon blev nunna. Mer historisk fakta om Ingegerd/St Anna kan du bl a. läsa om HÄR en blogg om historiska personer.


I lördagens kulturdel i SvD skrev hon en lång artikel som handlar om Stockholm i slutet på 1300-talet och hur vår huvudstad under Vitaliebröderna blev ett fäste för sjörövare, hela artikeln kan du läsa HÄR. Både i Sverige och i Danmark ser man det här som en mörk tid i historien, men inte i Tyskland för där blev Klaus Störtebecker, ledarna för Vitaliebröderna, en legend.

Men om du vill läsa om det här i en mer lättsam ton kan du läsa hennes trilogi "Brännmärkt", "Förföljd" och "Befriad" för de utspelar sig under den här tiden och handlar om en handelskvinna! och hennes liv i Stockholm.Catharina Ingelman-Sundbergs alla historiska romaner:

-Kampen mot bränningarna (1991)
-Vikingablot (1995)
-Vikingasilver (1997)
-Vikingaguld (1999)
-Mäktig mans kvinna (2001)
-Brännmärkt (2006)
-Förföljd (2007)
-Befriad (2009)
-Tempelbranden (2010)

Mer om henne och hennes alla böcker kan du läsa om HÄR på hennes hemsida.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker själv att både historiska faktaböcker och historiska romaner är jättespännande! Brännmärkt har jag faktiskt läst men av någon anledning fastnade den inte, även om själva historieaspekten var intressant så blev jag inte så förtjust i huvudpersonen, så jag fortsatte inte serien. Men jag har aldrig läst hennes historiska faktaböcker, kanske skulle pröva det istället?

NataljaOblonskaja sa...

Måste säga att jag blev intresserad av dagens boktips. Läser nästan bara historia, eller historiska romaner. ÄLSKAR historia så tänker självklart kolla in Catharina Ingelman-Sundbergs böcker. MEN har ju först en stor bokhög att beta av här hemma :). Håller just nu på med en ryss, Nick Perumov´s Alvklingan, som är en fortsättning på Sagan om ringen-trilogin. Kan inte säga så mycket om den än....annat än att språket på långa vägar inte når upp till J.R.R. Tolkiens, men det är väl kanske att begära för mycket :).

NataljaOblonskaja sa...

Har inte läst 'Påven johann', det blir ännu en bok på min "attläsa-lista".

Charlotte sa...

jag har inte läst någon av hennes men gillar historiska romaner så kanske i framtiden. Kan rekommendera Sofi Oksanen Utrensning som handlar om Estland i nutid och runt andra världskriget. Mycket bra.

Anonym sa...

åh det här lät ju jättebra. en författare som jag inte läst ännu.:) nu måste jag bara se om jag kan hitta någon av ovanstående böcker. verkade superintressant.

Kerstin sa...

Brännmärkt står och väntar i bokhyllan. Ska bli intressant att läsa för jag gillar historiska berättelser.
//Kerstin

Caja sa...

Sugen på att sjunga lite???

välkommen till mig med högtalarna på.

Fredagskram/caja

ElinsPhoto sa...

Jag har ett mål 2011 som jag hoppas uppnå, att läsa fler böcker i år. Vi får se hur det går, vågar inte spekulera än. Men de här böckerna ska jag absolut sätta upp på listan över böcker "att läsa". Gillar ju verkligen historiska romaner.
Jag har börjat lite lätt med Narnia-serien på engelska.

Spännande med boken, Magistern. Jag skickar ett mail, vore ju superbussigt om jag kunde få låna den.

Fortsatt trevlig helg!

Anni sa...

Har inte läst hennes böcker än, men haft hennes pappa som gynekolog :-p

Det är han som skrivit faktan i Lennart Nilssons Ett barn blir till :-)