måndag 30 november 2020

Bokjulkalender 1

 

1.

Vaxade juveler och brända hjärtan

av 

Ewa Klingberg

från 

Historiska Media



Årets första bok i min bokjulkalender, vad kul att det är dags igen hoppas att ni också tycker det. Den här boken som Ewa Klingberg har skrivit är inte en typisk julroman för det första är det två olika berättelser som man följer i boken och de är ifrån två olika tidsperioder. En är i nutid och den andra är ifrån slutet av 1800-talet. Båda utspelar sig i Småland och det är Huskvarna och Eksjö. I nu tidsberättelsen är det Marika som har slutat sitt arbete i resebranschen där hon reser runt i världen vilket har inneburit att hon inte har levt med sin dotter som fick bo med sin far och de flyttade till Nya Zeeland. Nu är dottern i 20-års åldern och hennes pappa har precis dött. Vad ska hon göra nu, försöka återanknyta kontakten med sin mor som nu bor i en stuga utanför Huskvarna där hon arbetar åt kyrkan? 

I 1800-tals berättelsen händer samma sak där blir två döttrar i 18-års åldern med deras handikappade mamma som sitter i en rullstol de blir också av med sin pappa och make som dör i en olycka. Hur ska de göra för att överleva ska de fortsätta med att driva faderns vaxblekarföretag där äldsta dottern Karolina arbetar? Det visar sig att de inte får göra det för de är inte myndiga, inte heller modern hon räknas också som omyndig eftersom hon är handikappad.

Jag älskar böcker som har två berättelser i sig och speciellt när den ena är från äldre tider. Det jag tycker är lite tråkigt med den här julromanen är att julen bara är en lite bihistoria som snabbt är överspelad i nutid och det är i mitten av boken.  Men det är en härlig feelgoodbok där den äldre historien är den mest spännande. Jag ger den en välvaxad trea i betyg och då som en feelgoodbok istället för en julroman.

Inga kommentarer: