tisdag 11 december 2018

Lucka 11


Bokjulkalender
Lucka 11

Nu var det dags för pekböcker igen. Det är böcker för de yngsta barnen i åldern 0-3 år och boken är gjord i tjockt glansigt hårdpapp. De är alltså gjorda för att både läsas och att tuggas på.

Den här gången är kommer böckerna från  två olika förlag och har olika teman. Först ut är författaren Ebba Omarssons bok "Pirres bok" från Smultron förlag. Den handlar om Pingvinen Pirre som spanar efter mat med sina vänner sälen och isbjörnen. Men hur ska det gå när Pirre i sin sökariver faller i vattnet? Precis som i de förra böckerna från Smultron förlag så i slutet på boken har de tonsatt texten så att man både kan sjunga och spela till boktexten. Det är säkert något som verkligen uppskattas av de små. 
Den här underbart charmiga bok med bilder som är enkla och färgglada och är verkligen helt perfekta för de yngsta i gruppen men alla barn gillar ju djur, extra mycket när de är så här söta.
Pockethexan ger "Pirres bok" en femma!



Nästa bok är "Nisse och Nora får bråttom" skriven av Emelie Andrén från Alfabeta bokförlag. Den här boken passar bäst för de som är 2-3 år för det här är en riktig saga om två barn i samma ålder.
Nisse och Nora är hos Noras mormor som passar dem. Vintern har kommit med snö och nu vill de gå ut och leka. De springer ut i hallen och börjar kämpa med alla kläder som de behöver. Mormor kommer ut till dem säger åt dem att de bör gå och kissa innan de går ut. Men de har inte tid, de bara måste går ut nu på en gång.
De gör snöänglar, åker pulka, gör en snögubbe och en massa annat skoj i snön. Vad är det som händer när man inte har gått på toaletten innan man går ut och leker i kylan? Jo man måste gå på toaletten men först måste man ta av sig alla kläder. Det som är extra bra med den här boken är just att den handlar om följderna med vad som händer om man inte gör det som vuxna säger att man bör göra. Det är inga pekpinnar utan det blir bara aha-upplevelser för Nisse och Nora. 
Det är härliga bilder i boken med många små detaljer för som lyssna på boken att upptäcka som tex att Noras lilla åker stjärtlapp med Nisses drake. 
"Nisse och Nora får bråttom" får också högsta betyg av Pockethexan. Det får den för den inlevelsefulla texten och de härliga teckningarna i boken. 

Inga kommentarer: