lördag 22 december 2018

Lucka 22


Bokjulkalender
Lucka 22

Idag blir det två helt olika böcker till två helt olika åldersgrupper som jag ska presentera i min Bokjulkalender. Den första boken är "När tomtarna vaknar" av Lena Hultgren från Idus förlag. Det är en helt underbar bok där vi alla får reda på var tomten och hans nissar gör resten av året när de inte delar ut julklappar. Blir ni förvånade om ni får höra att det första tomtefar beställer när de vaknar upp ur vintersömnen är pizza till alla. Självklart gör han det enkelt för sig så han tar en av sina renar och flyger till pizzerian och tar hem pizzorna i sin släde. Men vad gör tomtefar när nissarna bara klagar på den regniga sommaren?  Det får ni läsa om i fortsättningen av den helt otroliga boken "När tomtarna vaknar". Den får helt klart en fabulös femma för den pricksäkra tomtesagan som alla i alla åldrar kommer att älska, fast förlaget säger att den främst är till åldrarna 3-6 år !


Går du i sexan och tycker att det är jobbigt att kroppen håller på att förändra sig? Är det det värsta du vet när någon kommenterar din kropp och killar bara är störiga och bråkiga när du bara vill vara ifred. Tänk om du då är ute och går i skogen och plötsligt landar ett UFO och efter att du träffat en av utomjordingarna har du fått superkrafter, vad skulle du göra då?
Det är vad som händer 13-åriga Cina i inledningen av Måns Melins bok "Isdrottningen" från Rabén&Sjögrens förlag. Om du är i åldern 9-12 år passar den här dig och om du är som Cinas lillasyster Tillie att du bara älskar alla serien Ms.Marvel från Marvel Comics har du säkert inga problem med att förstå att du har blivit Isdrottningen som kan skjuta isbixtar och göra marken till is. Fast då måste du köpa nya strumpor och stövlar hela tiden, den enda nackdelen.
Den här boken har en speciell inriktning och den kan vara till tröst för många så den får en fantastisk fyra. 

Inga kommentarer: