tisdag 5 maj 2009

Feministikonen Marilyn French död!


Ja, det här blev skumt det här! Ja nu är det Peter Olofsson som gäst recenserar en bok och berättar lite om en författare hemma hos Pockethexan! Okej, Marilyn French var helt klart en feministikon, det är min Fru också, kanske ingen ikon direkt, men feminist, helt klart! Jag är min Frus personliga assistent och idag mår det "Lilla Livet" inte så bra, så vad blir mina arbetsorder idag då, normalt sett så ska det bli matlagning vid den här tiden, men innan det så är det:
"-Skriv ihop något om Marilyn French, du vet hur jag vill att de ska se ut!
Ja visst älskling gör jag det! Här kommer det lite om denna kvinna, en del ifrån artiklar och en hel del annat ifrån förlag, källor nedan:
"Den amerikanska författaren och feministen Marilyn French har avlidit, 79 år gammal. Hennes debutroman "Kvinnorummet" spelade en viktig roll i kvinnorörelsen.
Hatad och älskad. Marilyn French var en person som väckte starka känslor med sina benhårda åsikter om hur kvinnor diskrimineras i ett patriarkalt samhälle. Av sina kritiker anklagades hon för att vara manshatare, bland annat på grund av ett citat i "Kvinnorummet" som lyder "Alla män är våldtäktsmän, det är allt de är. De våldtar oss med sina ögon, sina lagar och sina koder."
Marilyn French föddes 1929 och var från början akademiker. 1977 gjorde hon debut som författare med "Kvinnorummet" som skildrar dockhustrun Mira Wards omvälvande resa mot självständighet efter sin skilsmässa. Boken präglades delvis av Frenchs egna erfarenheter av ett olyckligt äktenskap och en våldtäkt som hennes dotter drabbats av.
Nära vännen och feministikonen Gloria Steinem uttrycker i New York Times vilken stor betydelse boken hade då den kom:
- Den uttryckte en enormt stor skara kvinnors erfarenheter och lät dem förstå att de varken var ensamma eller galna.
Marilyn French fortsatte att publicera böcker, essäer och litteraturkritik, med feminismen som grundläggande tema, oavsett om ämnet var Shakespeare eller modern historia. Andra böcker som väckt uppmärksamhet är "Det blödande hjärtat" från 1980, "Sin mors dotter" från 1987 och "Manligt och kvinnligt i Shakespeares diktning" från 1981.
1992 drabbades hon av strupcancer, en upplevelse som hon beskrivit i memoarboken "Min tid i helvetet". Av läkarna fick hon veta att hon hade månader kvar att leva - men lyckades vinna kampen mot sjukdomen.
På lördagen avled hon i sitt hem på Manhattan i New York. Dödsorsaken var en hjärtattack."
Källa och delar av artikel Sara Ullberg/TT Spektra Stockholm TT Spektra samt länk till bloggar och artiklar om henne http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2834097.svd
Vilken bok av henne ska jag då välja att presentera, granskar ett digert utbud och finner då pocketen Sommaren med Georg på http://www.bok.nu/Marilyn_French/Sommaren_med_george
av Marilyn French
Sommaren med GeorgeSommaren med George:
Hermione Beldame är i sextioårsåldern och framgångsrik författare till romantikböcker, vilket gjort henne så förmögen att hon kan leva ett bekymmersfritt liv. Hermione har varit gift fyra gånger och har fyra barn, hon är en ganska luttrad person som de senaste tio åren undvikit att utsätta sig för att bli besviken på män. Men en dag möter hon George, som ivrigt uppvaktar henne, och mot bättre vetande faller hon för honom.
Hermione lever ett bekymmersfritt liv med sjurumsvåning vid Central Park i New York och sommarställe på strandtomt i Sag Harbor. Hon har varit gift fyra gånger och har fyra barn; och är en ganska luttrad person, som de senaste tio åren undvikit att utsätta sig för att bli besviken på män. Hermione är omgiven av intressanta kvinnor, grupper och enskilda, som blivit något av familj för henne. Hon avnjuter New Yorks kulturutbud och har en mycket distanserad syn på sitt arbete. Det har givit henne möjlighet att leva det liv hon gör i stället för det hon föddes till som yngst av fem syskon med en mamma som tidigt blev änka och nödtorftigt försörjde familjen på bageriverksamhet.
George, som är i femtioårsåldern, uppenbarligen ogift och av allt att döma inte homosexuell, kommer till New York för att arbeta på en tidning under en sommar. Han söker Hermiones sällskap. Men han ger mycket dubbla budskap: först är han angelägen att träffa henne och är ivrigt uppvaktande, sedan ger han återbud för att något kommit emellan eller är bara allmänt undvikande. Hermione tillbringar mer och mer av sin tid väntande vid telefonen allt mer uppgiven. Till slut tvingas hon ta ställning till sin situation.
Boken handlar på olika plan om människors behov av kärlek - och deras desperata ansträngningar att finna den. Liksom i Marilyn Frenchs tidigare böcker spelar systerskapet en central roll, men här diskuteras också förhållandet mellan män och kvinnor på ett mycket angeläget sätt. Detta är dock en av Marilyn Frenchs lättsammare romaner. Hon gör bl a en mycket humoristisk analys av romantikbokens karaktär. Ett kvickt genomskådande tonfall präglar hela berättelsen, även sedan den tagit en allvarlig vändning. Det är en mycket självutlämnande och djupt gripande berättelse.
Översättning av Gunilla Holm Marilyn French (f 1929 i New York) studerade vid Hofstra College och senare vid Harvard där hon doktorerade på en avhandling om James Joyces "Ulysses". Hon arbetade sedan som lärare vid Hofstra och Harvard och debuterade 1978 med Kvinnorummet. Senare har på svenska utkommit bl a Det blödande hjärtat (1980), Sin mors dotter (1987) och Systrar emellan (1994).
Marilyn French, född 21 november 1929 i New York City, amerikansk författare. French tog en doktorsexamen vid Harvard och inledde sin karriär som akademiker och James Joyce-forskare. Hon debuterade 1977 med The women's room. ABBA nämner henne i låten The Day Before You Came från 1982 .
Källor har jag angett i styckena ovan, bilden däremot kommer ifrån en kvinnlig fotograf gå in på:
http://www.andersenphotographic.org/html/gallery/g01a.html
Vid datorn Peter Olofsson som brukar skriva på bloggarna www.oumberligating.blogspot eller www.jernsaxen.blogspot.com
PS: Jag är nu alldeles slut efter detta mastodont inlägg och nu tvingar hon mig att "maila" runt till alla hennes bloggläsare och mina med! Ja, det är inte lätt att vara gift med en feminist!

6 kommentarer:

Anonym sa...

hoppas att du mår bättre nu !!!! om inte krya på dig / kicki

TEFROSSA sa...

Tjena Peter! Stackars dig.... Men din fru är en j-el på reklam!!

Kram,
Lena

Design i tid och rum sa...

Hej!
Hi hi...så kul..hon gjorde rätt att tvinga dig skriva...
för du skriver sååååååååå bra alla dina inlägg,och för att man kan på det sätet visa kärleken, också..
Gillar att läsa böcker men har för lite tid till det..kram och ha det så bra båda två Dadda!

Heidi sa...

Hahaha!!! Det där känner jag igen så väl... (fniss, host, harklar) Alltså är jag då också feminist?
(Smile)
Om det nu är så att världens bästa kockar är just karlar och de flesta yrkesbagare traditionellt också karlar, ja, varför inte utnyttja talangerna även i hemmiljö?!? Andra Halvan har även han här hemma lärt sig ta mer initiativ och kan redan tillaga de flesta halvfabrikat som finns.
Krya på dig nu Lilla Frun:)
Och kramizar till båda två!!!

Tant Theas Lilla Torp sa...

Hej hos Pockethexorna :o)

Heja Lilla Frun!

Hihi, vilken skojig idé. Skriva i stället för matlagning låter som ett trevligt byte :o) Nu undrar jag ju då? Hur blir det med disken då? För min egen del tror jag hellre jag lagar mat än diskar ;o)

Har tyvärr aldrig hittat någon pocket med pockethexorna. Läser ju allt jag kan "lägga vantarna" på (utom manualer), så kanske till slut :o)

Kram till Lilla Frun & Peter :o)

Ha det gott!

Monika

Frida sa...

Hej Peter, stackare då har du haft fullt upp i kväll. Smart fru du har, måste säga att hon är bra på att göra reklam för sig.

Intressant läsning om Marilyn French. Känner inte igen namnet även om jag har läst genusvetenskap.

Hälsa lilla frun att hon bör läsa
Tusen strålande solar, den kan jag varmt rekommendera!

Kram Frida