torsdag 26 maj 2011

Vinteräpplen är ett måste!


"Viss kärlek är som vinteräpplen, mognar sent och håller länge".


Det är ett citat från boken och det är därifrån författarinnan Josefin Sundström har fått sin titel till boken "Vinteräpplen". Jag fick boken av Bonnier pocket för att recensera och jag säger att det är jag verkligen glad för att de skickade till mig för det blev en positiv överraskning!

Man känner igen Josefin som programledare för tv-program som tex. "Combo" på Svt, isdansat i "Stjärnor på is", men hon har även varit med i Melodifestivalen både som deltagare och programledare. Vad ska man då tro om hennes bok, en bok om just lekprogram, musik eller isdans?

Nej det är något helt annat, det är en bok som bygger på hennes Finlandssvenska bakgrund på Kaskö i Österbotten där hennes mor och mormor växte upp under svåra förhållande. Så det är allt annat än glitter och glamour som hon skriver om, hur är det då funkar det hon skriver eftersom det här är hennes debutroman och hon inte är känd för den här svårmodiga sidan?

Det går helt utmärkt! Det här är verkligen en stark bok som är skriven utifrån hennes släkts historia men det är ändå fiktiva figurer, men det är verkligen trovärdigt så jag hoppas att det är fler som hittar fram till hennes bok "Vinteräpplen" för det är en trovärdig kvinnohistoria om hur vi måste kämpa för att kunna överleva både mot mäns våld, naturens krafter, fördomar och jantelagar.

Boken börjar med att det är en kvinna som flyr med sina två barn genom den finländska natten för att ta sig till Sverigebåten och friheten men historien vävs ihop av tillbakablickar hur det var när hennes mor växte upp på den lilla ön Kaskö i finska Österbotten. Just att man växlar i mellan de här två historierna tills de möts gör att det blir väldig spännande dramaturgiskt samtidigt som det är väldigt trovärdigt men det beror kanske på att författarinnan har utgått ifrån det hennes mor har berättat för henne.

Jag kanske berörs extra mycket av det här eftersom min farmor gjorde på ett liknande sätt, alltså lämnade man och barn för att flytta (fly?) till Sverige. Själv har jag tänkt på att jag skulle vilja skriva den historien och som författarinnan Sandra Gustafsson sa till mig när jag på det senaset bokeventet satt och beklagade mig över att Josefin Sundström hade hunnit före mig med att skriva den här historien, men då sa hon att det skulle jag strunta i för varje historia är unik och är värd att skrivas! Så tills min kommer ut så MÅSTE ni läsa "Vinteräpplen" för den får ett STORT "HI!" av Pockethexan själv!

Josefins bidrag i Melodifestivalen 1999, gruppen Ai med låten "Bilder av dig"3 kommentarer:

Marie-Louise sa...

Den där boken gillade jag också. Jag skrev en recension på den i mars. Så bra, inte alls vad jag hade tänkt mig när jag såg vem som skrivit den. det är trevligt att få överraskas :) Kram

Emmas Bokhylla sa...

Den verkar oerhort bra, jag maste se till att komma ihag den!

Tea Lady sa...

Häjj!
Ja, jag trodde att "en gång pockethexa, alltid pockethexa"... Så svaret blir ja, jag vill bli det igen om jag nu slutat att vara det :)
Adressen är den samma. Skall jag skicka boken vidare sedan, på sedvanligt sätt?

Ja, OM-bloggen, ja... den var ett infall... Orkar nog inte hålla på med den mer. Vem orkar klä sig så fint varje morgon? Bara litet skoj jag roade mig med. Och nej, man får inte rabatt på OM för att man har en blogg, då skall man nog vara rätt välläst...

Har du läst Jo Nesbö? Rätt OK spännande får man säga!

Kram