söndag 29 maj 2011

Mors dags boktips


Hi alla mammor, grattis på vår dag för jag räknas också dit till mammahögen!¨Här är en hög med lästips för oss, vi alla olika mammor och mina böcker handlar just om att vi är olika och att vi ska få vara så bra eller dåliga som vi vill, men att vi är ändå, förhoppningsvis, är älskade!

Grattis alla mödrar och ni kanske känner igen er i någon bok!


Först ut en mamma som har fått Nobelpris Doris Lessing och jag rekommenderar hennes bok "Det femte barnet". Den handlar om det lyckliga paret Harriet och David som drömmer om den perfekta idylliska familjen som ska bo i ett vackert hus och rad med små söta rara barn och livet blir just så fram tills de får det femte barnet. Lille Joe är inte som andra barn han vill inte bli gosad med han verkar njuta av att göra andra illa mor som syskon. Familjen håller på att gå sönder då de inte vet hur de ska hantera lillebror kan man lämna bort honom på ett barnhem för att åter få tillbaks familjelyckan, eller?
En författarinna som alltid har med en mamma i sina böcker är Rosamunde Pilcher och det brukar vara en stark kvinna som samlar sina barn hos sig under stora fester eller när det har dragit ihop sig till en kris av något slag. Men i "Snäcksamlarna" blir det en annan bild av idyllen då det visar sig att mammas "gamla" tavla som alltid har hängt hemma hos henne visar sig vara en värdefull målning av en känd konstnär. Då kommer de verkliga sidorna fram hos hennes tre barn, ska den få hänga kvar eller ska den säljas för att det ska finnas pengar till de "behövande" i familjen?
Om man vill läsa en deckare där upptakten i boken är att man hittar både mamman och pappan i familjen mördade skjutna i sängen. Det är så som Kristina Ohlssons andra bok "Tusenskönor" (som jag skrev om HÄR när jag varit på bokreleaspartyt) som handlar om att den ena dottern försöker ta sig hem från Thailand fast hon inte verkar finnas till, om man ser till alla dokument som behövs att ta sig ut ur landet. Samtidigt letar polisen efter föräldrarnas mördare eller gör verkligen det, för det ser ut som om det är maken som har skjutit sin hustru och sen tagit sitt eget liv efteråt?
Marian Keyes första bok "Vattenmelonen" handlar om hur livet är som ung mamma när man samtidigt har fött sitt första barn så lämna pojkvännen henne. Hur ska man göra, ska man gräva ned sig i blöjbyten, babykräk och att gå runt i myskläder hela dagarna eller kan man faktiskt vara en sexig kvinna som går ut och festar och träffar män? Det här är vad Marians Keyes första roliga bok handlar om och det är många igenkännings faktorer som man kan skratta gott till men framför allt gillar jag hennes lättsamma språk som driver boken framåt, måste läsas om man inte har läst den ännu för det här är chick-lit när den är som bäst!
Men till slut måste jag säga att ni också måste läsa Josefin Sundströms gripande bok "Vinteräpplen" som jag skrev om i mitt tidigare inlägg. För vill man läsa om tre generationer mödrar som kämpar för att överleva på olika sätt och samtidigt få en bild av vårt grannland i öst som många kanske inte känner till så mycket av förutom Ålands-kryssningar och att de slog oss i hockey-VM!


Alla mammor, ha en underskön dag och bli ordentligt bortskämda!!!

3 kommentarer:

Lippe sa...

Och kram till dej!!!
Vinteräpplen är jag sugen på! Marian Keys har en ny pocket i hyllorna nu såg jag...den ska kollas! Om det inte var en gammal jag missat;)

Anni sa...

Oj så många läsvärda inlägg här var (och sevärda, om man nu pratar om gästbloggarens...). Tänk att jag läste inte en enda rad i min pocket under dagarna i London, inte ens på flyget! Men i sommar hoppas jag få ro att sitta still och läsa - köpte en del i London och har dessutom fyndat på Tradera... Du som öppnat mina ögon för Joanne Harris, några av hennes har jag skaffat mig...

Dessutom blir jag ju sugen på det du skriver om!!!

Kramen ♥

Anonym sa...

Många nya lästips hittade man visst här. Härligt!!! Marian Keys lade jag precis ut en recension om på min sida, fast i detta fallet "En förtjusande man".
Tackar även för dina uppmuntrande rader häromdagen.Alltid så roligt att du lämnar avtryck! Mycket kloka ord att ta till vara på. Vem vet, snart kanske vi kläcker ur oss något nytt, både du och jag :)
Ha en underbar kväll. Kram Malin