tisdag 25 september 2012

Historiskt så in i Norden

Nu på torsdag den 27 sep. startar  Bok & Biblioteksmässan i Göteborg, årets tema är Norden.

Jag som ni kanske vet är väldigt nordisk själv, med danska mor, finsk far och sen 16-års åldern är jag svensk medborgare. Så för mig betyder Norden väldigt mycket eftersom vi varannan sommar åkte till Danmark/Finland.

Norge
Det här är en "absolut måste läsa bok" eller om man ska tala sanning så är det en"absolut trilogi som man bara måste läsa" och det är Sigrid Undsets böcker från 1920 som handlar om är Kristin Lavransdatter liv. Hon växer upp i den vackra Gudbrandsdalen under 1300-talets medeltid, precis som i Simona Ahrnstedts bok "Betvingade" fast här är det inte någon Romance utan en historisk roman utan garanti för ett lyckligt slut för de lyckliga tu.
Jag läste de här böckerna som 16-åring och blev helt betagen av hur hon skrev, för det blir så levande och inlevelsefullt om hur livet var på medeltiden, det vackra norska landskapet men speciellt hur det går för Kristin och hennes kärlek, den som man inte fick välja själv på den tiden. Det är inte bara jag som tycker att hon var något alldeles speciellt för 1928 fick hon Nobelpriset i litteratur.

Finland

Författaren Zacharias Topelius är Finlands Selma Lagerlöf eller H.C Andersen men han kanske är lite mindre känd utanför landet. Han levde under 1800-talets mitt och skrev tidstypiska sagor för barn. Men nu har man gett ut hans bok "Adalminas pärla" igen och då har man låtit konstnären Lena Frölander-Ulf illustrera den med hennes vackra jugend inspirerade bilder, bara så vackert.
Jag fick den här boken som ett recensions ex. förra året när jag besökte Finlands-svenska föreningens monter på bokmässan och det var kärlek vid första ögonkastet när jag såg den.Island
Om du vill ha riktiga sagor ska du läsa de isländska för de bygger på verkliga historier blandat med nordisk mytologi. En av de mest kända är Egilsagan med bild från den medeltida boken. HÄR kan du läsa mer om Egil och de andra sagorna för de är fler än Snorre Sturlasons Edda.Danmark

Den danska historiska roman som jag har valt är en som handlar om en tid om danskarna själv inte är så stolta över och det har varit väldigt tyst om det. Boken är Eva-Marie Liffners "Imago" och den handlar om livet efter andra världskriget och de fångläger som danskarna hade vid den tyskagränsen och de konflikter det blev mellan de danskar som ville ge igen på tyskarna för invasionen och de som tyckte man skulle vara bättre än så och ta hand om de människor som levde i nöd. Jag visste inte ens att det fanns sådana här läger i Danmark så för mig var det en "aha" upplevelse att läsa den här boken. Till alla som vill ha en spännande och verklighets förankrad bok läs Imago. 
Sverige
Min svenska historiska favorit är helt klart Anders Fogelströms livsverk serien "Mina drömmars stad" med den först boken "Vävarnas barn" som handlar om hur Stockholm förvandlas från en lite by till Sveriges största stad. Nu var det risk för att jag inte ens skulle ha läst de här böckerna för det var nämligen min lärare på gymnasiet som "beordrade" oss att läsa de här böckerna, för han menade att de är de bästa skolböckerna som finns som beskriver hur en stad byggs upp från grunden. Han var alltså min Byggtekniklärare när jag gick fyraårig teknisklinje/husbyggnad under 80-talet. Nu har jag hela serien hemma i min bokhylla och jag läser den lite då och då bara för att lära mig något nytt om min älskade stad!


Ha det bra kära vänner nu ses vi på Bokmässan i Göteborg, hoppas jag, ni vet ju att jag är hon som går med gåbord (hög rullator) i mina högklackade skor för att lindra ryggvärken eller så ligger jag i min Baden-Baden solstol och så har jag min Oumberlige make i släptåg. Kom gärna fram och säg Hej! det vore så kul! Kramis!

6 kommentarer:

Eli sa...

Älskade Kristin Lavransdotter! Däremot har jag både Topelius och Fogelström kvar att läsa.
Vi ses på mässan! :)

Milla sa...

Jag älskar sagor och mytologi så jag får nog ta en tur till de isländska bokhyllorna på biblioteket nästa gång :)
Kram

Eli sa...

Nej, jag ska inte på Pressnatta. Men vi lär ses inne på mässan, jag ska nog besöka bloggrummet minst en gång :)

Västmanländskan sa...

Vilka härliga nordiska boktips!

Anonym sa...

Jag ska på bokmässan på söndag, men har ingen aning om hur du ser ut,,annars hade jag hejat.
Imago lät som ett bra tips,,den ska jag kolla efter..
Mia

Baronessan sa...

Tack för tipsen! Låter intressant alltihop. Topeliuz känner jag till eftersom han har skrivit min favoritdikt "Vintergatan".
Ha det så kul på mässan. Kram!