söndag 11 april 2010

Vad gjorde du i lördags?

Var du en av dem som köade för att komma in på Trädgårdsmässan i Älvsjö?
..eller satt du på ett fik på Söder och drömde
dig bort?

..eller var du en av dem som satt, helt frivilligt, i 4 timmar och 10 minuter och skrev Högskoleprovet?


Min kära svärdotter hade lurat med sig min mellanson till att göra
högskoleprovet och hon visste lite fix o tricks som att man ska ta med sig egen matsäck så att man vet att man verkligen får något att äta och lite doping är aldrig fel så en varsin flaska Cola är ett måste för att hålla hjärnan alert. Å alert kanske är ett ord som skulle kunna vara med i ordförståelse delen, den värsta delen av provet, den ALLA förfasar sig för. Ops. där kom det ett ord till, förfasar, undrar vad ord-aina skulle säga om det. Hm, skulle det ordet kunna platsa i ordförståelse delen, aina (polis på nysvenska)?

För det är just det som är problemet att ord som du inte har några problem att förstå är helt obegripliga för en annan generation och det finns bara en lösning på det; LÄS MER BÖCKER!!! och då olika sorters böcker så att man får alla delar av ett språk.

Om du frågar ungdomen idag varför de är så skräckslagna inför ordförståelsedelen av högskoleprovet så beror det på att alla ord som är med är tagna ur det "gamla" svenska spåket det som vi 40+ förstår men som vi inte alltid pratar tillvardags, alltså boktext språk.

Har du blivit sugen på att testa själv och se hur du klarar dig? Var så god HÄR är en direktlänk till SvD och deras kopia av testet!
Vad jag fick på testet?

Okej jag berättar väl, men jag skäms, för jag fick bara 33 av 40 och jag som ändå är 44 år..

(men det var ett poäng bättre än "oumberlige" maken o han är ju 46 år..)

4 kommentarer:

Elle sa...

Ok, mitt resultat var inte lika bra...fick bara 23...men med tanke på att jag levt i utlandet i halva mitt liv, får jag väl vara rätt nöjd. Jag kan ju stava rätt hyfsat iallafall. *ler*

Hade dock hellre besökt de två första alternativen!

Nu ska jag till tandläkaren med mina två tonårskillar...
Ha en skön måndag!
Kram elle

Elle sa...

Min trädgård ÄR "liten"...!!! Vi har turen att ha ängar på båda sidor, vilket gör att folk tror att vi har jättestor tomt! *blink*

Retar mig fortfarande på att jag inte hade bättre resultat i testet. Skyller väl på att jag gjorde det fort, för att vi skulle till tandläkaren. Hade hoppats på ett bättre resultat än den oumberlige...men säg inget till honom om det!!*blink*

Min son var sen från skolan och jag ringde till tandläkaren för att tala om att vi kommer lite sent. Till min förvåning var det en telefonsvarare som vänligt talade om att de hade stängt idag p g a sjukdom...
Tur att sonen var sen, annars hade jag inte ringt. Nu är sönerna jätteledsna...de ville sååå gärna till tandläkaren. Eller är det glädjetårar i deras ögon....?

Ha en skön kväll!
Kram Elle

Anni sa...

Men bultande hjärta provade jag.
Fick rätt på sådant jag inte visste och fel på några slarv.
33 poäng.
Tur att man inte behöver söka till högskolan igen...

Häxan sa...

Hej! Roligt att prova vad man kan. jag fick 33 poäng och dom jag hade fel på var mest slarv. Lite typiskt i dag när vi jämt har bråttom och inte tänker till.
Ha en bra dag1 Hälsningar Häxan.