onsdag 31 mars 2010

tisdag 30 mars 2010

Tisdags Tema

v. 13 Låååångsam..

Lasse-Maja

hon är familjens, inte så snabba, 10-åriga gulörade vattensköldpadda
(o ja, när vi fick henne som liten visste vi inte om det var en hon el. han där av namnet)

söndag 28 mars 2010

Vad köpte du på bokrean?

Gjorde du några riktiga fynd?
Hittade du den DÄR boken som du så länge har längtat efter?
Köpte du den där boken som så många säger -"Du bara måste läsa den här"?
Eller gick du runt bland hyllorna på måfå och tog en som såg trevlig ut?
Bokrean?

Eller gjorde du som jag och gick på "rean efter bokrean" och letade efter de där stora härliga och dyra bildeböckerna för vuxna som man inte visste att man behövde men inte kan motstå när de säljs ut för nästan ingenting.

Jag som annars bara läser pocketböcker pga. mina rygg o -bäckenskador har inte så stor glädje av själva bokrean eftersom jag inte kan läsa de tunga inbundna romanerna el. deckarna. Men det är en helt annan sak att sitt-ligga med en kudde i knät och bläddra runt i de härliga faktaböckerna. Vad var det jag hittade i år som jag inte motstå?

"Jugend" av Gabriel Fahr-Becker, en bok om den magiska design och arkitekt stilen som även kallas "Art nouveau" skapade de underbara Galle vaserna, Tiffany lamporna och arkitektur som än idag 100 år senare är bland det vackraste som finns, helt otrolig! Författaren har delat upp de olika riktningarna av stilen i de olika länderna och presenterar det på ett lättförståligt och verkligen bildrikt sett. Jag kan bara säga en sak, hittar ni boken, KÖP DEN!

Sen var det den 16-åriga dottern som ville ha en kokbok med förklarande steg-för-steg text och med inspirerande bilder utan att vara som en "Hemkunskaps bok". Det blev "Stora kökskolan" av Charlotte Jenkinson som damen föll för, så nu ser familjen fram emot att få hemlagad ravioli med spenat.

Plötsligt så står den bara där, boken jag saknade när jag skulle ge äldste sonen en present på 21 årsdagen, boken med stort B! Han som har spelat gitarr sen han var 9 år och har gått 4 år i orkesterklass och då fått provat på alla slags instrument i "bruksspel" och som nu har börjat lägga in mor o fars alla gamla CD-skivor från slutet av 1980-talet o framåt.

Det är den 960 sidor tjocka boken "1001 Album du måste höra innan du dör" av Robert Dimery. Sonen blev jätte glad för den och kan nu börja pricka av de skivor som han redan har lyssnat igenom och har börjat uppskatta mammas 80-tals synth musik och pappas 70-tals disco.

Tänk vad mycket drömmar man kan få för runt 150 kr, det finns något för alla!!!

onsdag 24 mars 2010

måndag 22 mars 2010

Pockethexans senaste leverans..

...av pocketar till bokringen som har flugit ut till olika läsare runt i vårt långa land.

Först ut att anmäla sig för att vara med i bokringen "Pockethexorna på utflykt" var Leni i Hyllinge med bloggen "Crea Diem". Hon ville ha en hemlig bok och inte en där läsaren kommer med önskemål om boktyp och det blev Isabel Allendes "Ödets dotter. Jag har ett system där jag går efter hyll nr, plan nr o sen bok nr beroende på det datum o klockslag som jag får mailet. Den här gången känns det som att det var en bok som passar läsaren väldigt bra (se bild med boken på spisen) för handlingen utspelar sig under 1800-talet och hur en kvinna får kämpa för att överleva vad än ödet hittar på.

Ibland när vi är bortbjudna tar jag med mig en bok som har Pockethexansa etiketter för bokringen på och så berättar jag för värdfolket om hur det går till att vara med i en bokring att man läser den, recenserar den och till slut så lämnar man den vidare till en ny läsare. Så var det med Karin Alvtegens "Saknad" och flera av familjemedlemarna i Sollentuna som jag besökte var intresserade, men kanske mest storasyster som pluggar i Uppsala skulle vara först ut att läsa den eller om den kommer att ligga i grannens brevlåda, det är helt upp till läsaren att välja bara man skriver i bloggen och berättar vad hexpocketen har hamnat.

"Imago" av Eva-Marie Liffner gav jag personligen till min dotters tyska svärmor i Sollentuna, . För jag som halvdanska tyckte det var en passande bok eftersom "Imago" handlar om livet efter andra världskriget och de fångläger som danskarna hade vid den tyskagränsen och de konflikter det blev mellan de danskar som ville ge igen på tyskarna för invasionen och de som tyckte man skulle vara bättre än så och ta hand om de människor som levde i nöd. Jag visste inte ens att det fanns sådana här läger i Danmark så för mig var det en "aha" upplevelse att läsa den här boken och det ska bli kul(?!) att höra vad hon med tyska ögon tycker om boken. Till alla som vill ha en spännande och verklighets förankrad bok (o inte kan vänta på att svärmor här ska bli klar) läs Imago av Eva-Marie Liffner.

När sen bloggaren "fru Ädel" i Uppsala skrev till mig och sa att hon helst läser memoarer men ändå ville ha en slumpvald bok enl. mitt system, blev jag riktigt förvånad när det blev min enda memoar "Min mosters migrän" av Hanne-Vibeke Holst hon fick (fru Ädels foto). Hanne-Vibeke Holst är en av mina danska favoritförfattare med tv-serien "Polisen på Samsö" och böckerna om journalisten Therese Skårup. Fast här i Sverige är hon nog mest känd för böckerna "Kronprinsessan" som bygger på historien om Mona Sahlin.

Även Anne-Lie iTrollhättam med bloggen "Smått & gott" ville ha en hemlig pocket hem till sig och då föll lotten på Margaret Atwood och boken "Den blinde mördaren". Det är tyvärr en bok som jag inte minns så mycket av, därför är det extra kul med bokringen för den väcker upp läsminnen när man får ta del av de nya Pockethexornas åsikter om boken. Men det fanns plats för en extra pocket i påsen så hon fick även min gamla Agatha Christies "Varför bad de inte Evans?". Eftersom halva iden med den här typen av bokklubb är att jag ska bli av med gamla läsvärda och fräscha pocketar så att jag får plats med nya, så dröm om min förvåning när mitt gamla omslag från 1977 dyker upp på en hemsida där de presenterar alla hennes böcker och alla de olika omslagen från hela världen. Och jag som kämpade för att få till en snygg bild till min presentation

Agatha Christies bokomslagshemsida klicka HÄR

Till alla er som har hittat en pocket med Pockethexans logga det är här ni ska skriva era tankar om din hexpocket men även berätta hur det gick till när du fick/hittade den. Annars kan du skriva till pockethexan@live.se och då kan du även skicka med foton på hur din hexpocket har det hos dig!

söndag 21 mars 2010

Det kom ett mail...


...till mig angående min bokring "Pockethexorna på utflykt".

-"Hej på dig.
Äntligen tar jag mig i kragen och berättar för dig vad som hände med min andra bok som jag fick utav dig.
Asgrimssons "Glasbruket". Jag lämnade den ju i fikarummet på jobbet och den försvann därifrån. Det visade sig vara min goa kollega som plockat med den hem till sin fru men tyvär hade hon redan läst den och han lämnade tillbaka den till mig. Ingen annan visade något intresse för den, så i tisdags tog jag med den till Eurostop på Arlandastad
www.arlandastad.eurostop.se/ och lade den inne på den fräscha damtoaletten.
Bifogar bildbevis på detta :) Tyvär blev bilderna i suddigaste laget, men jag hoppas någon duger i varjefall.
Ska förmodligen dit på shoppingrunda i helgen och tar mig en titt om den ligger kvar *ler*

Kramar"


Så om ni är lässugna och vill vara med i Pockethexans egna bokring för att själv kunna bli kallad Pockethexa, då är det dags att kika förbi Arlanda stads Eurostop och deras damtoalett!

Här

fredag 19 mars 2010

onsdag 17 mars 2010

söndag 14 mars 2010

Min låt vann el. döden är en schlager!

Ja,ja jag erkänner, fast inte barnen var hemma kollade jag på Melodifesivalen!

Igår lät jag som om jag inte brydde mig om den, men efter 10 år med barn i kör och orkesterklasser så har även den här tondöva hockey/fotbollstokiga kvinnan lärt sig att uppskatta bra musik. Eller som mina kära barn brukar säga när jag glatt tjoar med i låtarna:
-"Det är okej, bara du inte börjar försöka klappa i takt, för DET klarar du inte!"


Men om du nu har schlagerfrossa och inte vet hur du ska kunna klara dig till den stora finalen i Oslo den 29 maj har jag lösningen! Läs Ann-Christine Bärnstens superspännande deckare "Döden är en schlager och du har fått alla schlager nerver ordentligt omskakade. För att inte tala om alla fördomar om hur det går till bakom kulisserna när de "stora" ska uppträda, dom blir ordentligt besannade!


För hon vet vad hon talar om Ann-Christine Bärnsten, för hennes låt "Ska vi plocka körsbär i min trädgård" var ju den första stora "sex"-skandalen i melodifestival sammanhang, eftersom hon som ett litet glatt "cherry" sjöng om att bli plockad i trädgården. Hm, undrar vad dom menar med det?





Nu tillhör jag ju den här gruppen som redan i Idol 2008 blev väldigt förtjust i årets Melodifestivals vinnande Anna Bergendahl (o då menrar jag inte den Anna B. AIK!).

Lyssna och njut och nu så vet du vart du kände igen henne ifrån!




..nu ska jag bara ta och sparka igång mellansonen så att han börjar sjunga igen, för han sjunger gudomligt fint, enligt mig i alla fall och jag hade ju rätt igår!

lördag 13 mars 2010

Ikväll är det dags för..

..ja vem är det du längtar efter att få se i kvällens tv-tablå?

Är du som min dotter och tycker att det är Måns Zelmerlöw som gör kvällen?

..för det är väl Melodifestivalen som drar?


Ja, ja nu förstår jag, det är ju den här du längtar efter att få se mer av i TV, Dolhp!




Nehe, då gör du nog som min dotter ändå, om man inte kan heja på Måns så får man ta det som är näst bäst, Ola!


Vad jag ska se ikväll och inte vill missa?

...reprisen av finalen av Prodject Runway så klart!!!
(Okej jag erkänner, jag råkade missa slutet på programet när jag spelade in det i söndags, så jag vet inte vem vinnaren är...)

fredag 12 mars 2010

Det ligger en bok o väntar på DIG!


...om du nu befinner dig i närheten av frisörsalongen eller som man säger i Västeås, frissan TREND som ligger på Pilfinksgatan 5 i Råby centrum.

..om du nu är i närheten och vill läsa en av Pockethexans böcker så var nu riktigt snabb och ta hem den till dig och läs den, recensera den o ge den till en ny läsare.

..om du nu redan är den som har hittat den, Grattis du nu är medlem i bokringen "Pockethexorna på utflykt"!


Hur gick nu det här till?
Jo "Polargrevinnan" fick med sig
Peter Robinsons pocket "En ovanlig affär"
hem till sig för att läsa och sen skriva vad hon tycker om den.
Här kommer nu hennes egna ord:
-"En märklig affär av Peter Robinson blev en riktig avkopplingsbok.
Författaren var ny för mig och jag var lite tveksam till boken då det var den femte i en serie där Robinson skriver om kriminalkommissarie Bank och hans kolleger. Boken kändes ändå fristående då det fanns tillräckligt med återblickar..
Bank är deprimerad och håglös när han får ett desperat meddelande på telefonsvararen från sin bror, som han inte haft kontakt med på flera år.
Samtidigt försöker Banks kollega lösa mordet på en ung kvinna som blivit mördad. Det visar sig att det är Banks brors flickvän.
Brodern är försvunnen och under utredningen gräver Bank i sin brors förflutna. Han inser att de två egentligen inte visste mycket om varandra..
Boken är en MYCKET BRA kriminalberättelse. Men det är också en stark skildring av förhållandet mellan två syskon, som på grund av olika omständigheter kommit att leva helt skilda liv. Peter Robinson föddes i England men lever numera i Kanada. Flera av hans böcker har fått - eller blivit nominerade till prestigefyllda utmärkelser.
Jag läste de sista sidorna hos frissan och där lämnade jag boken. Hoppas någon hör av sig."
Om du nu har gjort det, hittat den här Hexboken el. en annan alltså, skriv då till pockethexan@live.se eller ni andra som har frågor om bokringen "Pockethexorna på utflykt".

onsdag 10 mars 2010

Ordlös Onsdag

v.10 Tidiga vårkänslor


(fotot taget av äldsta sonen)

måndag 8 mars 2010

Tänker du på någon speciell kvinna idag?


...eftersom det är Internationella kvinnodagen idag 8 mars!

Eller så kanske man först och främst tänker på de medsystrar i världen som inte har det så bra som vi och om du vill göra något för att bidra till en förändring kan du ju gå in på Amnesty-s hemsida och skänka en peng till deras rättvisekamp!

Men jag tänker nog på min kvinnliga släkting som precis har gått bort. Visst var hon 82 år men fram till i höstas hon var en sådan där dam som höll på med ALLT och som var aktiv in i det sista. När jag pratade med henne i november och jag ville att hon skulle åka in till sjukhuset för att kontrollera varför hon inte kunde äta så sa hon: -"Nej men jag hinner inte idag, för nu ska jag till förskolan och läsa för barnen det gör jag alltid på torsdagar och så har jag inte sålt alla lotterna till Hembygdsföreningens lotteri och i morgon ska jag köra in maken till hans fotvård och till helgen ska jag baka klart bullarna som ska vara till..."
STOPP! Skriker jag till slut i telefonen -"nu lägger du ifrån luren och så beställer du en taxi upp till sjukhuset till dig själv, låt telefon nr. ligga framme så att gubben kan ringa efter en själv i morgon, jag köper dina lotter som är kvar och dagisfröknarna får läsa idag för nu måste du tänka på dig själv!" Men inte då!
Det slutade med att min kära make två veckor senare fick köra de 10 milen hem till henne och sen de 5 milen till sjukhuset för att hon skulle kunna läggas in. Och blev hon kvar där i 2 månader för det var en elakartad tumör hon hade i magen.

Hon var en så glad och positiv människa att jag inte vill avsluta så här utan i stället med ett boktips från hennes favorit författarinna och även klasskamrat; Marianne Fredriksson!

Min släkting har ett signerat exemplar av Mariannes bok "Anna, Hanna och Johanna" och när jag födde min dotter fick jag också ett exemplar av boken, dock osignerad.

Den handlar om tre generationer kvinnor som växer upp under olika tidsperioder och med olika synsätt på kvinnas ställning. Mormodern Hanna föds i Dalsland på 1870 och får till stor del själv ordna med försörjningen av dottern Johanna som växer upp i industrialiseringens Göteborg. När sen barnbarnet Anna i slutet av 1900-talet vill sammanställa tre generationer kvinnors liv i en bok upptäcker hon många hemligheter som gör att hon förstår sina äldre släktingar. Som när Hanna under slutet av 1800-talet endast 12 år gammal blev våldtagen och det var hon som blev kallad hora. Känns det här igen?
Det är ändå väldigt bra att det finns en kvinnodag, för vi får aldrig sluta kämpa förrän det är ett helt rättvist samhälle vi ALLA lever i!

fredag 5 mars 2010

torsdag 4 mars 2010

Torsdagsfoto

v.9 Ovanför dig

måndag 1 mars 2010

En ny Pockethexa säger sin mening om..

..Arnaldur Indriðason bok "Glasbruket".

Det är Malin i Märsta som har gått med i bokringen "Pockethexorna på utflykt" (hon har även recenserat Marie Hermansons "Ett oskrivet blad") och nu fick hon Arnaldurs bok
hem till sig för att;
under frukostar....
och luncher...
till kvällsfikat...
vid sänggåendet...
alltid ha nära tillhands en av Pockethexans böcker!!!

Det här är hennes egna ord:
-"Hej.
Arnaldur Indridason tillhör en av mina absoluta favoritförfattare så när du skickade "Glasbruket" som andra bok till mig blev jag mer än nöjd :)
Även om jag redan läst boken (jan.2008) så såg jag med glädje fram emot att läsa den igen.
Indridasons huvudkaraktär är den medelålders, slitna kriminalaren Erlendur som med sina kollegor, Sigurd Oli och Elinborg, löser diverse olika mordgåtor.
I "Glasbruket" hittas en gammal man ihjälslagen i sitt hem med en mystisk lapp invid kroppen. Elendur får uppdraget att lösa mordet och tillsammans med sina kollegor påbörjas en grundlig förundersökning. Nystandet i den gamla mannens förflutna och upphittandet av ett gammalt fotografi föreställande en gravsten, undangömd i den döda mannens skrivbord leder Erlendur till andra människors tragiska upplevelser och gamla dödsfall utreds på nytt. Genforskning, arvsanslag och nutidens förbättrade bevisförmågor ringlar som en röd tråd genom boken.
Redan på första sidan griper författaren tag om läsaren och med ett lättsamt språk håller han kvar spänningen genom hela boken.
Handlingen utspelar sig på Island och trots svårlästa namn (både på orter och tilltalsnamn) så känner man sig ändå "hemma". Med Indridasons miljöbeskrivningar och hans förmåga att ge karaktärerna egna personligheter på ett verklighetstroget sätt lever man sig in i händelserna. Indridason binder samman olika skeender och karaktärernas olika upplevelser och känslor på ett mycket bra sätt. Det är inte bara en mordutredning som följs, utan Erlendurs privatliv och hans problem med sin dotters knarkskandaler varvas med övriga uppgifter för en kriminalares vardag på Island.

Boken rekommenderas varmt då det är en spännande, händelsefylld och realistisk deckare.
Mitt betyg blir ett starkt VG.

Boken har nu lämnats i fikarummet på jobbet och jag avundans redan den personen som inte har läst boken utan har hela härligheten framför sig.
Själv skall jag med ljus och lykta leta efter ytterligare en pockethexe-bok. :)

Med vänliga hälsningar
Malin"

Det var vad en första läsaren tyckte om Arnaldur Indridasons "Glasbruket", en av mina favorit författare just för att det är en så ny o spännande miljö.
Känner du till denne författare?
Om inte, här kommer då lite snabbfakta från Wikipedia!

Arnaldur Indriðason född 28 januari 1961 i Reykjavik, Island, är journalist och författare, son till författaren Indriði Þorsteinsson, bor i Reykjavik med fru och tre barn.
Fick det nordiska priset "Glasnyckeln" två år i rad 2002-03 för "Årets kriminalroman".
Hans böcker som har kommit ut på svenska:
2000 – Glasbruket
2001 – Kvinna i grönt
2003 – Änglarösten
2004 – Mannen i sjön
2005 – Vinterstaden
2007 – Frostnätter
Nu ligger "Glasbruket" och väntar på en ny läsare på Malins jobb i Märsta!
Är det DU som har hittat den? Då får du gärna skrivar några rader redan nu, här eller till pockethexan@live.se så att vi vet att "Hexpocketen" har fått ett nytt hem!