torsdag 4 augusti 2011

Stockholms undre värld

...som den är sedd ur två författares ögon.Först ut är Christoffer Carlssons "Fallet Vincent Franke".

Han skriver om en ung vilsen morfinmissbrukare som har lärt sig spelreglerna för hur den undre världen fungerar, han håller sig på sin kant och säljer bara knark till sin kundkrets och det gör han för att kunna förse sig själv med de droger han behöver.


Vincent lever i sin värld som är hans lägenhet, sin langare som förser honom med varor och hans fasta kunder som han åker runt till med varorna. Det här gör han för att kunna döva det som har varit hans tidigare liv, sin barndom med en misshandlande far, läkaren, som tröstar honom med morfin samtidigt som det lindrar smärtorna efter slagen. Men det dövar även känslorna för modern som inte orkade "se" och det dövar även det faktum att han kanske också har sin far i sig, för han har minnen från barndomen som han inte är stolt över. För det förstörde det han hade med sin då största kärlek, han kunde inte hålla tillbaks när han blev provocerad och reagerade mer än situationen behövde och det inför henne, kärleken.

En dag förändras hans värld, för tillsammans med sin veckoleverans får han någon att vakta en vecka och Marco, hans langare, darrar på rösten när han förmanar honom, att vad han än gör så får han inte släppa ut henne, hon som nu ligger på hans golv blåslagen och tejpad över munnen och bunden över händer och fötter, ut ur hans lägenhet. När han sen har vaktat henne ska han bli rikligt belönad med extra varor när veckan har gått och personen ska hämtas! Då förstår han att det kan bara finnas en som kan få Marco så ur balans att han darrar på rösten och lyder minsta vink som han har blivit tillsagd att göra, som att lämna en unga vacker misshandlade och bunden tjejen till en gravt drogpåverkad persons vård och det är Pastor! Pastor är kungen av Stockholms undre värld och om han säger att Vincent ska ta hand om henne i en vecka och se till att hon inte lämnar lägenheten då gör man som han säger. Eller?! Finns det en möjlighet att gå emot honom, han som regerar över hela den undre världen och över vilka som ska få leva eller dö, för hon där i hans lägenhet, Maria Magdalena, hon har väckt liv i känslor som han trodde att han inte hade eller hade bedövat tillräckligt för att inte störa hans värld. Ska han klara av att gå emot Pastor men framför allt ska han klara av att gå emot känslorna som morfinet dövar, känslorna som ligger bakom allt, barndomen och hans far?

Den andra boken som också handlar om Stockholms undre värld är Stefan Tegenfalks "Nirvanaprojektet". Här följer man polisens arbete med att nysta upp ett fall med en försvunnen forskningschef som är skyldig till flera mord. Eller hur är det, är det möjligt så att polisen, SÄK eller någon annan myndighet som också ligger bakom det här och för när poliserna Walther Gröhn och Jonna de Brygge förgäves försöker hitta honom så är det andra poliser som också är intresserade av honom och personer som berör hans fall. Hur är det kan man faktiskt bli berörd av en person som har mördat flera personer och kan man verkligen känna något positivt för honom?

I den här boken är man också ute efter något preparat som forskarna har forskat fram, något som ska ta oss till "Nirvana" om det betyder den himmelska platsen efter döden eller om man ska få komma dit i levande form är också ett mysterium en lyckodrog eller hemligt mordvapen?

Här går allt i högt tempo, helt tvärt om hur det är i "Fallet Vincent Franke" där det fick ta den tiden det behövdes. Men här känner man att man får följa med de olika personerna på deras uppdrag eller om det är att fly från polis eller vem det är som jagar. Boken har många "Cliffhangers" och det gör den spännande och det är kul att han har vävt in verkliga händelser i sin text för då känner man att det här kan vara verkligt som tex. askmolnet från det isländska vulkanutbrottet och då vet man att det är 2010-tal.


Det här är den andra delen av Stefan Tegenfalks trilogi och jag kan önska att jag läste ettan först eftersom jag blev så positivt överaskad av boken men eftersom jag fick den av Massolit förlag så läste jag den som jag har hemma men jag ska helt klar läsa den tredje delen också som kommer ut nu i september och heter "Den felande länken".Vad ger jag nu de här två böckerna om livet i den undrevärlden i Stockholm för betyg i min egen skala Hi el Hu och det vore kul att få höra vad du tycker och vad du ger dem för betyg?"Fallet Vincent Franke" får ett stort HI! för den var så spännande, sorglig men ändå tankeväckande och jag som själv är svårt smärthandikappad och är beroende av morfin som smärtlindring kan känna ännu mer med huvudpersonen och jag hoppas att Christoffer Carlsson kommer till Bok & Biblioteksmässan i sep. där jag är bloggambassadör så att jag kan fråga honom hur han vet hur det känns med morfin.


"Nirvana projektet" får ett "Hi!" för jag tycker att det är en spännande kriminalroman som fångar läsarens intresse från start och fast man har läst många av den här typen så kändes det som att Stefan Tegenfalk har gjort det på ett nytt sätt och när det är så många sk. cliffhangers så blir det en extra morot att läsa vidare. Tänk att det händer så mycket i "min" stad som man inte vet om...eller vill veta om?!

Jag tycker helt klart att du ska läsa de här böckerna även om du inte läser deckare i vanliga fall för det här är inte deckare utan böcker om hur det kan vara i den undre världen i Stockholm, håller ni inte med mig?


.....o så borde det va förbjudet att va förkyld med feber på sommaren, de e inte kul! Fast man får ju en hel del läst!

6 kommentarer:

Evalinn sa...

Hm, det kanske vore nåt att ge sig på, att läsa nån av de här två? (Oj jag rimmade visst! ;-))

marbie sa...

Hej!
Inga problem alls! Bilden passade ju in =) Men jag uppskattar att du sa till att du lånade den! =)
Kram

Marie-Louise sa...

Åh tack för boktipsen. Dessa böcker ska kollas upp. Kram

Anni sa...

Hej vännen! Jag hann aldrig leta lim åt dig innan jag for till Gotland, det blev så rörigt med bussbranden o dotterns plötsliga sjukskrivning mm. Ska göra ett nytt försök nu när ugnen svalnat så jag kan gå in i ateljén.

Vill du eller dottern din gå på glaskurs (igen) så finns möjlighet sö 21/8 (16.30-20) eller må 22/8 (18-21.30).

Kram ♥

Elle sa...

Lät ju intressant, även fast jag inte är nån "krimityp". Är väl aldrig försent att ändra sig.

Krya på dig nu!
Kram Elle

Duktiga Tjejen sa...

Hej! har läst Fallet Vincent Franke då jag fick den som recensionsex tidigare i är (skriver om böcker för en nättidning också). Håller med dig om att det var en bra debut från en ung författare!