söndag 11 september 2011

Böcker som hjälper barn genom svåra saker


När jag var på "We R family"-eventet i veckan så pratade jag med några mammor om att det faktiskt kan vara så att böcker hjälper barn att ta sig igenom svåra saker som har hänt eller för att förbereda och förklara vad som de ska göra.


Jag berättade om de två tillfällen då böcker verkligen hjälpte våra då 2-åriga barn när de skulle göra en planerad operation och dra ut tänder hos tandläkaren.

Mellansonen skulle göra en liten operation i magen som sen visade sig bli en jätte operation, men för att kunna förklara för honom att nu skulle han läggas in på sjukhus och doktorn ska titta inne i magen och...


Det gick inte att förklara vad som skulle hända, men den här 2-åringen hade en schimpans som gosedjur så vi köpte boken "Nicke Nyfiken på sjukhus" av Margret & H. A Rey och läste den för honom. Många gånger!


I boken har den nyfikna apan Nicke svalt en pusselbit och han måste då läggas in på sjukhus för att operera bort den. Boken stämde väl överrens med vad som hände i verklighetenD för min son och nu när han hade hört sagan minst 30 gånger, visste han att han skulle få ett band på armen med sitt namn på, ligga på en säng med hjul och bli fotograferad inne i magen för det hade ju "Apa-Nicke" fått göra.


Den söta personalen på St. Görans barnsjukhus lät även sonens apa, som nu hette "Apa-Nicke" få följa med på alla undersökningar t.o.m ända in på operationsbordet. Sonen var så nöjd och glad efter sprutan inför operationen så medans han väntade på doktorn som skulle komma och skära upp hans mage när han sov, ville han pussa alla sjuksköterskor som tog hand om honom. Det hade vi helt klart boken att tacka för att det gick så bra att lägga in honom, men att det sen inte "bara" blev en 17 min. operation med 4 synliga stygn utan en 74 min lång opr. med 15 synliga stygn och >25 invändiga stygn. och att det inte är så lätt för astmabarn på uppvaket men det hade behövts en bok för föräldrarna för att förbereda sig för det, för det blev en stor chock för oss, men det märkte inte sonen något av utan efter en två dygn på sjukhus med hans älsklingsmat varje dag, olika fiskrätter till personalens förvåning.När det så 2 år senare var dags för vår då 2-åriga lillasyster att planerat gå till tandläkaren för att dra ut en framtand som hon hade ramlat och slagit i sina framtänder så att de blev svarta och hängde lite löst. Då gjorde vi samma sak att vi hittade en bok som handlade om det och vi valde boken "Emma går till tandläkaren" av Gunilla Wolde.
Samma sak den här gången att vår dotter visst vad som skulle hända och hon blev inte skrämd av alla lite otäcka sakerna som tandläkaren har och att hon skulle sitta själv i stolen med den starka lampan lysandes i ansiktet.
Hon blev även så förtjust i Emma-böckerna att hon fick fler av dem
tex. "Emmas första dag på dagis" kan var något för barn som är i 2 års åldern och ska börja i förskolan.


Jag kan verkligen rekomendera att läsa om de saker som kanske känns otäcka och ovanliga så att de kan få bli vanligt och små barn älskar att man läser samma bok om och om igen så att de kan den utantill, för då blir den en del av deras utveckling. Googla efter det ni behöver hjälp med eller fråga på olika bokbloggar efter tips och idéer på bra böcker i det ämnet ni behöver vänja ert barn inför, tänk bara på alla böcker som finns om hur det är när föräldrar skiljer sig och det är något som är akutellt för alla åldrar! Ett exempel för de yngre är "När mamma och pappa skiljer sig" av Emily Menendez-Aponte.

7 kommentarer:

4U2! sa...

Vad vore livet utan böcker?
Ni har verkligen varit med om mycket och det verkar ni ha klarat utmärkt :)
Kram

Freedomtravel sa...

Nicke Nyfiken på sjukhus läste jag mååånga gånger när jag var liten. Nästan så att jag minns den ;)
(Och ja, jag låg inne på sjukhus vid nåt tillfälle)

Jojjo sa...

det är fantastiskt att det finns såna böcker, min systerdotter Emma har fått höra "Emma får en lillebror" många gånger när hennes lillebror kom till världen!

Läste dock om en bok som hette något i stil med "when my mommy became beautiful" som förklarar för barn hur man ska tala om för dem att man har plastikopererat sig. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta.

Anni sa...

Kloka rader, Hexan! Fast som förälder är man ju ibland glad att man inte vet vad som ska komma, då skulle man kanske inte lyckas hålla sin egen rädsla gömd för barnen...

Lippe sa...

Ni har verkligen gjort många resor! När jag jobbade som förskollärare så var det ofta som barn fastnade för en speciell bok och jag tänkte alltid att det är något i den här boken som de behöver! Jag sket i om jag läst den femtio gånger, jag läste igen.
Och du, bästa kommentaren gav du inne hos mig! Får jag använda den i ett inlägg?
Kramar tuffing!!

Anonym sa...

sv: superkul att du är med och tävlar :D
lycka till! :)

best pharmacy sa...

Sonen var så nöjd och glad efter sprutan inför operationen så medans han väntade på doktorn som skulle komma och skära upp hans mage när han sov, ville han pussa alla sjuksköterskor som tog hand om honom.