tisdag 27 september 2011

Pockethexans barnboktips från Bokmässan

Efter några väldigt roliga och underhållande dagar på Bokmässan så har nu Pockethexan pustat ut och vilat min "trasiga rygg" (som jag sa i radio P4-as intervju, se/hör nedan) och nu ska jag börja berätta vad jag var med om under mässdagarna och komma med boktips. Jag börjar med de små!
Pockethexans boktips till barn och ungdomar från Bok & Biblioteksmässan:


Lilla lillasyster 0-3 år:
Rabén & Sjögren har gett ut pekböcker med de älskade Astrid Lindgren figurerna Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump, men det som är unikt med de här böckerna är att de bygger på två kända sånger ifrån berättelserna "Sommaren är min" och "Snickerboa". Nu kan ni både peka och sjunga tillsammans när ni läser böckerna för de minsta. Underbara böcker!


Mellanbror 4-7 år:
Den nyfikna åldern då "Varför då?" och "Vad är det här?" hörs väldigt ofta och vad passar då bättre än Rabén & Sjögrens bok om 25 olika saker man bör känna till i olika ämnen, kanske även bra för alla föräldrar som gärna vill kunna svara på sina kära vetgira barns frågor för det kan vara svårt att se skillnad på en trut och en fiskmås eller att veta att man inte ska äta vita svampar man hittar i skogen, för då kan det vara den dödliga Vitflugsvamp, enkla förklaringar i Björn Bergenholtz böcker "Känn igen 25 fåglar- och svampar". Finns även böcker om "Känn igen 25" blommor- och fiskar.Mellansyster 7-11 år:
Alfabeta har kommit ut med en "Svinalängorna" för barn. Det stämmer till viss del eftersom boken är skriven av Susanna Alaskoski och den handlar om den finlandssvenska Tiia som bor med sin finska pappa i Ystad för tyvärr dog hennes mamma i en motorcykel olycka när Tiia var 4 år. Nu kämpar de för att vardagen ska gå ihop för ekonomin är knaper, Tiia har allergi och hon saknar sin döda mamma som hon pratar med varje dag. Boken handlar om Tiias liv tillsammans med bästisen Peggi som bor tillsammans med sin mamma och för den droggmissbrukande pappan har lämnat dem. Det mesta av handlingen utspelar sig i Tiias klass 4B där den där Harri finns som hon inte vet om hon är kär i eller om han bara är en bråkstake.

Storebror och storasyster 11-(1)18 år:
Nu har Forma Books kommit ut med en till bok av John Boyne, författaren till bestsellern "Pojken i randig pyjamas". Om den som är i den här åldern och inte har läst "Pojken i rand.." då bara MÅSTE den personen läsa den (el. se filmen som jag just gjort!). Den boken handlar om en tysk familj under andra världskriget, pappan i familjen är en hög millitär och en dag blir han befordrad och familjen flyttar ut till landet där den 7 årige sonen ser barn på en "bondgård" intill och han vill gå och leka med dem fast de är ute och "leker" i sina "randiga pyjamasar". Jag såg nyss en här boken som film med min 17 åriga dotter och vi grät floder ihop och jag tycket att det här är ett bra sätt för ungdomar att få reda på vad som hände i konsentrationslägren. Den nya boken av Boyne heter "Pojken som sprang bort" handlar om en pojke som rymmer hemifrån och springer in i en skog och upptäcker till sin förvåning att det ligger en leksaksaffär mitt i skogen och då kan ni förstå att det händer en hel del mystiska saker där..Storasyster och storebror 13-(1)19 år:
Det här var en av de stora snackisarn på bokmässan och faktiskt också en bestseller om man ska tro vad Rabén & Sjögrens försäljare sa och det tror vi på. För visst låter det spännande när man hör inledningen på de svenska författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgrens magisk bok. Den utspelar sig i en fiktiv Bergslagsort där sex tjejer just har börjat gymnasiet och fast de inte känner varandra känner de sig dragna till varandra och det visar sig att en kväll när månen är mystiskt färgad röd så förs de till den nedlagda folkparken som ligger i de djupa skogarna som omger staden. De vet inte varför de är där eller vad de ska göra, de enda de vet är att de måste hjälpas åt för att överleva.
Efter år av böcker om trollkarlar, magiska djur och romantiska vampyrer så är det nu dags för en bok om HE...ursäkta HÄXOR!!!

1 kommentar:

India Pharmacy sa...

Susanna Alaskoski och den handlar om den finlandssvenska Tiia som bor med sin finska pappa i Ystad för tyvärr dog hennes mamma i en motorcykel olycka när Tiia var 4 år.