lördag 3 september 2011

Pockethexan på tantträff med Elin Ek
Det var genom Bonnier Fakta som jag fick komma på Elin Eks "kafferep med smörgåstårta", för de skrev till mig och frågade om jag ville vara med i deras bokklubb "Snittar & Realiteter".
Den första faktaboken vi skulle läsa och sen prata om var just Elins nya bok "Supertanten".

Det var inte svårt att övertala mig att vara med utan det blev ett stort JA! på den frågan om att vara med!

Har man barn födda på 1990-talet och då speciellt tjejer känner man verkligen igen Elin men då inte i form av en tant utan den tuffa, självsäkra och "alltidsvarpåtal"-tjejen som helst gick klädd i rosa och som glatt talade om för alla att -"Frukt är inte godis!" och -"Ta aldrig skit!". Det är Grynet jag pratar om och hon var en självklar del av vår familj under några år och hon var min dotters idol både för sin rättframhet men framförallt för att hon pysslade. Min dotters bästa sak under uppväxten var tejprullen och hon hade många för man visste aldrig när man behövde tejpa ihop något (o det var bara för att hon inte fick ha en egen limpistol som Grynet, då var tejp det näst bästa).

När vi pratade på vår bokträff om vad en typisk tant är så känns det ändå ganska likt hur Grynet var: en tant säger till om det är någon som har fötterna på sätet i tunnelbanan, hon handarbetar, bakar goda kakor och karameller, noga med att man har rätt sorts kläder hatt/basker/mössa, kappa och fotriktiga skor, noga med att ha rätt sorts smink; rosa/rött läppstift. Visst känns det likt bara man byter ut föremålen!

Om du är tveksam till om du är en riktig tant eller bara en "wannabe" finns det ett tanttest i boken, här är ett exempel:


Du står i mataffären och harjust betalat dina varor, vad gör du sen?
A. Packar ner maten i kassarna och går hem.


B. Läser igenom kvittot och ser att de inte drog "ta 3 och betala för 2"-rabatten, tittar på kassörskan som redan börjat med nästa kund och på alla som står i kön, suckar, blir sur, packar ner maten i kassarna och går hem.


C. Läser noga igenom kvittot och ser att de inte drog "ta 3 och betala för 2"-rabatten, kliver tillbaks till kassörskan när kunden efter är klar, påpeka att rabatten inte dragits, väntar medan kassörskan kontrollerar både kvittot och veckans annonsblad, ignorerar den väntande köns suckar,blir hänvisad till kundtjänst istället. Du packar ihop dina kassar och går till kundtjänst där du drar samma sak igen, väntar medan de kontrollerar dina varor och kvitton, de försöker ringa en kollega på golvet som de inte får tag i och till slut kutar personen iväg själv och kommer tillbaka fem minuter senare och säger att det står så på skylten men är inte inlagt i datorn. Du får 12 kronor tillbaka och går hem nöjd över att ha varit så observant. Dig ska ingen lura!


Ni kan nog lista ut vilket svar som är mest tantigt och det här exemplet är taget ur verkligheten. Elin berättade att när hon började kontrollera rabatterna var det väldigt ofta de inte drog den rabatten man åkt dit för att utnyttja för att de missat att lägga in det i datorn och vi diskuterade det i gruppen att man nästan skäms för att man vill ha sina rabattkronor som man har rätt till. Då känns det skönt om man har lite tantigt-civilkurage!

Den optimala Supertanten för mig hon som slår en skinhead i huvudet med sin handväska och till min glädje var den bilden med i boken. Ni kanske känner igen den ifrån skinheadstiden i början på 90-talet det också och bilden fick mycket uppmärksamhet men sen dess har det inte varit några sådan foton på "krut-gummor" som inte nöjer sig med att säga sin mening utan går till handling!

Några av hennes Supertanter är Astrid Lindgren, Bamses farmor på Höga berget, Moder Teresa, Flourtanten, Fredrika Bremer....osv.
Har ni någon favorit Supertant eller är det er egen mormor, gamla faster eller en granne som är den speciella tanten för er?

Eller ni själva?


Boken väcker många tankar och funderingar men framför allt, vad kommer jag att bli för en tant eller kan jag över huvud taget bli en tant när jag bloggar och spelar Wow på datorn istället för att baka drömmar och lägga in gurka?


Även Goodiebagen var tantig då den innehöll:


en tom syltburk, en påse småkakor, garn+virknål,


bullformar och bok om kvinnors kamp om rösträtt.

8 kommentarer:

Ingrid från Bokbaren sa...

Det är verkligen skönt att läsa att fler, lite yngre medelålders kvinnor, tar vid och kommer säga till om att folk ska ta ner fötterna från sätet i tunnelbanan. Själv åker jag sällan nuförtiden utan promenerar istället och kan därför inte sköta den sysslan längre. Ett tips är att säga det i låg ton för att inte genera. Det går också bra att erbjuda en metrotidning till den som inte vill ta ner fötterna alternativt kan man använda den om man vill lägga upp fötterna själv.

Duktiga Tjejen sa...

Haha, jag är verkligen en tant! Mitt alias är Tant Agda när den sidan kommer fram; har bloggat om henne senast denna vecka.

Evalinn sa...

Nice :-)

Anni sa...

Jag brukar säga att jag är kärring, men om sisådär tjugo år blir jag tant för då är jag nog snällare ...

Och självklart är det C i ditt test som gäller för mig! Varför ska man sura?

Hoppas att dottern lärde sig av det onödigt dyra misstaget - usch så trist!

Lippe sa...

På testet blir det ett A men jag ska nog börja satasa på C, vill inte bli lurad även om jag är tant eller inte... ;)
Tack för kommentaren, det var gulligt skrivet. Får se hur bilderna i Aftonbladet blir imorgon för nu har jag dragit igång igen och ska bråka litet
Skorna har jag inte provat men är klart nyfiken fast så fort jag får lite klack blir det skitjobbigt. Tror du man kan få prova utan att köpa? Bara knalla ikring lite försiktigt? Ska kolla upp om det finns någon återförsäljare i närheten.
Kram

Ingrid sa...

Kolla gärna mitt inlägg om tantboken på Dagensbok
http://dagensbok.com/2011/09/09/bort-med-tassarna-fran-tanten/

Rödluvan Betty sa...

Jag måste bara be min syster o skicka bilden på sig när hon var yngre o vann en grynet tävling look a like! Hon var såå lik Grynet;-)

Buy cialis sa...

En blogg att med varje inlägg ger oss en mycket bra läsning och en mycket lätt att förstå, är av stort värde det arbete du gör, kommer jag återkomma till denna blogg så snart som möjligt