onsdag 18 december 2019

Lucka 18


LUCKA 18

Julens monster
av 
Andresa Palmer
från

Vad känner ni till om julens traditioner? Vet ni vem Hans Trapp var? Eller känner ni till Nattfolket eller Blodiga Lucia? Det är flera av de gamla traditioner man trodde på runt om i Europa så tidigt som för över 1000 år sen började de första jultraditionerna komma.

Vi här i Norden har alltid känt till att förr i tiden brukade julbocken komma och knacka på dörren på julafton. Vet ni vad han gjorde mer för något som inte var så trevligt? Jo självklart kom han med klappar till de snälla barnen, men de som hade varit olydiga fick känna på hans horn och blev stångade så att de flög tvärs över rummet. De vuxna då? De blev uppbjudna på dans, men ve den som tackade ja. För det var nämligen så att bocken älskade att dansa och den dansade så länge så att fötterna på de uppbjudna började blöda. De dansade hela natten lång, långt in på småtimmarna och det slutade med att det bara var blodiga stumpar kvar av benen.

Det här är bara några av alla de olika jultraditoner som boken Julens monster innehåller. Det är verkligen spännande att få ta del av alla de olika traditioner och berättelser som har funnits runt tiden för jul. Jag kan verkligen varmt rekomendera den här boken för man får veta så mycket mer om de jultraditioner vi har i dag men som oftast har haft en mycket mörkare inledning än vi har idag. Visste ni tex. att Sankt Nikolaus som vi kallar vår grund till tomten. Han var ursprungligen en biskop Turkiet på 300-talet. Han blev känd för att ha gett bort mycket saker. 

Jag blev helt trollbunden av den här boken och jag kan verkligen rekommendera den. Det är helt otroligt att vi i så många olika länder har haft något att fira vid tidpunkten för jul och att det oftast har varit något otäckt och skrämmande.
Tecknaren Peter Bergting har gjort otroliga illustrationer i boken så att man får ännu fler rysningar än vad texterna har gett en. Jag säger som min man brukar göra -"Köp den här boken, låna den eller stjäl den. Huvudsaken är att du läser den!" Ja, det är något i den stilen han brukar säga om en bok han gillar och vill sprida till massorna.
Jag ger självklart Julens monster en förhexad hm... okej en förhäxad 5-a!
Läs den innan jul och ha sedan en härlig jul!


Inga kommentarer: