söndag 22 december 2019

Lucka 22

LUCKA 22

Gruffalon och Lill-Gruffalon firar 20 år
av
Julia Donaldson
och
Alex Scheffler
från
Alfabeta Bokförlag
Nu har jag fått två böcker av Julia Donalson att recensera av Alfabeta Bokförlag. Det är horn som har skrivit om Gruffalon i 20 år och det är därför som dom har jubileum. Under dessa år har hon samarbetat med illustratören Alex Scheffler och de har haft stor framgång. 
Den ena boken heter På rymmen i rymden och handlar om olycklig kärlek. Det är alltså den röda Charlotte som bor vid en avlång sjö och är ifrån folkslaget Splöd. Hon träffar en ung Splå som bor på en ojämn slätt. Han heter Seth och folket han kommer ifrån där har alla blått skinn. Alla röda i familjen Splöd älskade att plaska runt i sin sjö, fast det ville inte Charlotte göra längre, så hon går iväg. Hos familjen Splå där hoppar de omkring på marken fast Seth har fått nog och ger sig iväg han med. Vad som händer när de möts får ni själva läsa om.

I den andra boken Gruffalon och Lill-Gruffalon är uppdelad i två delar och boken är skriven på rim. Jag tycker att det är kul batt hela boken är på rim.
-”Hon kände sig pigg på en upptäcksfärd
Långt utanför hemgrottans trygga värld.
Snön virvlade. Vinden var vass som en kniv.
Hon gick rätt in skogen med modiga kliv.                             
Boken handlar om hur en liten skogsmus hittar på att det finns ett stort otäckt djur med knöliga knän, knotiga tår och en näsa med en giftgadd intill. Varje stort djur han mötte skrämde han iväg genom att beskriva detta djur han sa var hans vän. Men så stod där plötsligt det djur han fantiserat ihop framför honom och hur han löste det får ni också se om ni läser den boken.

De här glada och helt underbart fantasifulla böckerna som är så härligt färgglatt illustrerade får en varsin färgglad 4-a.




  

Inga kommentarer: