onsdag 1 september 2010

Ny "måstepocket" som film

...eller -"Har ni plats för ytterligare en film med Noomi Rapace?"

För det är Susanna Alakoskis bok "Svinalängorna" som är en "måstepocket" och nu har Pernilla August filmatiserat hennes starka bok och den visas på filmfestivalen i Venedig.

foto:Peter Frennesson

Förhoppningsvis har ni hunnit läst den innan ni ser den på bio, för det är verkligen en måste bok att läsa. För det är en samtids dokumentär om livet som nordisk invandrare i 1960-talets Sverige. Eller beror det på att jag har föräldrar som flyttade hit i slutet på 1950-talet, mamma från Danmark och pappa från Finland, reagerar så mycket starkare på den här boken eller är det helt enkelt för att det är en så himla bra bok?

Det är nog en kombination för när hon beskriver livet i sin förort som har fått smeknamnet "Svinalängorna" kan jag känna igen en hel del ifrån min barndom fast jag inte hade en så stökig sådan, men jag såg andra i liknande situation som jag och de hade det inte så lätt just på grund av alkoholproblem och föräldrar som hade svårt att ta till sig det nya levnadssättet. Så här beskriver hon, författarinnan Susanna Alakoski, hur det kund gå till när en ny "period" satte igång.

-”En period började på sista dagen med rengjorda skåp, fyllda brödkorgar och varm choklad. Det kom som en chock varje gång. Men jag visste precis när det var dags. Tygpåsen på cykelstyret, mjölkglasvinglasen, mammas skrikande och allt snabbare kroppsrörelser och pappas sätt att stirra i golvet.”


Pernilla August, Susanne Alakoski, Ola o Noomi Rapace
Det är herr och fru Rapace som har huvudrollerna i filmen och det är första gången de spelar tillsammas och det är första gången Pernilla August regisserar en långfilm. Jag ser verkligen fram emot att få se filmen men jag ser ännu mer fram emot att få läsa en uppföljare till Svinalängor.6 kommentarer:

Marie//Tekla Maräng sa...

Aha Svinalängorna kommer som film, den blir nog bra med dom skådespelarna.
Ha det gott:)

Anni sa...

Spännande! Hoppas verkligen att den blir bra, mest för Pernillas skull!

caja sa...

Tack för tipset, förmodligen blir det filmen...får ju inte "ihop" det när jag läser längre.... ;*( Jag ska ha med mig Agneta Sjödins bok En kvinnas resa, till teneriffa och hoppas att kunna läsa den.
Må väl/caja

kajsastina sa...

Tack för tipset om Svinalängorna för några veckor sen! Jag har beställt boken på mitt bibliotek. Jag försöker att inte köpa så mycket b öcker längre - de får inte plats. Det ska bli roligt att se filmen också!
Just nu "lyssnar" jag på en bok av Kajsa Ingemarsson, Bara vanligt vatten. Inget namn att lägga på minnet! Den är förfärlig!
Jag hoppas att allt är väl hos dig!
kram

LissenTo sa...

Jag BORDE ha läst Svinalängorna för länge sedan.
Får ta och låna boken.
Ha en fortsatt skön lördag. //Lissen

Emmas Bokhylla sa...

Jag ahr faktiskt inte last den annu... Trots att jag onskade mig den i julklapp och fick den av snalla svarmor det aret den vann Augustpriset. Fy pa mig.