tisdag 8 mars 2011

8 mars, en viktig dag!


För ni vet ju alla att det är Internationella kvinnodagen och det känns som vi alla tänker på varandra då och bryr oss om att det finns medsystrar som far illa och att vi känner speciellt för dem idag, eller?!

Hoppas att det är så och man måste inte vara feminist för att bry sig idag men vill man veta lite mer finns det en hel del bra bloggar och hemsidor som kan ge svar på många frågor som rör feminism. En sådan sida kan du läsa om HÄR Feminetik.se och det är en community där du kan bli medlem och de har en flik bara för litteratur som jag varmt kan rekommendera!
Det är även Sivs namnsdag idag. Grattis Siv/Sif!

Namnet är fornnordiskt och i asatron var Siv maka till Tor och namnet Siv betyder just hustru eller brud. Hon ansågs vara den vackraste bland asagudarna och hon var känd för sitt långa vackra ljusa hår som Loke klippte av men dvärgarna fick spinna ett nytt hår av guld som ersatte det som Loke hade tagit.

Vill du läsa mer om Siv och de andra asagudarna är boken "Hexikon" av Alf Henrikson en guldgruva, där kan man läsa allt från den bibliska ängeln Abaddon via Disney figurer till folksagan "Östan om sol och västan om måne".


Men i år är den 8 mars även Fettisdagen alltså dagen då man ska äta sin semla för att sen börja fasta.

Det är ju självklart att man tänker på Åke Holmbergs böcker om privatdetektiven Ture Sventon när man tänker på böcker och semlor eller då i Tures fall temlor eftersom han inte kan säga S. Han klarar sig inte alls utan sina kära "temlor" utan måste äta dem året runt och när han får ett fall som tar honom ut i öknen ser han till att få ett kylskåp fyllt med 300 av hans semlor. Det fallet blir extra svårlöst då det visar sig att det har försvunnit tolv semlor ur hans "temmelburk", kan det vara Ville Vessla som varit framme igen?

Till sist men inte minst så är det idag den 8 mars 2011 min och min käre makes 25-åriga förlovningsdag!
Vi valde inte dagen för att det var kvinnodagen, Sivs namnsdag eller semeldagen utan för att den 8 inföll en lördag som passade oss. För 8-an är ju en upprest oändlighetssymbol och det var det vi var ute efter, för i våra förlovningsringar har vi graverat in den liggande åttan, oändligheten och 25 år är väl en bra bit in på att nå oändligheten?
Vad vi har att säga kan ni följa på våra bloggar här där du nu är eller inne hos den oumberlige (som jag inte kan gå i god för vad han skriver eller visar på sin blogg, jag är ju bara förlovad och gift med honom...)

Inga kommentarer: