onsdag 20 december 2017

Lucka 19


Lucka 19 i bokjulkalendern.

Idus förlag har två böcker som handlar om hur det är att ha hund. Det är boken  "Eddie får en hund" av i åldersgruppen 0-6 år och "Hundkul! Trickträning för bästa vänner" av Nina Roegner och Jeanette Bergenstav i åldersgruppen 6-12 år. 

I "Eddie får en hund" lär vi känna pojken Eddie som till sin stora glädje får en egen hund. Han döper den till Fido. Men hans vän Vivan tror att Fido är en katt, men hon förstår ingenting. Sedan försöker Eddie lära Fido att sitta fint, ge vacker tass och kasta pinnar. Det går inte alls så bra. Eddie skulle behövt ha boken "Hundkul! Trickträning för bästa vännen" för där får man lära sig allt som man kan göra med sin hund. Boken är indelad i tre svårighetsgrader klurigt, klurigare och klurigast.

Det är nämligen så att boken riktar sig till barn och är gjort på ett seriöst sätt för tipsen på saker som man kan lära sin hund är gjort i steg med bilder som verkligen visar hur man ska gå till väga. Om det nu visar sig att övningen inte fungerar då visar boken förslag på vad man ska göra istället och då kanske det fungerar. Jag har nämligen frågat min svärdotter som är veterinär vad hon tycker om boken som en instruktionsbok för barn och hon tycker att det är en bra bok och hon kan varmt rekommendera den. För som hon säger att hon vill verkligen att även du unga hundägarna är insatta i hur man bäst sköter om sin hund som bara det här vad man ska ge dem för kommando ord eller inte.

Alltså vad som är rätt eller fel som att man ska ha korta ord som alltid ska betyda samma sak som t.ex. godis=ja hunden har gjort rätt och ska få något den tycker om, det som är godis för just den hunden. Inte säga godis till hunden och ge den något äckligt som den inte tycker om utan favorit godisen som belöning när den gjort en övning på rätt sätt eller bara lyssnat och gjort det som lill-matte eller lill-husse vill som t.ex. ligg! 

Min svärdotter veterinären tror att den här boken nog säkert ligger överst på många barns önskelista nu till jul....och "Eddie får en hund" till de yngsta barnens önskelista!


Inga kommentarer: