söndag 20 december 2020

Lucka 20

 

20.

Vattenfyllda gruvans hemlighet
och
Torpflickorna

av

Peter Ericsson och Jenny Grand
och
Erika Larsson Norlund

från

Visto

De här två böckerna är ungdomsromaner för åldersgruppen 10-14 år. De är lättlästa och relativt korta berättelser men ändå så läsvärda.

Vattenfyllda gruvans hemlighet börjar med att den nyinflyttade Hugo hittar en låda i krypgrunden på huset där det ligger en massa gamla foton och tidningsartiklar om att det fanns en gammal gruva utanför samhället som numera är nedlagd. Det visar sig vara en silvergruva som numera är vattenfylld. Hugo tag med sig sin nyfunna flickvän Klara och så cyklar de till gruvan för att se om de kan hitta någon gammal skatt. De börjar med att tömma ut vatten ifrån gruvan men de hittar ingen skatt, däremot börjar det hända konstiga saker i samhället. Kan det ha något att göra med gruva och att de tömmer ut vattnet? Hugo och Klara får många saker att reda ut i den här superspännande boken. Vilka barn drömmer inte om att få en hel gruva för dem själva att upptäcka och leta efter spår från förr i tiden. 

Jag ger självklart  Vattenfyllda gruvans hemlighet en hemlig vattenfylld fyra, en stark sådan.



Torpflickorna är andra delen i en serie av böcker där första delen är Kvarnpojken. Den boken recenserade jag i förra förra årets bokjulkalender under lucka 14. De pojkarna i boken har läs och skrivsvårigheter.

Klaras liv förändras totalt när hennes familj måste sälja hus och familjens butik och flytta ut till ett litet torp på landet. Det var tidigare hennes mormors hus och nu ska de bo där. Det vore inget problem om det inte vore för den dåliga luten i huset. Tyvärr blir det bara värre och värre fastän de målar om och vädrar. Klara bekymrar sig för att inte kunna bjuda över sina vänner till huset och så undrar hon över den mystiska kvinnan som kommer i en bil och kör in på deras gård för att sen plötsligt försvinna. Det här är både en nutids berättelse och en från förr i tiden,  plus att boken sedan väver in mystiska händelser. 
Författare beskriver den här boken som en familjebok som passar både till yngre ungdomar och äldre personer. 

Jag ger Torpflickorna en mystisk stugtomte trea att fundera över.

Inga kommentarer: