söndag 6 december 2020

Lucka 6

 

6.

Karma och Jonar, Flykten

av

Zelda Falköga

från 

Bookmark förlag


Det här är andra delen av bokserien om Karma och Jonar som är för barn i åldern 6-9 år. Den här boken har bilder på varje sida och det är extra bra för de barn som har det lite kämpigt med läsandet. Bilderna är väldigt fina och härliga som gör boken ännu mer levande och lockar till läsande.


Den här boken utspelar sig i ett land långt borta och för länge sedan. De bor i landet Glimaria som alltid har varit vackert och de är lyckliga. Men nu har Stendraken landat i bergen utanför Glimaria och han har gjort himlen mörk och nu har även stentroll och grusgnomerna kommit för att hjälpa draken att stjäla deras mat och stjärnglöd. I första delen ska Stentrollen stjäla enhörningar. Där träffas Karmas och Jonar för första gången och lyckas locka trollen till ett stup och kan då frigöra Enhörningen som blir deras vän nu när de också har blivit vänner. 

I den här boken ska Karma och Jonar rädda Karmas lillasyster som har blivit tillfångatagen av grusgnomerna. De är en meter höga enfaldiga som inte är så smarta när de är själva men när de är tillsammans funkar de. De har satt henne i en bur och nu ska Karma och Jonar befria henne. Självklart går det inte som de har tänkt sig utan det slutar med att de också blir tillfångatagna. Nu drar den spännande historien igång där vi får träffa många av de varelser som lever i Glimaria. Det har författaren också gjort bra när de presenterar de nya varelserna får de en egen sida där de visas upp som ett faktablad.

Det här är en berättelse som lyfter de sanna egenskaperna om vänskap och självkänsla. Sedan tar författaren upp hur viktigt det  att våga när det behövs och att vara en god och trogen vän. En till sak som är annorlunda är att författaren ändrar på genusperspektivet, Karma är den modiga, orädda och temperamentsfulla och Jonar är den osäkra, känslosamma, logiska och påhittiga. 

Den här boken får en färgstark fyra av mig. 

Inga kommentarer: