lördag 5 december 2020

Lucka 5

 

5.

Den franska fotografen

av

Natasha Lester

från

Bazar förlag


Här har författaren valt att skriva en roman  i stället för att skriva en dokumentärbok om modellen Lee Millers liv som valde att bli fotograferande krigskorrespondent under andra världskriget. Efter ett liv som fotomodell valde hon att ge sig ut i de krigshärjade områdena i Europa för att ge kvinnornas syn på kriget. Det var inte bara krigets fasor som är emot henne utan hela den manliga journalist och fotografkåren för att inte tala om militären, fastän hon själv fick kaptensgrad innan hon reste till sina uppdrag. Männen ansåg att hon bara skulle fota om mode och kvinnoyrken i ofarliga zoner. Men genom ett misstag hamnade hon i ett väpnat område direkt när hon kom till Italien. Hon slängde sig ner i en skyttegrav när kulorna från tyskarna började vina runt hennes huvud. Hon lyckades fota flera actionfyllda bilder som Vouge lägger ut.

Den australiska D’Arcy Hallworth får 60 år senare ett drömuppdrag att resa till ett franskt slott där hon både ska bo och arbeta med att paketera in konstobjekt som ska skickas till Australien för en konstutställning. Det visar sig att på slottet även finns fotografier ifrån en berömd men bortglömd kvinnlig fotograf som fotade under andra världskriget. D’Arcy liv tar en annan vändning när hon får reda på hemligheter om sin mor. 

Det här är verkligen en bok med flera bottnar som tar en till olika tidsperioder och annorlunda livsvillkor speciellt för kvinnor. Därför tycker jag att det här är en bra bok när man både ser verkligheten och sedan den fiktiva värden där vi kan följa med hur det också kan vara. Jag ger den här boken en nytagen fyra.  





Inga kommentarer: